Judith Campman, met op schoot een paar kinderboeken, is de nieuwe coördinator VoorleesExpress Veghel.
Judith Campman, met op schoot een paar kinderboeken, is de nieuwe coördinator VoorleesExpress Veghel.

Voorleesexpress zoekt vrijwilligers: ‘Het is hard nodig’

Algemeen 1.177 keer gelezen

VEGHEL | De Voorleesexpress in Veghel is dringend op zoek naar nieuwe enthousiaste en betrokken vrijwilligers. “Op dit moment zijn 24 gezinnen bezig met een traject, daar komen er binnenkort 12 bij. Bijna wekelijks heb ik nieuwe aanmeldingen vanuit gezinnen, dus ik ben op zoek naar nog meer vrijwilligers om alle gezinnen tot dienst te kunnen zijn”, vertelt Judith Campman, coördinator VoorleesExpress Veghel.

De Voorleesexpress zorgt ervoor dat kinderen van drie tot en met acht jaar die moeite hebben met de Nederlandse taal extra aandacht krijgen. Campman is de nieuwe coördinator voor de Voorleesexpress in Veghel. Ze hoopt snel nieuwe vrijwilligers te vinden. “Want die hebben we hard nodig”, zegt ze. “De gezinnen komen uit allerlei landen: Polen, Oekraïne, Litouwen, Syrië, Afghanistan, Marokko, Egypte, Montenegro, Zuid-Afrika, maar ook Nederlandse kinderen die ondersteuning in de Nederlandse taal kunnen gebruiken zijn welkom bij de VoorleesExpress.”


Judith Campman is vol enthousiasme begonnen. 

De Voorleesexpress is een doorlopend programma, dus zowel gezinnen als vrijwilligers kunnen ieder moment instappen. Volgens Campman speelt de Voorleesexpress een belangrijke rol. “Het vergroten van de taalvaardigheid maar vooral ook het taalplezier onder kinderen is superbelangrijk. Daar hebben de ze de rest van hun leven profijt van.”

Taalspelletjes
Op dit moment heeft Campman 32 vrijwilligers onder haar hoede. Ze legt uit wat er van de vrijwilligers wordt verlangd: “Als vrijwilliger ga je twintig keer naar hetzelfde gezin toe. Je leest voor en speelt (taal)spelletjes, gewoon thuis op de bank, en laat daarmee zien hoe leuk boeken en de Nederlandse taal kunnen zijn. Halverwege breng je met je voorleesgezin een bezoekje aan de bibliotheek, zodat ze voortaan ook zelf boekjes kunnen uitzoeken. Na afloop van het traject krijgt het kind een diploma en een boek cadeau. Je hoeft geen achtergrond als leraar of lerares te hebben. Enthousiasme en een passie voor boeken is genoeg. Wij bieden onze vrijwilligers workshops en informatieve avonden aan waarbij ze zich kunnen verdiepen in ‘interactief voorlezen’ of hoe je bijvoorbeeld snel afgeleide kinderen toch kan betrekken bij het verhaal.”


Een paar voorbeelden van de boeken die voorgelezen kunnen worden.

Volgens Campman ben je als vrijwilliger erg verbonden met je voorleesgezin. Ze vervolgt: “In sommige gevallen blijven de vrijwilligers zelfs naar het gezin toegaan, ook als het traject is afgelopen. Over het algemeen is de feedback erg goed: kinderen maken grote sprongen in hun taalplezier en - vaardigheid. Ze hebben er echt veel profijt van. Daarom is het ook zo belangrijk dat we nieuwe vrijwilligers weten te vinden.”

Samenwerking met Swopshop
Sinds kort heeft de Voorleesexpress een samenwerking met de Swopshop in Veghel afgesloten. “Ieder gezin krijgt een tegoedbon ter waarde van drie muntjes. Hiervoor kunnen ze speelgoed komen uitzoeken. Als de kinderen toe zijn aan iets nieuws, kan het speelgoed weer worden ingeleverd en kunnen ze iets nieuws uitkiezen.”
De Veghelse bibliotheek biedt naast de Voorleesexpress nog veel meer dingen aan die interessant kunnen zijn voor zowel het kind als de ouders. Zo zijn er voor kinderen allerlei leuke activiteiten in de bibliotheek en kunnen de ouders aansluiten bij het Taalcafé of bijvoorbeeld financieel advies krijgen bij Geld&Zo.

Vrijwilliger worden voor De Voorleesexpress? Neem contact op met Judith Campman via: veghel@voorleesexpress.nl of 0657961442. Meer informatie over de bibliotheek is te vinden op: www.nobb.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant