Afbeelding

Verdi basisschool in Veghels Buiten? Onderwijskoepel verzamelt handtekeningen

Onderwijs 2.571 keer gelezen

VEGHEL | Veghels Buiten groeit en daarmee groeit ook de vraag naar onderwijs en opvang. Leven en leren zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat vinden ook de gemeente en schoolbesturen Verdi en SAAM. De intentie is dat in Veghels Buiten twee nieuwe basisscholen worden gerealiseerd. Scholen met een eigen signatuur. Die elkaar versterken vanuit eigenheid, waardoor voor elk kind optimale kansen ontstaan. In dit artikel geeft Verdi een kijkje in de keuken. Een keuken waar volop wordt gewerkt aan de ontwikkeling van wat Verdi’s Kindcampus Buitenwijs gaat heten.

Verdi, dat bestaat uit Verdi Onderwijs en Verdi Start, heeft op dit moment ruim dertig scholen en opvanglocaties in heel Meierijstad. Verdi betekent verbonden in diversiteit. Het aangaan van het avontuur van de groei van kinderen tot karaktervolle en betrokken burgers die bijdragen aan een duurzame wereld: dat is de opdracht van Verdi. Vanuit die gedachte is Verdi graag een actieve en betrouwbare partner in het realiseren van onderwijs en opvang in Veghels Buiten. “Een bijzondere plek om een nieuwe basisschool te realiseren”, aldus Paul Meessen (foto), bestuurder van Verdi. De nieuwe basisschool krijgt de naam Kindcampus Buitenwijs. Een naam die past bij Veghels Buiten. Waar wonen, werken, spelen en leven in het groen centraal staan. Een Kindcampus is dé plek waar alles gebeurt. Waar op één plek ruimte is voor elke vorm van ontmoeting, ontwikkeling en groei. 


Paul Meessen.

Kindcampus Buitenwijs
Op Kindcampus Buitenwijs worden kinderopvang (Verdi Start) en basisonderwijs (Verdi Onderwijs) door één ‘groene raad’ verbonden. Iedereen is welkom: kinderen, ouders, partners en professionals. Als mens. Als jezelf. Meessen: “Met elkaar gaan we het avontuur aan. Om samen de wereld, die voor elk kind nog openligt, te ontdekken. Met plezier, zin en compassie.” Op Buitenwijs krijgt het onderwijs vorm en inhoud op basis van zes wijsheden. De zes wijsheden zijn geïnspireerd op het framework Verdiepend Leren. Niet onbekend binnen Verdi, waar meerdere scholen al enige jaren succesvol werken met Verdiepend Leren. Zes mondiale competenties staan centraal. Speciaal voor Kindcampus Buitenwijs zijn deze competenties vertaald naar zes wijsheden, om de Kindcampus een eigen gezicht en taal te geven.

- Eigenwijs: Je leert je eigen IK ontdekken (Karaktervorming).
- Samenwijs: Je leert dat we samen slimmer zijn en elkaar nodig hebben (Samenwerking).
- Deelwijs: Je leert respectvol communiceren over gedachten en gevoelens (Communicatie).
- Creatiewijs: Je leert te kijken vanuit een eigen perspectief en geeft vorm aan jouw unieke ideeën. (Creativiteit).
- Denkwijs: Je leert de goede vragen te stellen om de juiste antwoorden te vinden (Kritisch denkvermogen).
- Wereldwijs: Je leert hoe je meedenkt en meedoet in onze wereld. Hoe jij waarde toevoegt (Burgerschap).

Met de zes wijsheden als basis wordt verbinding gemaakt met de binnen- en buitenwereld door betekenisvolle projecten, partnerschap met de omgeving én onderdompeling in de natuur. Binnen en buiten wordt de eigenwijsheid in de natuur, de diversiteit, omarmd. Een eigen weg van groei. “Op deze manier geeft Buitenwijs kinderen een doel, richting en vertrouwen voor hun verdere leven”, aldus Cindy van Impelen, als directeur betrokken bij de ontwikkeling van Kindcampus Buitenwijs.


Nieuwsgierig? Betrokken? Zin om mee te denken? Op dinsdag 3 oktober is er een informatiebijeenkomst op de Noordkade, zaal Apotheek.

Om dit avontuur daadwerkelijk van start te kunnen laten gaan, heeft Verdi de steun van inwoners uit de kern Veghel en de omliggende dorpen nodig. Pas wanneer een bepaald aantal handtekeningen is verzameld gaat deze school in Veghels Buiten er echt komen.

Steun is nodig
Heb jij een kind in de leeftijd van 2 tot 4 jaar en ondersteun je het initiatief van Verdi om een nieuwe basisschool in Veghels Buiten te starten? Laat dan van je horen. Scan de QR-code en zet je digitale handtekening. Het zetten van een handtekening is geen inschrijving. Het is enkel een positieve ondersteuning van het initiatief. Dus teken voor onderwijs en opvang in Veghels Buiten, teken voor Verdi Kindcampus Buitenwijs.


Scan de QR-code en zet je digitale handtekening.

Informatiebijeenkomst
Op dinsdag 3 oktober organiseert Verdi een informatiebijeenkomst voor (toekomstige) ouders, verzorgers en belangstellenden. Tijdens deze avond presenteert Verdi de groene draad van Kindcampus Buitenwijs. Het tweede deel van de avond staat in het teken van de dialoog: Verdi is benieuwd wat (toekomstige) ouders en verzorgers willen meegeven in de verdere ontwikkeling van Kindcampus Buitenwijs. Met een krachtige visie als basis zijn er nog heel veel keuzes te maken over hoe de Kindcampus er echt uit gaat zien. Verdi hoopt met elkaar de groene draad vorm en inhoud te geven.
Nieuwsgierig? Betrokken? Zin om mee te denken? Op dinsdag 3 oktober is er een informatiebijeenkomst in de Apotheek-zaal op de Noordkade. De bijeenkomst start om 20.00 uur. Stuur voor meer informatie een mail naar: buitenwijs@verdi.nl.

Paul Meessen
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant