Afbeelding

Veldrijden glijdt weg in afgrond

Sport 97 keer gelezen
EERDE/VEGHEL – Het wegvallen van de Super Prestige veldrit in Eerde is opnieuw een nagel aan de doodskist van het Nederlandse veldrijden. De Belgische Super Prestige organisatie is afgehaakt voor deze prestigieuze wedstrijd in Eerde (Lees Nederland). De NOS, die toch al matig te porren was voor deze tak van sport, heeft nu alle reden de selectieve liefde voor het schaatsen ‘gewenst of niet gewenst’ nog meer aan de kijker op te dringen.

Tekst + foto's: Peter Kuijpers

[image=96011]

Ophoesten
De grote animator en evangelist van het veldrijden: Theo Groenendaal baalt als de bekende stekker dat mag duidelijk zijn. Groenendaal: “De organisatie van de Super Prestige heeft meer belang bij Belgische wedstrijden. De hoofdsponsoren echter hebben wél belangstelling voor een Veghel/Eerde veldrit. Maar die kunnen niet het geld ophoesten wat wegvalt door het verlies van de kwalificatie Super Prestige.”

[image=96013]

Media-aandacht
De media-aandacht is hierdoor stukken minder leert de ervaring. Dit brengt met zich mee dat hierdoor sponsors ook afgeschrikt worden. “Je dient als internationale veldrit deel uit te maken van de Wereldbeker cyclus of een ander klassement om in Nederland de nodig media-aandacht te krijgen.” Aldus Theo Groenendaal in zijn persbulletin. Het niet meer in de Super Prestige zitten heeft nóg een nadeel. Het NK veldrijden, wat in januari 2011 op de kalender staat, valt hiermee ook weg. Groenendaal zit hier behoorlijk mee in zijn maag. Groenendaal: “De KNWU heeft de organisatie laten weten dat je in het jaar voorafgaand aan het jaar van het NK je een internationale wedstrijd moet organiseren. Hier kan onze organisatie helaas niet aan voldoen waardoor de kans nihil is om het NK in 2011 te krijgen.”

[image=96012]

Gitzwart perspectief
De Super Prestige was Nederland(Eerde/Veghel) liever kwijt dan rijk dat mag duidelijk zijn. Het evenement moest naar België, hoe dan ook. De Belgen kiezen helaas voor het geld in plaats van deze sport een meer internationaal podium te geven. Om die reden zal het ook wel niet zolang meer duren voor de laatst overgebleven SP in Gieten eveneens verleden tijd is. Het veldrijden in dit niemandsland gaat zijn touch verliezen met de kwalificatie: internationaal. De KNWU dan? Ach, die hebben daar ongetwijfeld een la voor. Sip voor de vele vrijwilligers in onze regio die hun inzet en enthousiasme weg zien vallen in dit gitzwarte perspectief. Toch wil de organisatie het bijltje er niet bij neerleggen en hoopt men in de toekomst een NK te organiseren, in 2012 bijvoorbeeld.

[image=96014]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant