Jan Goijaarts (CDA) en Eus Witlox (TEAM) schudden elkaar lachend de hand na de verkiezingsuitslag. (Foto: Peter Kuijpers)
Jan Goijaarts (CDA) en Eus Witlox (TEAM) schudden elkaar lachend de hand na de verkiezingsuitslag. (Foto: Peter Kuijpers)
UPDATE

Informateur: 'Coalitie tussen TEAM, CDA, VVD en PvdA ligt het meest voor de hand'

Algemeen 1.045 keer gelezen

MEIERIJSTAD | Informateur Jan van Loon heeft zijn gesprekken met de negen politieke partijen in Meierijstad afgerond. Hij ziet in TEAM Meierijstad, CDA, VVD en PvdA de meest kansrijke combinatie van partijen om een coalitie te vormen. Dat maakte Van Loon afgelopen dinsdagmiddag in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode bekend. Het is nu aan deze partijen om samen te komen tot een coalitieakkoord. 

Nadat Eus Witlox, fractievoorzitter van de grootste partij TEAM, iedereen welkom had geheten, gaf hij het woord aan informateur Jan van Loon. "De gemeente Meierijstad heeft in mijn perspectief, als zevende gemeente van Brabant, enorm veel potentie en kansen om een grote rol te spelen in Noordoost Noord-Brabant specifiek en daarbuiten in het algemeen." Van Loon kreeg als opdracht mee om met alle partijen van de nieuwe gemeenteraad in gesprek te gaan en na te gaan welke mogelijke coalities kunnen rekenen op brede steun en bovendien voldoende daadkrachtig kunnen zijn. De informateur sprak met alle negen de partijen en bestudeerden bovendien de verkiezingsprogramma's. "Uit die gesprekken kwam naar voren dat alle partijen zich erg betrokken voelen bij hun inwoners, ondernemers en ambitieus zijn in het realiseren van een sterke nieuwe gemeente", stelt Van Loon die ook met twee (burgemeester Maas, Sint-Oedenrode en burgemeester Fränzel, Veghel) van de drie huidige burgemeesters sprak.

Geen fundamentele verschillen
De partijen stelden zich niet terughoudend op tijdens de gesprekken met de informateur. Het valt Van Loon op dat het vormen van een coalitie in welke samenstelling dan ook programmatisch geen probleem hoeft te zijn. "Fundamentele grote verschillen zijn er namelijk niet. Programmatisch moeten de partijen op basis van hun prioriteiten het snel eens kunnen worden. Het zijn echt andere aspecten die het vormen van een hechte coalitie bepalen; met als voorbeeld het vertrouwen en chemie tussen de mogelijke kandidaten voor een college", aldus Van Loon.
Inhoudelijke blokkades is de informateur niet tegengekomen, maar er is wel nadrukkelijk gesproken over de N279 en het behoud van de drie zwembaden.



Jan van Loon spreekt de aanwezigen toe.

Lijst Blanco en Hart voor Schijndel
Aan alle negen partijen is gevraagd in prioriteit van samenstelling drie opties aan te geven van mogelijke coalitievorming. Van Loon: "Voor veel partijen zijn de éénmansfracties (D66 en Gemeentebelang Meierijstad) niet voor de hand liggend en geen logisch startpunt." De twee verassingen van de voorbije verkiezingen, Lijst Blanco en Hart voor Schijndel, vielen ook af. "Lijst Blanco is onervaren en moet zich nog bewijzen. Hart voor Schijndel heeft voor een aantal partijen een beperkte focus", zo sprak Van Loon dinsdagavond. De partijen zijn unaniem over Team Meierijstad en CDA. Zij moeten plaatsnemen in de coalitie. 
Van de vijf (resterende) kandidaat coalitiepartijen opteren er drie, Team Meierijstad, CDA en VVD voor een brede coalitie van de vier partijen TEAM, CDA, VVD en PvdA. De vierde partij, PvdA, heeft dit niet expliciet aangegeven, maar wil graag in zo'n coalitie instappen. Voor de SP zijn alle opties op basis van programma afspraken mogelijk.

'Onderling vertrouwen'
Van Loon komt op grond van de gesprekken met alle partijen in de afgelopen week tot de slotsom de haalbaarheid te onderzoeken van de coalitie: TEAM Meierijstad, CDA, VVD en PvdA. "Bij deze combinatie is er groot draagvlak en onderling vertrouwen. Bovendien is er bereidheid om met elkaar tot programmatische afstemming te komen. Deze combinatie kan gemeten naar het aantal zetels in de nieuwe gemeenteraad rekenen op een zeer brede steun van 25 raadszetels", aldus de informateur. Mocht de situatie ontstaan dat er geen overeenstemming kan komen, is gelet de bevindingen de SP de eerste partij om de onderhandelingen verder aan te gaan.

Harry van Rooijen (L) en Menno Roozendaal (R) lijken hun partij de coalitie in te leiden.

'Stabiel en hecht collectief bestuur'
Het werk van Van Loon zit er op. "Ik heb deze opdracht met plezier gedaan en heb alle gesprekken als inspirerend ervaren. Ik heb de passie, kennis en inzet bij de afgevaardigden als zeer waardevol ervaren. Als die passie en inzet wordt voortgezet, heeft Meierijstad een stabiel en hecht collectief bestuur", besluit Van Loon.

Alle verslagen van de gesprekken met de verschillende politieke partijen zijn hier terug te lezen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant