De oude ingang waar Arno van den Heuvel voor staat, wordt de nieuwe ingang wanneer de verbouwing gereed is.
De oude ingang waar Arno van den Heuvel voor staat, wordt de nieuwe ingang wanneer de verbouwing gereed is. Foto:

Bernadetteschool bereidt zich voor op reünie én verbouwing: ‘De oude ingang wordt gebruikt als nieuwe hoofdingang’

Onderwijs 4.502 keer gelezen

VEGHEL | Basisschool De Bernadette houdt op zaterdag 28 oktober een reünie voor oud-medewerkers van de Veghelse basisschool. ‘Mister Bernadette’ Arno van den Heuvel is nauw betrokken bij de organisatie van de reünie. “Iedereen die ooit op de Bernadetteschool heeft gewerkt in welke functie dan ook willen we de gelegenheid geven om afscheid te nemen van dit markante gebouw.” De school wordt namelijk verbouwd, al blijft een gedeelte van de buitenmuren intact. 

De Bernadetteschool opende op 1 september 1954 haar deuren als meisjesschool. Eind jaren zestig werd het een gemengde basisschool. “De school begon met zes lokalen, een directiekamer, lerarenkamer en een keukentje. In 1959 werd de school verder uitgebreid richting het Julianapark. Dat was ook nodig met de bouw van onder andere de Oranje- en Bloemenwijk.” De vorige decennia zijn er in het centrum van Veghel diverse basisscholen opgeheven. Bernadette bleef bestaan. “Wij zijn eigenlijk de laatst overgebleven centrumschool van Veghel en daar zijn we best trots op.”


‘Mister Bernadette’ Arno van den Heuvel.

In 1987 kwam er onder andere een aula bij en in 1998 werd de rechtervleugel eraan gebouwd met een speellokaal voor groep 1/2. Door de jaren heen zijn er verschillende werkzaamheden aan het gebouw uitgevoerd. Dertig jaar geleden werd er groot onderhoud gepleegd. Van den Heuvel: “Het is een geweldig gebouw. Het ademt historie, terwijl het nog prima te gebruiken is. Al snap ik wel dat het tijd wordt voor een nieuw, up to date, gebouw.”

Intensieve verbouwing
Op zaterdag 28 oktober wordt er in de middag een speciale reünie gehouden voor alle oud-medewerkers van de Veghelse basisschool. De school bestaat dan bijna zeventig jaar. Van den Heuvel vertelt waarom ze de reünie niet in 2024 houden. “De nieuwbouw en uitbreiding van de school staat voor de deur. We willen geen reünie houden terwijl er een intensieve verbouwing plaatsvindt en daarom hebben we gekozen voor eind 2023.”
De school komt begin volgend jaar volledig in de steigers te staan. De school wordt verbouwd én uitgebreid. Volgens Van den Heuvel is dat hard nodig. “Het leerlingenaantal blijft maar groeien. Dat komt onder andere door de nieuwe wijk aan de Sluisstraat, de verjonging van de wijk om de school heen en Dorsveld. Bovendien zijn er woningbouwplannen op de Noord- en Zuidkade. Volgend jaar hebben we veertien groepen en rond de driehonderd leerlingen.” De buitenmuren van het hoofdgebouw aan de kant van de Vondelstraat blijven in ieder geval intact. Van een echt afscheid is dan ook geen sprake. Van den Heuvel: “Ik ben blij dat het overeind blijft. Het is een markant gebouw. Leuk dat de oude ingang straks wordt gebruikt als nieuwe hoofdingang.”

Mister Bernadette
Van den Heuvel, die jarenlang groep 8 onder zijn hoede had en adjunct-directeur was, is nu nog één dag in de week actief als begeleider van leerlingen die meer uitdaging nodig hebben. Hij wordt binnen de school gezien als Mister Bernadette. “Mensen kunnen zich aanmelden voor de reünie. We hopen dat mensen er elkaar op attenderen, zodat we er samen een mooie middag van kunnen maken. Iedereen die ooit op de Bernadette heeft gewerkt, in welke functie dan ook, krijgt de gelegenheid om ons markante gebouw in oude staat nog eens te beleven. Dus hoort en zegt het voort”, besluit Van den Heuvel.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via: bernadettereunie@gmail.com.
Voor oud-leerlingen wordt in een later stadium nog iets georganiseerd.

De oude ingang waar Arno van den Heuvel voor staat, wordt de nieuwe ingang wanneer de verbouwing gereed is.
De oude ingang waar Arno van den Heuvel voorstaat, wordt de nieuwe ingang wanneer de verbouwing gereed is.
De oude ingang waar Arno van den Heuvel voor staat, wordt de nieuwe ingang wanneer de verbouwing gereed is.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant