Anita (L) kijkt trots hoe Clemens Geenen van het Fioretti het predicaat in ontvangst neemt.
Anita (L) kijkt trots hoe Clemens Geenen van het Fioretti het predicaat in ontvangst neemt.

Nieuwe invulling onderwijs op Fioretti en Zwijsen

Algemeen 1.481 keer gelezen

VEGHEL | Het kan momenteel niet op voor het voortgezet onderwijs in Veghel. Het Fioretti College en het Zwijsen College rijgen de successen aaneen. Van de hoogst mogelijke waardering van de inspectie tot twee 'Excellente School' predicaten. Het Fioretti College werd door Elsevier Weekblad als kers op de taart benoemd tot Superschool. "Het zijn gigantische opstekers voor ons", glundert Anita O'Connor, algemeen directeur van het Voortgezet Onderwijs Veghel.

Het Fioretti en Zwijsen kregen de titel Excellente School voor twee compleet andere dingen. Beide projecten zijn zelf aangemeld voor het predicaat. Anita legt uit waarom: "Bij het Fioretti houden we leerlingen die veel ondersteuning nodig hebben binnenboord. Op veel andere scholen wordt zo iemand niet geholpen en doorverwezen naar het speciaal onderwijs. Wij kunnen met behulp van experts deze kinderen binnenboord houden. Het TOF (Team Ondersteuning Fioretti) is voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes." In zo'n team met experts gaat tijd en geld zitten. Het is volgens Anita een bewuste keuze om te investeren in leerlingenondersteuning. "Wij bieden efficiënte en effectieve ondersteuning en begeleiding voor leerlingen die dat nodig hebben." Anita vervolgt: "Het allermooiste is dat de resultaten hoog blijven. Wij tonen aan dat het allebei kan. De betrokkenheid met de leerlingen is op het Fioretti uitzonderlijk hoog."

Fast Lane vwo+
Het Zwijsen kreeg vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waardering voor de afdeling Fast Lane vwo+. Een paar jaar geleden ingevoerd als alternatief voor het gymnasium. "Fast Lane vwo+ is echt van deze tijd. Vwo-leerlingen die van een uitdaging houden, kunnen één extra vak kiezen: natuurwetenschappen (robotica) of Chinees. Alle vwo-leerlingen kunnen versnellen en dus in hun eigen tempo leren. Door in de vijfde klas al in één of meerdere of zelfs alle vakken examen te doen, is er tijd voor bijvoorbeeld een vak aan de universiteit."


Locatiedirecteur Barbara Sol van het Zwijsen laat trots het 'Excellente School' bordje zien. 

Nieuwe invulling havo
Het succes van het Fast Lane vwo+ smaakt naar meer. Volgend schooljaar krijgt de havo een nieuwe invulling van het onderwijs. "Het nieuwe plan wordt momenteel uitgewerkt. Een naam hebben we nog niet, maar het gaat sowieso geen Fast Lane havo+ heten", zegt Anita. Ze vervolgt: "Ons doel is om de havisten nog meer te motiveren. Dat gaan we onder andere proberen om ze meer kennis te laten maken met praktijkvakken. Die kunnen een link hebben met onderwijs maar ook met zorg of techniek. Versnellen is in deze nieuwe onderwijsvorm niet de doelstelling. Motiveren is het toverwoord."

Ssst-uren
Er zit volgend jaar nog iets nieuws aan te komen op het Zwijsen. Het per jaar aantal vastgestelde vaklesuren gaat iets naar beneden. Daardoor komen er per week vier uur vrij. Deze tijd kan een leerling zelf invullen. Anita somt op wat de mogelijkheden zijn: "Bijles om een vak op te halen of om te versnellen, het volgen van masterclasses (debatteren, koken en voeding, sport extra, solliciteren), onderzoeken en ondernemen een vak in alle leerjaren waarin de duurzaamheidsdoelen van de verenigde naties de leidraad vormen. Leerlingen worden hier ook voorbereid op het maken van hun profielwerkstuk en ssst-uren. Dat zijn samen stil studeren uren waarin scholieren zelf aan de slag gaan met verdiepingsopdrachten of hun huiswerk." De reden waarom ze op het Zwijsen hiermee aan de slag gaan, is om leerlingen meer de kans te geven om zelf studiekeuzes te maken. "Als je goed bent in Engels en wiskunde dan wil je meer tijd investeren in vakken waar je minder goed in bent. Deze nieuwe opzet biedt die mogelijkheden." De afdeling havo krijgt dus te maken met een onderwijsinhoudelijke verandering en het vwo met een meer organisatorische wijziging. "Spannend, maar ik heb er vertrouwen in. Bovendien gaan we er alles aan doen om het succes van Fast Lane vwo+ te consolideren", belooft Anita.

Doorlopende leerlijnen
Op het Fioretti gaat de focus nog meer liggen op de doorlopende leerlijnen. Anita: "De samenwerking met ROC de Leijgraaf wordt geoptimaliseerd, bijvoorbeeld bij de opleidingen Topkok, Zelfstandig werkend kok en Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw. Daarnaast willen we leerlingen van het Fioretti de mogelijkheid geven om te versnellen en te verbreden. In zo'n doorlopende lijn kunnen ze in het ene geval eerder klaar zijn met hun beroepsopleiding of breder worden opgeleid."
Anita vindt het belangrijk om de vraag te stellen 'wat is voor de leerling het beste'. Voor de directeur Voortgezet Onderwijs is dat dé vraag die je steeds weer moet stellen.
Beide scholen zitten momenteel op een roze wolk. Het gevaar is dat je eraf dondert. Anita knikt: "Daar moeten we met zijn allen voor waken, maar ik maak me geen zorgen. Wij geloven in onszelf. De behaalde successen zijn op beide scholen een teamprestatie geweest."

Het Fioretti en het Zwijsen College houden zaterdag 1 februari allebei hun jaarlijkse open dag. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur is men welkom op het Fioretti. De deuren op het Zwijsen staan tussen 10.00 uur en 14.00 uur wagenwijd open.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant