Afbeelding

Stoeptegelwijsheid

Algemeen 1.026 keer gelezen

Op de gemeentepagina's in deze Stadskrant staat wekelijks allerlei nieuws over Veghel/Meierijstad. Je komt van alles tegen. Zoals een kadertje met daarin de tekst 'Zit er een gat in de weg? Of is er iets vernield? Laat het ons weten op www.meierijstad.nl/melden'. Het bijbehorende fotootje laat omhoog staande stoeptegels zien. Die kunnen een obstakel vormen of gevaar opleveren voor passerend verkeer.

Maar wie seint de gemeente in bij zo'n ontdekking? Vervolgens is het interessant om te zien wát en óf er iets met je tip/klacht gebeurt. Zo staan in de Berkenstraat al dagenlang hekken rondom een relatief klein gat in de weg. Waarom zo lang? Vanwege uitgebreid onderzoek? Is er sprake van zogenaamde 'sinkhole- of rioleringsproblematiek'? Kan die kleine verzakking niet even snel worden opgelost met wat wit zand en een handige stratenmaker? Stel je voor dat 'grapjassen' wat uithalen met die hekken. Wie trouwens overal de schade ziet die de droge zomer aan het aanrichten is, kan de borst qua hekken zetten nat maken. Op bijna alle wegen en fietspaden in onze mooie gemeente zijn namelijk scheuren en bulten ontstaan.

Het schijnt dat de vier buurtadviseurs die Meierijstad in dienst heeft daar best veel invloed op kunnen uitoefenen. Als ze tenminste ingeseind worden. Las een hoopgevend interview met één van hen: Henk de Laat. Hij sprak over beschikbare leefbaarheidsbudgetten en korte lijntjes naar de gemeente. Volgens velen werkt dat prima. Denk ik ook. Henks prachtige slotzin 'Het is alleen te hopen dat de ambtenaren in het gemeentehuis mijn snelle werkwijze kunnen volgen', sprak echter boekdelen. Grappig was de titel boven Henks interview: 'Henk is er niet voor de losse stoeptegel'. Ik wed van wel. Gemeente, blijf voor korte lijntjes zorgen! Liefst aanvoerlijntjes.

Nog meer stoeptegel: Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss, Uden en Waterschap Aa en Maas hebben met 'Operatie Steenbreek' de strijd aangebonden met de verstening van vele tuinen. Prima zaak! In juni konden inwoners een stoeptegel inruilen voor een plant. 900 inwoners gaven daar gehoor aan. Hoopvol begin!

Tegelijkertijd vroeg ik me wat vilein af of alle tegels wel echt afkomstig waren uit een stoep. Iedereen heeft wel ergens zo'n tegel liggen en een lege bloembak is dan snel gevuld. Daarom pleit ik voor wat 'bewijsmateriaal'. Laat tegelbrengers foto's maken van hun verwijderde stukje steen. Publiceer originele oplossingen in bijvoorbeeld deze krant, zodat wat minder creatieve mensen of hun verstenende soortgenoten inspiratie kunnen putten uit allerlei leuke stoeptegeltuintjes…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant