Bloemen voor Roelof v/d Broek en Wichert de Lange voor de hulp bij de samenvoeging van de Protestantse gemeenten Cuijk en Uden-Veghel.
Bloemen voor Roelof v/d Broek en Wichert de Lange voor de hulp bij de samenvoeging van de Protestantse gemeenten Cuijk en Uden-Veghel.

Protestantse gemeenten Uden-Veghel en Cuijk gaan samen

Religie 1.754 keer gelezen

UDEN | De Protestantse gemeenten van Uden-Veghel en Cuijk zijn per 1 januari formeel samengevoegd tot één kerkelijke gemeente. De ruim 1000 leden van de nieuwe gemeente gaan samen verder onder de naam Protestantse gemeente Uden-Veghel, maar met een zogenaamde vierplek in Cuijk.

De stap is vorig jaar onder leiding van beide kerkenraden zorgvuldig voorbereid. Beide geloofsgemeenschappen behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland. Na goedkeuring van de landelijke kerk zijn nu ook de formele notariële stappen gezet.

Cuijk
Het kerkgebouw aan de Grotestraat in Cuijk zal in gebruik blijven bij de lokale gemeenschap. Ook zal het plaatselijke gemeentewerk door blijven gaan. Daarmee blijft de protestantse gemeenschap in Cuijk aanwezig in vieren en dienen. Het bestuur valt onder de kerkenraad van Uden-Veghel, waarin ook Cuijk is vertegenwoordigd.

Uden-Veghel
De Protestantse gemeente Uden-Veghel bestaat al ruim 50 jaar en is ontstaan uit een samenwerking tussen de Hervormde Gemeente in Veghel en de Gereformeerde Kerk in Uden, als eerste ‘Samen op Weg’ gemeente van Nederland. Samengaan is dus niet onbekend. De geloofsgemeenschap beschikt in Uden over een kerkgebouw aan de Schepenhoek. Daarin zijn ook andere maatschappelijke functies aanwezig, zoals een distributiepunt van de Voedselbank.

Viering
Op 7 januari werd de samenvoeging in het Kerkelijk Centrum in Uden gevierd. In een volle kerkzaal met genodigden uit de regio leidde ds Edo Laseur een dienst. Een paar mensen die belangrijk zijn geweest voor de samenvoeging kregen een bloemetje. “Ondanks de onderlinge afstand van ongeveer 25 km zijn de contacten tussen beide gemeenten bijzonder goed en hartelijk”, laat Albert Verver, voorzitter kerkenraad Protestantse gemeente Uden-Veghel, weten. “We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant