Dick van Schie draagt de sleutels over aan José van Bosbeek.
Dick van Schie draagt de sleutels over aan José van Bosbeek. Foto:

Dick van Schie heeft opvolger al gevonden, ‘Het Bloemenhuis Veghel’ vult leegte op

Centrum 5.785 keer gelezen

VEGHEL | Dick van Schie is een bekend gezicht in het Veghelse centrum. De vrolijke bloemist is altijd in voor een praatje of staat druk zwaaiend achter de toonbank van zijn bloemenzaak aan de Wiekslag. Toch heeft hij besloten om zijn winkel van de hand te doen. José van Bosbeek (59) neemt de zaak over.

De 66-jarige Van Schie is bezig aan zijn laatste dagen in Veghel. Vanaf 30 oktober is hij niet meer te vinden in de bloemenwinkel. Van Schie legt uit waarom hij tot deze beslissing is gekomen. “Na 48 jaar is het mooi geweest. Ik neem met gemengde gevoelens afscheid. Aan de ene kant vind ik het jammer, omdat ik het al die jaren met zoveel plezier heb gedaan. Aan de andere kant kijk ik enorm uit naar de toekomst. Ik heb een aantal spannende ideeën. En het is ook wel fijn dat ik niet meer iedere dag om 06.00 uur mijn bed uit hoef.”


Dick van Schie en José van Bosbeek voor de winkel in het centrum.

Van Schie is blij dat hij met Van Bosbeek iemand heeft gevonden die de bloemenzaak wil voortzetten. “Anders had ik het niet gedaan. Dan was ik doorgegaan”, zegt de bloemist vol overtuiging. “Ik wilde niet dat er weer een kapper inkwam. Als ik José straks in de winkel zie staan dan voelt dat goed.”

Waardevolle gesprekken
Het is een weloverwogen beslissing geweest om de winkel over te dragen. Van Schie heeft er vrede mee, maar hij gaat het wel missen. “Ik heb zoveel waardevolle gesprekken gevoerd in de winkel. Mensen kopen vaak een bloemetje wanneer er iets verdrietigs of leuks is gebeurd. Ze zijn trots of bedroefd. Het mooiste is dat je iets voor die mensen kan betekenen. Zo heb ik talloze Veghelaren leren kennen. Dat ga ik nooit vergeten. Ieder bloemetje heeft een verhaal.” De Veghelse ondernemer heeft zich altijd thuis gevoeld aan de Wiekslag en in het centrum. “Ik heb me altijd ingezet voor het centrum. Het voelt als een kindje. Bob Hutten noemde me ooit liefkozend ‘wijkburgemeester’. Een mooie titel”, vindt Van Schie, die overigens niet helemaal verdwijnt uit het centrum. Van Schie heeft toegezegd om de feestverlichting in het centrum op te blijven hangen en de bloembaskets? Die blijft hij ook vullen. “Als centrummanager Dirk Lammers mij nodig heeft, mag hij altijd bellen”, zegt Van Schie lachend.


José van Bosbeek heeft de sleutels alvast ontvangen.

Hij prijst zich gelukkig dat hij zijn afscheid zelf heeft kunnen orkestreren. Dat is niet iedereen gegeven. “Wim Schellen en Helma van Mierlo zijn ons bijvoorbeeld veel te vroeg ontvallen. Daarnaast zijn Stephan Scheer en overbuurman Kees van Hout met pensioen gegaan.” De iconen van Veghel Centrum nemen afscheid. Een onoverkomelijk feit. Van Schie vervolgt: “Jammer, maar het is niet anders. Tijd voor nieuwe iconen.”


Ieder bloemetje heeft een verhaal


Samen met zijn vrouw Patricia begint Dick aan zijn tweede jeugd. “We kennen elkaar al 35 jaar, maar we beginnen nu eigenlijk weer helemaal opnieuw. Ik heb me opnieuw voorgesteld en onze ‘eerste’ date hebben we onlangs gehad”, grapt hij. 

‘Dit is het moment’
Op maandag 30 oktober neemt Van Bosbeek het stokje van Van Schie over. Ze kijkt er enorm naar uit: “Ik heb er ontzettend veel zin in. Het is een droom die jarenlang ergens goed verstopt in me zat. Toen deze kans zich voordeed wist ik één ding zeker: dit is het moment.” Van Bosbeek is geen vreemde in de bloemenindustrie. Zo werkt ze al een aantal jaar met plezier voor de firma Van Schie. “Toen Dick aangaf op zoek te zijn naar een opvolger zette me dat aan het denken. Een eigen bloemenzaak in een vertrouwde omgeving, precies wat ik zocht. Het was allemaal snel geregeld.” Van Bosbeek wordt samen met medewerker Sylvana het gezicht van de nieuwe winkel.


Van Schie is blij dat hij met Van Bosbeek iemand geeft gevonden die de bloemenzaak wil voortzetten.  

Het Bloemenhuis Veghel
Van maandag 30 oktober tot en met donderdag 9 november is de winkel tijdelijk gesloten in verband met een kleine verbouwing. Van Bosbeek: “De muren en plafond krijgen een nieuw kleurtje. Op vrijdag 10 november zijn de klanten weer welkom in de winkel. Qua assortiment verandert er niks.”
Een nieuwe naam voor de bloemenzaak heeft Van Bosbeek al gevonden. “Het Bloemenhuis Veghel’, onthult ze. Van Schie vult aan: “Ik vind het een mooie naam.”

Dierenweide en voedselbos
Tot slot nog even terug naar Van Schie en zijn spannende plannen voor de toekomst. Hij laat weten niet achter de geraniums te gaan zitten. “Ik heb verschillende plannen, denk aan een dierenweide, voedselbos en pluktuin. Ik heb toch groene vingers hè. Dit alles moet komen langs de Udenseweg. Het wordt een beetje de toegangspoort tot Veghels Buiten. Onze bloemenwinkel daar blijft overigens gewoon open.”
De komende tijd gaat Van Schie de plannen verder uitwerken. Wanneer alles af is? Dat ziet hij wel. “Maar mezelf kennende gaat dat geen vijf jaar duren. Eerder een jaar of twee.” De dierenweide, voedselbos en de pluktuin moeten voor iedereen toegankelijk worden en zo doet Van Schie ook straks nog altijd iets terug voor de Veghelaren. Iets wat hij eigenlijk zijn hele leven heeft gedaan.

Dick van Schie draagt de sleutels over aan José van Bosbeek.
Dick van Schie draagt de sleutels over aan José van Bosbeek.
Afbeelding
Afbeelding
Dick van Schie draagt de sleutels over aan José van Bosbeek.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant