Natuurbeschermer Willie Smits komt oorspronkelijk uit Veghel. Deze week was hij heel even terug.
Natuurbeschermer Willie Smits komt oorspronkelijk uit Veghel. Deze week was hij heel even terug.
VIDEO

'Een bos zonder orang-oetans is niet compleet'

Opmerkelijk 1.281 keer gelezen

VEGHEL/SINT-OEDENRODE | Het lijkt zo klein, maar dat is het beslist niet. Volgende maand worden drie orang-oetans in het wild uitgezet in Indonesië. Een bijzondere gebeurtenis waarbij oud-Veghelaar Willie Smits en Henk Kaskens uit Sint-Oedenrode een belangrijke rol spelen.


Willie Smits sprak tijdens de eerste editie van TEDxVeghel.

Voor even is hij terug in Nederland, om precies te zijn een dag die hij onder meer gebruikt om zijn zus in Veghel op te zoeken. Tussendoor maakt Willie Smits graag even tijd vrij om aandacht te vragen voor de bijzondere gebeurtenis die op 14 november gaat plaatsvinden. Die dag worden drie orang-oetans vrijgelaten in een nationaal park. "Van de Indonesische overheid hebben we 93.000 hectare oerwoud tot onze beschikking gekregen. Daar leeft de Dajak-stam, die vroeger bekend stond als koppensnellers. Met deze oorspronkelijke bewoners hebben we veel contact. De steun van de lokale bevolking heb je nodig, dat zij ook inzien dat het van groot belang is dat het oerwoud blijft bestaan", vertelt Willie, die al vele jaren strijdt voor de regenwouden en orang-oetans op Indonesië.

De natuurbeschermer heeft er een centrum waar hij orang-oetans die uit het wild zijn gehaald opvangt en zo mogelijk terug plaatst in de natuur. "Dat is ontzettend belangrijk", benadrukt Willie. "Een bos zonder orang-oetans is niet compleet en ook niet gezond. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Er komt steeds minder oerwoud waarin de dieren vrij kunnen leven. Simpelweg omdat we, de mens, het verwoesten."

Verwoest
Dat zag ook Henk Kaskens toen hij in Indonesië werkte. "Ik vloog regelmatig en zag dan met eigen ogen hoe er steeds weer een stukje oerwoud verwoest werd. Jaren later hoorde ik een lezing van Willie en dat heeft me zo aangegrepen dat ik hem een mail heb gestuurd. Gewoon, met de vraag of ik iets kon doen."
Zo ontstond Orangutan Rescue, waarvan Henk voorzitter is. Deze stichting ondersteunt het Sintang Orangutan Center van Willie. "Wij betalen bijvoorbeeld de salarissen van de verzorgers van de orang-oetans. Je kunt ze niet zomaar vrijlaten en het oerwoud insturen, daar komt zoveel bij kijken. Het is een traject waar we al vele maanden mee bezig zijn", zegt Henk.
Om geld bij elkaar te krijgen voor zijn stichting worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals sponsorlopen. "Of het de ver-van-mijn-bed-show is voor mensen? Nee, we merken dat iedereen steeds bewuster wordt. Mensen beseffen dat de wereld er niet al te best voorstaat en dat we alle zeilen moeten bijzetten om de vernietiging tegen te gaan."

Symbolisch moment
De drie orang-oetans die op 14 november 'het wild' ingaan zijn er niet veel, dat weten Willie en Henk ook. "Toch is het een bijzonder en vooral symbolisch moment dat er weer orang-oetans het gebied ingaan waar zij al vele jaren niet meer leven", aldus Henk.

Meer informatie over Orangutan Rescue staat op de website:
www.orangutanrescue.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant