Niels van Casteren is bezig aan zijn zevende seizoen bij Blauw Geel'38.
Niels van Casteren is bezig aan zijn zevende seizoen bij Blauw Geel'38. Foto: Peter Kuijpers

‘We gaan dit seizoen met Blauw Geel’38 voor iets tastbaars’

Voetbal 1.782 keer gelezen

VEGHEL/HERPEN | Derde divisieclub Blauw Geel’38 beleeft tot nu toe een uitstekend seizoen. Bij Gemert werd zondag voor de achtste(!) keer op rij niet verloren, terwijl op 12 januari 2023 ook nog eens FC Utrecht wacht in de derde ronde van de KNVB-beker. “De dynamiek binnen de club en de spelersgroep is heel anders dan de voorbije jaren”, vertelt hoofdtrainer Niels van Casteren.

Door Martijn Schwillens

Van Casteren (43) is bezig aan zijn zevende seizoen op het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel. “Het bestuur kwam vorig jaar al vroeg naar me toe met de vraag wat mijn plannen voor dit seizoen waren? Ik heb ze gezegd dat ik doorwilde, maar dat er dan wel flink voorgeselecteerd moest worden. Dus afscheid nemen van zeven, acht jongens. Dit heeft ertoe geleid dat ar een compleet nieuwe spelersgroep staat. Ook de staf is volledig vernieuwd. We hebben er acht nieuwe spelers bijgekregen, waardoor de jongens die zijn gebleven, merken dat de dynamiek heel anders is geworden. Jongens die eerst niks zeiden, durven nu te spreken. De groep is een stuk jonger geworden. Iedereen wil werken voor elkaar, maar het mooiste vind ik vooral dat deze spelers durven te dromen”, vertelt de Herpenaar. 

Doelstelling: iets tastbaars
Van Casteren vertelt over een teamweekend aan het begin van het seizoen. “Ik heb mijn spelers toen op de man af gevraagd wat ze wilden bereiken en er was al snel unanimiteit: ‘Meedoen om de prijzen, iets tastbaars, zoals een periodekampioenschap of deelname aan de nacompetitie op basis van de ranglijst.’ Als trainer heb ik daarmee ingestemd en de spelers gezegd: ‘Prima, maar dan gaan we er ook naar handelen en trainingen en wedstrijden benaderen alsof we meedoen om de prijzen.’ Daar hoort een ander gedrag bij”, weet hij. “De spelersgroep van de vorige seizoenen heeft het prima gedaan en zich bewezen, maar die was wat verzadigd geraakt en minder hongerig. Deze groep heeft een enorme drive en wil er alles aan doen om onze ongeslagen reeks zo lang mogelijk vol te houden.”

“Het grootste verschil met vorig seizoen is de breedte van de groep. De eerste vijftien spelers kunnen allemaal basis spelen, waardoor ik gemakkelijker kan wisselen en in de weken van een dubbelprogramma ook kan rouleren. Dit heeft zijn vruchten al afgeworpen. Niet alleen qua resultaat, maar ook qua blessures. Ook de betrokkenheid van de reserves is flink toegenomen, zoals ook de staf zich heeft gecommitteerd aan de nieuwe ambities. Dat vergt namelijk ook wat van hen. Qua aanwezigheid, inzet en motivatie. Inmiddels is de buitenwacht opgevallen wat we hier in Veghel aan het neerzetten zijn. Dat is prachtig!” 

De groep is een stuk jonger geworden. Iedereen wil werken voor elkaar, maar het mooiste vind ik vooral dat deze spelers durven te dromen

Opvallende prestaties
Blauw Geel’38 staat na twaalf speelronden op een gedeelde tweede plaats in de Derde Divisie B. Slechts twee duels gingen verloren. “Alleen tegen ADO’20 (ongeslagen koploper, red.) waren we echt kansloos. Tegen UNA gingen we er terecht af, maar dat kwam door een rode kaart voor de keeper. Tot dat moment waren we gelijkwaardig. Dat we het nog omgedraaid kregen VVSB (van 0-2 naar 3-2) en op karakter een resultaat behaalden tegen Hercules (1-1) en bij UDI’19 (2-1 winst), zegt iets over de groei die we doormaken”, lacht van Casteren. “ADO’20, VVSB en Hercules zijn voor mij de absolute drie topploegen in deze divisie, maar als wij dit niveau kunnen vasthouden, willen wij ons nadrukkelijker gaan mengen in de strijd om de plekken bovenin. Ook O.S.S.’20 zie ik als top-vijf-ploeg. Grote verschil is dat die ploegen soms op 80% hun wedstrijden winnen. Maar als wij niet top zijn, verliezen we van elke ploeg in deze divisie.”


Vreugde bij de spelers van Blauw Geel’38 na winst in de KNVB-beker. - Foto: Gerard Beekmans

Meer publiek langs de lijn
Het is al vaker gememoreerd: de speelwijze en resultaten van Blauw Geel’38 verdienen meer publiek dan het handjevol dat doorgaans de thuiswedstrijden van de Veghelaren bezoekt. “Je wilt als spelers en als stafleden het liefst een vol sportpark, met 400 tot 500 toeschouwers lang de lijn. Een beetje typerend voor het Veghelse publiek is dat je eerst succesvol moet zijn. Daarom genoot ik ook enorm van die 200 man die ons kwamen aanmoedigen tegen DEM in Beverwijk voor de KNVB-beker en dat de spelers met een mannetje of 80 stonden te dansen op het veld na afloop. Dat motiveert enorm”, bezweert Van Casteren, die ziet dat de club inmiddels meer pogingen onderneemt om de publieke belangstelling te doen toenemen. “We hebben 1.700 leden. Probeer die te voeden om op zondagmiddag langs de lijn te komen staan. Het WK-voetbal komt eraan, dus PSV hoeft straks op zondag niet te spelen, Max Verstappen is al wereldkampioen. Dit zijn mooie weken om te oogsten. Voor ons qua punten, maar als vereniging ook zeker qua ambiance. Laten we zorgen voor meer reuring binnen Blauw Geel!” 

FC Utrecht te gast in Veghel
Een vol sportpark is alvast gegarandeerd op donderdag 12 januari 2023. Dan komt FC Utrecht, de huidige nummer zeven van de Eredivisie, op bezoek in Veghel. “Dit was na de top-drie het best denkbare affiche, want als je die niet loot, dan hoop je automatisch op Utrecht, Twente of AZ. FC Utrecht is een dikke, dikke Eredivisieploeg. Zo’n ploeg trekt toch meer publiek dan een Go Ahead Eagles of De Treffers. Zodoende vind ik dit een droomloting”, glundert Van Casteren zichtbaar als hem wordt gevraagd naar de aanstaande bekerwedstrijd. En over de kansen van zijn ploeg? “Als je ‘m 50 keer speelt, verlies je 49 keer. Maar het kan natuurlijk altijd”, verwijst hij onder meer naar de zege van Kozakken Boys tegen Vitesse in de vorige ronde. “Allereerst wil ik dat iedereen gaat genieten van het moment, want als Veghel zijnde is het toch bijzonder dat een Eredivisieclub naar het dorp komt. Sowieso gaan we onze huid zo duur mogelijk verkopen en, waar mogelijk, kijken of we kunnen profiteren van een mogelijke onderschatting aan Utrecht-zijde. We moeten hopen op een goede dag waarop alles meezit en dat je dus kunt stunten. Als je durft te dromen, is er soms iets mogelijk dat niemand verwacht.”

Programma Derde Divisie:
TOGB - DEM
VVSB - Unitas
UNA - UDI ‘19/CSU
Groene Ster - HV & CV Quick
Gemert - Dongen
OJC Rosmalen - HSC ‘21
ADO ‘20 - O.S.S.’20
USV Hercules - JOS Watergraafsmeer
Blauw Geel ‘38/JUMBO - Baronie

Stand Derde Divisie:
1. ADO’20 12-34
2. VVSB 12-24
3. USV Hercules 12-24
4. Blauw Geel’38/JUMBO 12-22
5. GVV Unitas 12-22
6. UNA 12-19
7. O.S.S.’20 12-19
8. HSC’21 12-18
9. TOGB 11-16
10. OJC Rosmalen 12-15
11. DEM 10-13
12. JOS Watergraafsmeer 11-13
13. HV & CV Quick 12-13
14. Groene Ster 12-11
15. Gemert 12-11
16. UDI’19 12-9
17. Baronie 12-7
18. Dongen 12-1

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant