Op het Korenveld is in totaal ruimte voor ongeveer 70 woningen. Dertig procent daarvan moet sociale huur zijn.
Op het Korenveld is in totaal ruimte voor ongeveer 70 woningen. Dertig procent daarvan moet sociale huur zijn. Foto:

Bouwen naar behoefte? Dorpsraad Keldonk kritisch op woningbouwplan

Wonen 1.352 keer gelezen

KELDONK | Stichting Dorpsraad Keldonk maakt zich zorgen over de invulling van het woningbouwplan Korenveld. Daar komen onder andere 21 sociale huurwoningen. “Wij zien de woningen liever gefaseerd gebouwd worden dan allemaal tegelijkertijd”, aldus Wouter van Boggelen, voorzitter van de Dorpsraad.

Begin februari zei de dorpsraad het vertrouwen in de uitvoering, ontwikkeling en invulling van het plan Korenveld op. Vorige week is er een gesprek geweest met de wethouders Rik Compagne en Jan van Burgsteden. “Het was een goed gesprek en we hebben weer vertrouwen in een goede afloop”, zegt Van Boggelen. Maar hij houdt een slag om de arm. Eerst zien, dan pas geloven.
Op het Korenveld is in totaal ruimte voor ongeveer 70 woningen. Dertig procent daarvan moet sociale huur zijn, dat zijn er dus 21. “Wij vinden dertig procent sociale huur niet passen binnen het bouwen naar behoefte binnen Keldonk, maar we zullen het moeten accepteren.” Als het aan de gemeente ligt worden deze allemaal tegelijk gerealiseerd. Iets waar de Dorpsraad pertinent tegen is.
Het bouwen van nieuwe woningen wordt in Keldonk met gejuich ontvangen. De Dorspraad wil alleen dat dit gefaseerd gebeurt en dus niet zoals in het Korenveld waar de gemeente 21 woningen tegelijk uit de grond wil stampen.

Van Boggelen legt uit: “De gemeente heeft het vaak over ‘bouwen naar behoefte’. Wij hebben geen 21 huurwoningen in de sociale sector nodig. Keldonk heeft behoefte aan vier à vijf koopwoningen per jaar, pas dan krijg je continuïteit. En als Keldonk de gewenste groei wil realiseren dan ligt het aantal op zeven à acht woningen.”
Volgens de Dorpsraad is het toekomstbestendig houden van de Antoniusschool het allerbelangrijkste. Het is de levensader van het dorp. Van Boggelen: “We hebben daarvoor wel kinderen nodig. Daarom moet Keldonk blijven groeien, alleen wel op de juiste manier.”

Seniorenwoningen
De Dorpsraad wil dan ook niet dat de gemeente en Area alleen maar éénpersoonswoningen gaan bouwen op het Korenveld. “De kans dat daar jongvolwassenen uit Keldonk komen te wonen is nihil. De wachtlijst van Area is ontzettend lang. Jongeren en jonge gezinnen zullen daarom vertrekken uit Keldonk”, vreest Van Boggelen. Hij vindt dat het in Keldonk ontbreekt aan doorstroming. “Er zijn weinig gezins- of seniorenwoningen te koop. Die laatste huizen kunnen ervoor zorgen dat er vrijstaande woningen beschikbaar worden. Als je dan een plan lanceert met alleen maar kleine, sociale huurwoningen dan sla je de plank mis.”

Leefbaarheid onder druk
Voordeel van het gefaseerd en gevarieerd bouwen is dat de ‘echte’ Keldonkenaar meer kansen heeft om in het eigen dorp te blijven wonen. Van Boggelen: “Als er éénpersoonswoningen worden gebouwd dan komen hier waarschijnlijk geen jongvolwassenen uit Keldonk te wonen.” De voorzitter van de Dorpsraad verzekert dat ze niet tegen ‘mensen van buitenaf’ zijn. “Absoluut niet, maar wij hebben wel de prioriteit liggen bij de Keldonkenaren. We willen als eerste bouwen voor Keldonk en daarna voor mensen die graag in ons dorp willen wonen. Er moet maatwerk komen voor mensen uit Keldonk en de aanwas.”


Op het Korenveld is ruimte voor ongeveer 70 woningen. Dertig procent moet sociale huur zijn. 

De Dorpsraad twijfelt hardop of alleenstaande huurders op het Korenveld een goede invloed hebben op de leefbaarheid van het dorp. “Komen zij alleen iets halen of ook iets brengen? Wij vrezen voor het eerste.”

Miscommunicatie
Volgens Van Boggelen is er sprake van miscommunicatie. Iets wat de Dorpsraad tijdens de laatste vergadering met de twee wethouders duidelijk heeft gemaakt. Van Boggelen vervolgt: “Compagne en Van Burgsteden toonden begrip voor onze standpunten. De gemeente gaat met Area in gesprek om te kijken wat er mogelijk is. Wij pleiten voor een mooie variatie van huizen en gefaseerd gebouwd. Het vertrouwen vanuit onze kant is na het gesprek met de twee wethouders in ieder geval weer hersteld.”

‘IJzeren gordijn’
Politieke partij Hart vindt dat kleine kernen zoals Keldonk geen ‘ijzeren gordijn’ om hun dorp mogen leggen. Hart is tegen een voorkeursbehandeling. Contact met de dorpsraad hebben ze volgens Van Boggelen niet gezocht.
De voorzitter van de Dorpsraad laat weten dat dit geen juiste conclusie is van Hart. “Keldonk wil juist wel aanwas en verder ga ik er niet op reageren. Dat is het niet waard”, besluit Van Boggelen.

Afbeelding
Op het Korenveld is in totaal ruimte voor ongeveer 70 woningen. Dertig procent daarvan moet sociale huur zijn.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant