Joris van den Bergh (Gamificationers), Ronald van Meygaarden (burgemeester van Boxtel), Erik Ronnes (burgemeester Sint-Michielsgestel), Kees van Rooij (burgemeester Meierijstad) en Dirk Delisse (Gamificationers).
Joris van den Bergh (Gamificationers), Ronald van Meygaarden (burgemeester van Boxtel), Erik Ronnes (burgemeester Sint-Michielsgestel), Kees van Rooij (burgemeester Meierijstad) en Dirk Delisse (Gamificationers). Foto:

Leegstand pand in Veghel Centrum gevuld met ‘drugslab’

Opmerkelijk 4.953 keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij heeft donderdag 5 oktober een escape room aan de Molenwieken in het van centrum van Veghel geopend. Het ‘drugslab’ hoort bij het project Eenheid75. De escape room gaat zondag 8 oktober tijdens de Veiligheidsmarkt in Veghel voor het eerst open voor publiek.

De escape room hoort bij het spel Eenheid75 dat de gemeente eerder deze week lanceerde. Eenheid75 bestaat uit twee onderdelen: een augmented reality (AR) app en een escape room. Het leukste is om eerste de AR-app te spelen en daarna de escape room. Maar de onderdelen zijn ook los van elkaar te spelen. Met behulp van de AR-app Eenheid75 ga je op zoek naar verdachte situaties in Veghel. Via aanwijzingen word je geleid naar checkpoints en kruip je in de huid van de speciale eenheid, genaamd Eenheid 75. Per checkpoint bekijk je een verdachte situatie via de AR-app. Ieder object omvat een opdracht waarbij je per situatie het juiste codewoord moet ‘melden’ in de app. De AR-app is te downloaden en te spelen.


De escape room vult tijdelijk een leegstaand pand in het centrum van Veghel.

Escape room in Veghel Centrum
Na het opsporen van de verdachte situaties gaat het verhaal verder. Vanaf zondag 8 oktober opent een gratis pop-up escape room aan de Molenwieken 42 in Veghel. In de escape room beleef je de ontknoping van het verhaal rond drugscriminaliteit. De escape room speel je logischerwijs na het spelen van de AR-game. Liever alleen de escape room spelen? Ook dat is mogelijk. Meer informatie en reserveren kan via: www.eenheid75.nl. De escape room is tot het einde van dit jaar geopend.

Bewustwording
Burgemeester Van Rooij legt uit waar het spel Eenheid75 aan moet bijdragen: “Wij steken veel energie en moeite in het aanpakken en voorkomen van ondermijning. Criminaliteit moet de kop worden ingedrukt. Deze escape room draagt bij aan de bewustwording.” Het pand in het Veghelse centrum is ingericht door Gamificationers uit Erp. Dirk Delisse, samen met Joris van den Bergh eigenaar, van Gamificationers vertelt dat de escape room moet bijdragen aan de meldingsbereidheid onder burgers. Het spel slaat aan, ook buiten onze gemeentegrenzen. “Aan het eind van deze maand doen er elf gemeenten verspreid door heel Nederland mee. Voor ons is het leuk om het nu ook uit te rollen in onze eigen gemeente”, aldus de Erpse ondernemer. 


Iedereen ontvangt tegelijkertijd met de Stadskrant Veghel de Eendheid75-krant.

Hij legt kort uit waar Eendheid75 om draait: “Een speciale eenheid, genaamd Eenheid75, heeft in de nacht van 4 oktober een drugstransport onderschept op de A50 nabij Sint-Oedenrode. Hierbij zijn twee Veghelse mannen (24 en 21) aangehouden. Het drugstransport is mogelijk een aanwijzing voor grootschalige drugscriminaliteit. Er is met spoed een diepgaand onderzoek gestart waarbij de hulp van inwoners van Veghel wordt ingeschakeld. Denk aan gedumpte drugsvaten, een verdacht busje en het volgen van beveiligingscamera’s. Uiteindelijk kom je terecht in de escape room waar de drugsketels nog heet zijn. De criminelen zijn alleen net vertrokken… De AR-game is eigenlijk deel één en de escape room deel twee”, besluit Delisse.
De escape room is voor maximaal 5 personen en duurt ongeveer 45 minuten. Maar de makers uit Erp laten weten dat het haalbaar is om het mysterie binnen dertig minuten op te lossen. Na Veghel gaat het spel in 2024 op doorreis naar Sint-Oedenrode en Schijndel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een drukte van belang was het donderdag in de escape room.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant