De Watersteeg in Veghel krijgt nieuwe, tijdelijke bewoners.
De Watersteeg in Veghel krijgt nieuwe, tijdelijke bewoners. Foto:

Tijdelijke woonplek voor Oekraïners in De Watersteeg: ‘Niet gebruikelijk, maar biedt kansen’

Algemeen 2.293 keer gelezen

VEGHEL | Vanaf 15 februari gaan er tijdelijk twintig Oekraïense mensen wonen op een leegstaande afdeling van de BrabantZorg locatie De Watersteeg in Veghel. Dat hebben BrabantZorg en de gemeente Meierijstad samen besloten. Gefaseerd worden de vluchtelingen gehuisvest op Vogelven 8. De Oekraïners gaan ook bijdragen aan het dagelijks leven in het verpleeghuis.

Alle gemeenten in Nederland zijn door het Rijk opgeroepen een aantal vluchtelingen op te nemen. BrabantZorg kan aan een deel van deze mensen een veilige woonplek bieden. BrabantZorg is een maatschappelijke organisatie die solidair en sociaal betrokken is bij de situatie van de Oekraïense vluchtelingen. Daarom hebben BrabantZorg en de gemeente Meierijstad gezamenlijk besloten om vanaf 15 februari tijdelijk twintig Oekraïense mensen te huisvesten op afdeling Vogelven 8 van locatie De Watersteeg.

Coronapandemie
De afdeling Vogelven 8 staat al enige tijd leeg vanwege tekort aan personeel en is tijdens de coronapandemie gebruikt als regionale cohort afdeling. “BrabantZorg ziet op korte termijn geen verandering komen in het tekort aan personeel. Tegelijkertijd zijn veel Oekraïense vluchtelingen op zoek naar een veilige woonomgeving. Afgelopen jaar heeft een aantal vluchtelingen al een plek gevonden in de gemeente Meierijstad. Zij zijn inmiddels bekend in de gemeente en kunnen bijdragen aan de doelstellingen van De Watersteeg. Maximaal twintig personen gaan nu tijdelijk wonen in de acht beschikbare kamers op Vogelven 8”, meldt de gemeente Meierijstad.

Wat betekent dit besluit voor alle betrokkenen?
De nieuwe bewoners van Vogelven 8 worden gefaseerd gehuisvest. Vanaf 15 februari komen er steeds groepjes mensen bij. “De huisvesting van Oekraïners in een verpleeghuis is niet zo gebruikelijk, maar biedt voor beide groepen ook kansen. Daarom gaan BrabantZorg en de gemeente de komende tijd samen kijken hoe ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Wij zullen de Oekraïense mensen hierin begeleiden”, besluit de gemeente Meierijstad.

Uit de krant