Afbeelding

Eenheid 75 moet meldingsbereidheid onder inwoners van Veghel verhogen

Algemeen 1.154 keer gelezen

VEGHEL | Inwoners in Meierijstad kunnen vanaf zondag 8 oktober een speciale game spelen: ‘Eenheid 75’. De game maakt inwoners meer bewust van signalen van ondermijning. Dagelijks zetten de gemeente en politie samen met de politie en andere veiligheidspartners zich in tegen ondermijning en dan met name drugscriminaliteit. De meldingen van inwoners zijn daarbij heel belangrijk. Zij zien wat er gebeurt in de buurt. Toch blijkt vaak dat zij de signalen niet herkennen, maar ze wel tegenkomen. Ze weten niet waar ze op moeten letten, wat signalen zijn, waar ze moeten melden en waarom melden belangrijk is. Het spel ‘Eenheid 75’ gaat daar verandering in brengen. 

Vanaf woensdag 4 oktober ontvangt iedereen tegelijkertijd met de Stadskrant Veghel een speciale editie van een gameblad. In de krant wordt het nieuws gebracht dat een speciale eenheid, genaamd Eenheid 75, een groot drugstransport heeft onderschept. Dit is het start van het spel met opdrachten en meer informatie over ondermijning en drugscriminaliteit. De game start in de kern Veghel. In de komende jaren verplaatst de game zich naar Sint-Oedenrode en Schijndel. Maar nu al kunnen alle inwoners van Meierijstad het spel spelen in Veghel. “Ontvangt u geen Stadskrant Veghel, dan kunt u de krant vanaf 4 oktober downloaden via www.eenheid75.nl“, meldt de gemeente.

Speel gratis mee
Eenheid 75 is een spel dat bestaat uit twee onderdelen. Een augmented reality (AR) app en een escaperoom. Het leukste is om eerst de AR-app te spelen en daarna de escaperoom. Maar de onderdelen zijn ook los van elkaar te spelen. Met behulp van de augmented reality (AR) app Eenheid 75 ga je op zoek naar verdachte situaties in Veghel. Via aanwijzingen word je geleid naar checkpoints en kruip je in de huid van de speciale eenheid, genaamd Eenheid 75. Per checkpoint bekijk je een verdachte situatie via de AR-app. Ieder object omvat een opdracht waarbij je per situatie het juiste codewoord moet melden in de app.

Escape Room
Na het opsporen van de verdachte situaties gaat het verhaal verder. Vanaf zondag 8 oktober opent een gratis pop-up escape room aan de Molenwieken 42 in Veghel. In de escaperoom beleef je de spectaculaire ontknoping van het meeslepende verhaal rond drugscriminaliteit. De escape room speel je logischerwijs na het spelen van de AR-game. Liever alleen de escape room spelen? Ook dat is mogelijk. Meer informatie en reserveren van de escape room kan vanaf 4 oktober via www.eenheid75.nl.

Effecten
Na het spelen van het spel hebben deelnemers antwoord en inzicht gekregen in de volgende vragen: Wat gebeurt er met de meldingen van verdachte situaties? Op welke manier zijn deze gelinkt aan drugscriminaliteit? Wat kunnen de politie en andere overheden bereiken dankzij de meldingen? Onderzoek na het spelen van de game bij andere gemeenten heeft laten zien dat dit spel bijdraagt aan de kennis en meldingsbereidheid van deelnemers.

Voor wie?
De game is voor jong en oud. Iedereen kan gratis meedoen. Individueel of in een team. De enige voorwaarde is: je moet in het bezit zijn van een smartphone die AR ondersteunt. Je kunt de AR-app spelen vanaf woensdag 4 oktober en de escaperoom vanaf zondag 8 oktober tot en met het einde van dit jaar. De escaperoom is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag. De game is ontwikkeld op initiatief van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, in samenwerking met de gemeenten, politie en Meld Misdaad Anoniem.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant