Veghels Groen is gevestigd in het pand van apotheek ’t Zuid.
Veghels Groen is gevestigd in het pand van apotheek ’t Zuid. Foto: Renée Harkx - spice-creative.com.

Nieuwe huisartsenpraktijk in Veghel: ‘Met Veghels Groen komt onze droom uit’

Gezondheid 3.651 keer gelezen

VEGHEL | De huisartsen Janneke de Klein (42) en Marieke van den Ham (48) hebben een huisartsenpraktijk geopend aan de Professor Struyckenstraat in Veghel. Al langere tijd liepen ze beiden rond met de wens om een eigen praktijk te starten. Met Veghels Groen komt deze droom uit.

Huisartsen kampen al tijden met groeiende wachtlijsten, administratieve rompslomp, een uitdijend takenpakket, een te hoge werkdruk, personeelstekorten en een toenemende zorgvraag van patiënten. Veel huisartsen besluiten daarom om het bijltje erbij neer te gooien. Precies het tegenovergestelde doen De Klein en Van den Ham. “We hebben meer dan tien jaar gewerkt als huisarts in diverse praktijken en huisartsenposten”, vertelt Van den Ham. “We kennen elkaar al langer en waren allebei op zoek naar een eigen praktijk op een geschikte locatie. Dat wilde maar niet lukken, totdat we samen op zoek zijn gegaan.” De Klein woont in Uden en Van den Ham in Grave. De Klein legt uit hoe ze in Veghel terecht zijn gekomen: “Via Humo, de samenwerkingsorganisatie van huisartsen in de regio Oss, Uden en Veghel en de huisartsen in Veghel. In Veghel was er vraag naar een extra praktijk, want de bestaande praktijken zaten vol en er komen steeds meer mensen bij. We zijn op gesprek geweest en toen is het snel gegaan.” 


Janneke de Klein en Marieke van den Ham hebben sinds kort een eigen huisartsenpraktijk.

Voor de twee huisartsen gaat hiermee een droom in vervulling. Van den Ham: “We bepalen zelf hoe we goede zorg leveren. Dat is ook onze drijfveer geweest. Het is fijn en uitdagend om alles zelf te bepalen en te bedenken. Er is geen praktijkhouder waar ik toestemming aan moet vragen.”

Veghels Buiten
In Veghel was dus vraag naar een extra huisartsenpraktijk. Veghels Groen vult een leegte op. “Daarom worden we ook niet als concurrentie gezien. De samenwerking met de andere praktijken is goed. We zitten op één lijn”, vertelt Van den Ham. Er is bewust gekozen voor een locatie in Veghel-Zuid, omdat dit redelijk dichtbij Veghels Buiten ligt. In apotheek ’t Zuid was geschikte ruimte beschikbaar om een eerste start te kunnen maken. Van den Ham vervolgt: “In Veghels Buiten verwacht men de meeste groei. Op den duur hopen we met de hele praktijk te verhuizen naar Veghels Buiten om daar een mooi gezondheidscentrum te realiseren met verschillende disciplines. Dat is het ideale plaatje, want dit is echt een startlocatie. Wanneer we gaan verhuizen, dat zien we wel. De komende jaren werken we in ieder geval vanuit de Professor Struyckenstraat.”


De deuren van de praktijk zijn sinds 1 maart geopend. 

De deuren van de praktijk zijn sinds 1 maart geopend. Het patiëntenaantal ligt al op ongeveer 450. Van een patiëntenstop is echter geen sprake. “Integendeel zelfs. We hebben op dit moment plek voor ongeveer 2000 patiënten, zo lang we in de huidige ruimte gehuisvest zijn. Mocht er meer vraag zijn dan willen we zeker kijken of uitbreiding mogelijk is, mits de ruimte het toelaat op de Professor Struyckenstraat, of in de toekomt op een andere locatie”, zegt De Klein.

Voortvarende start
De start van Veghels Groen is voortvarend. De eerste reacties zijn positief. De mensen in Veghel-Zuid zijn blij dat er een huisartsenpraktijk in de buurt is. Van den Ham: “Het gaat hartstikke goed en wij vinden het super leuk. Janneke en ik doen alles zelf, we hebben nog geen doktersassistenten of praktijkondersteuners. Daarom is er veel persoonlijk contact met de patiënten.” Veghels Groen wil een vooruitstrevende praktijk zijn. De Klein vervolgt: “We zijn proactief en besteden veel aandacht aan leefstijl. Je krijgt niet meteen een pil als je een hoge bloeddruk hebt. Ik wil eerst weten hoe het komt en wat de patiënt er eventueel zelf aan kan doen. Wij willen weten wie de persoon achter de patiënt is.” Bij Veghels Groen werkt een patiënt samen met de huisarts aan zijn of haar gezondheid.

We zijn proactief en besteden veel aandacht aan leefstijl.

Van den Ham vult aan: “Wij zijn een moderne, duurzame huisartsenpraktijk voor patiënten uit Veghel (en omstreken) en ondersteunen u bij het zorgen voor een goede gezondheid.”

Spoedwaarneming
Veghels Groen is maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag geopend. “Op donderdag zijn we voorlopig nog gesloten en is er spoedwaarneming door andere huisartsenpraktijken in Veghel. Als u ons op donderdag belt, hoort u welke praktijk de spoedwaarneming voor ons op die dag verzorgt”, besluiten Van den Ham en De Klein. Als de praktijk verder groeit, zal deze ook op donderdagen geopend zijn. Veghels Groen werkt ook met een vijftien minuten spreekuur.

Meer informatie over de nieuwe huisartsenpraktijk Veghels Groen is te vinden op: hapveghelsgroen.nl, daar kan men zich ook inschrijven. Of bel naar: 0413 - 418888.

Janneke de Klein en Marieke van den Ham hebben sinds kort een eigen huisartsenpraktijk in Veghel (Foto: Renée Harkx - spice-creative.com).
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant