Ontwikkelaars kunnen sinds twee weken aan de slag met hun plannen voor de Onze Lieve Vrouwe van Goede Raadkerk in Mariaheide.
Ontwikkelaars kunnen sinds twee weken aan de slag met hun plannen voor de Onze Lieve Vrouwe van Goede Raadkerk in Mariaheide. Foto:

Kerken in Boerdonk, Keldonk en Mariaheide worden van de hand gedaan: ‘Onze kerken zijn mooie maar dure gebouwen’

Religie 7.026 keer gelezen

MARIAHEIDE | Het aantal kerkgangers loopt alsmaar verder terug en daarom ziet de Franciscusparochie zich gedwongen om de kerken in de kleinste kernen van de hand te doen. “Het zijn mooie maar dure gebouwen”, aldus parochiebestuurslid Jos van de Voort. “We hebben helaas te maken met minder kerkbezoek en de beschikbaarheid van voorgangers en vrijwilligers is ook een probleem. Het mooiste zou zijn als de kerken een maatschappelijke bestemming krijgen.” 

Die maatschappelijke bestemming lijkt er te gaan komen in Boerdonk, waar de gemeente plannen heeft om tijdens de volgende collegeperiode van de kerk een school en gemeenschapshuis te maken, en Eerde, waar de plannen van ontwikkelaar Shaak voor een school en woningen momenteel stil liggen door bezwaarprocedures. “Als de bezwaarschriften van een handjevol al dan niet inwoners in Eerde stoppen zouden we daar volgend jaar aan het bouwen kunnen zijn”, aldus Van de Voort. Een dergelijke maatschappelijke functie ligt in Mariaheide en Keldonk echter niet direct voor de hand omdat de huidige voorzieningen nog voldoen.

Het parochiebestuur stelde daarom vast welke eisen zij stellen aan de plannen van een eventuele koper en hoe het proces eruit moet zien. Geïnteresseerden in de kerk in Mariaheide kunnen sinds twee weken aan de slag met hun bidbook waarin zij hun plannen uiteenzetten en de haalbaarheid ervan toelichten. Van de Voort: “In maart volgend jaar weten we of er serieuze kandidaten zijn.” Voor de kerk in Keldonk stelt de parochie begin december hun eisen vast. “Het mooiste zou zijn als de kerken een maatschappelijke bestemming krijgen, we gaan niet voor het grootste geld maar het is uiteindelijk aan de koper. Er zit natuurlijk wel een kettingbeding op die de mogelijkheden beperkt, zo kan er nooit een gokcentrum in de kerk komen. Dat beding gaat er ook nooit af.”

Van de Voort hoopt dat bij een publieke functie de kerk ook nog af en toe gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een uitvaart of trouwerij. Vieringen kunnen ook op een andere, kleinere, locatie worden gehouden. De kerkhoven zullen wel in gebruik blijven. “Het geloof gaat nooit verdwijnen, maar er komen wel andere manieren van beleven en vieren”, aldus Van de Voort. “Vieringen staan los van het kerkgebouw. We kunnen in besloten kring ook op andere locaties of in een kerk met een andere bestemming vieringen houden. Met name de mensen die naar de kerk komen snappen ook dat dertig mensen niet de stookkosten van 800 euro op kunnen brengen. Het zijn vaker de mensen die zelf niet naar de kerk komen die vinden dat de kerk niet mag verdwijnen. We hebben ook aan de gemeenschap in een volle zaal verteld wat de situatie is en gezegd, ‘Als jullie elke zondag naar de kerk komen dan kan hij open blijven’. Dan wordt er gelachen.”

Van de Voort vervolgt: “We communiceren met de inwoners over de plannen en zorgen dat zij het kunnen volgen. Maar uiteindelijk beslist de koper in overleg met de parochie wat er met het gebouw gebeurt. Iedereen mag er wat van zeggen, maar ze hebben geen beslissende stem. We hebben prettige contacten en gelukkig hebben we in Keldonk en Mariaheide geen indicatie van verzet zoals in Eerde.” Van de Voort haalt de kerk in Zijtaart en het klooster in Veghel aan als mooie voorbeelden van hoe religieuze gebouwen ook nu nog de gemeenschap kunnen dienen. “We willen niet loslaten waar we ooit mee zijn begonnen, zorgen voor de gemeenschap. Het is ook niet einde verhaal voor de kerk, we kunnen samen nadenken over hoe we behoeftes in de toekomst kunnen blijven invullen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant