Rolf Vonk in de Heemkamer in Het Raadhuis in Veghel.
Rolf Vonk in de Heemkamer in Het Raadhuis in Veghel. Foto:

‘Je kan de geschiedenis van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode niet los van elkaar zien’

Algemeen 1.586 keer gelezen

Regisseur Christ van Liempd is samen met zijn neef Bart van Liempd druk bezig met het maken van een documentaire over Meierijstad. De documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording gaat op zondag 26 mei in première op de Noordkade. De doelstelling van de makers is ambitieus. “40.000 mensen uit Meierijstad moeten de documentaire zien”, aldus Bart.

De documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording is een filmische ontdekkingsreis door het verleden, het heden en de toekomst van de nog vrij jonge gemeente Meierijstad. Regisseur Van Liempd zoekt naar het gezicht van Meierijstad. “Of dat gelukt is? Geen idee. Dat moet de kijker bepalen”, vindt hij. In de documentaire komen verschillende bekende Meierijstedelingen aan het woord. Christ somt op: “Peter Maas, Jetty Eugster, Ina Adema, Wim van de Donk, Floris Alkemade, Winy Maas, Daan Roovers, Christ Klep en de onlangs overleden Karel van Eerd. Zij geven allemaal hun visie over Meierijstad.” 


Een beeld uit de documentaire die op zondag 26 mei groots in première gaat. 

Ook Rolf Vonk speelt als duider van de geschiedenis een belangrijke rol. Toch zei de Veghelaar niet meteen ‘ja’ toen Van Liempd samen met zijn neef Bart bij hem aanklopte. “We hebben eerst een goed gesprek gehad om elkaar te leren kennen en omdat Christ aan had gegeven dat hij de lat heel hoog wilde leggen. Daarom leek het me verstandig om eerst samen te kijken of ik wel kon bieden wat hij wilde. Er bleek een match te zijn.” Vonk besloot zijn medewerking te verlenen aan de documentaire. Hij legt uit waarom: “Ik vind het heel belangrijk dat we de verhalen van vroeger met elkaar blijven delen. Aan het verhaal van Meierijstad klampt iets wat heel intrigerend is. Je kan de geschiedenis van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode niet los van elkaar zien. De drie kernen zijn van oudsher verbonden met elkaar. Er zijn ontelbaar veel dwarsverbanden.” 

Huwelijkskandidaten
In een van die dwarsverbanden zie je de band tussen Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode goed terug. Vonk vervolgt: “De uitwisseling van huwelijkskandidaten. Dat is een opzienbarende bevinding. Ook binnen de bestuursfamilies zijn er veel huwelijken geweest. Ze waren bijna allemaal familie van elkaar.” Volgens Vonk hebben Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode sowieso meer binding met elkaar dan men denkt. Hij geeft een voorbeeld: “Het is grappig dat Sint-Oedenrode wordt gezien als het klompendorp, terwijl dat in Schijndel en Veghel ook speelde. Hetzelfde geldt voor hop waar Schijndel zich mee profileert en de industrie die vooral met Veghel in verband wordt gebracht. De drie dorpen hebben nagenoeg hetzelfde pad afgelegd.”


Première

De première van Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording is op zondag 26 mei op de Noordkade in Veghel. De documentaire wordt tegelijkertijd vertoond in de Grote Zaal van theater de Blauwe Kei en alle vijf de bioscoopzalen. De documentaire wordt twee keer vertoond: om 15.00 en om 19.30 uur. Een kaartjes kost 7.50 euro waarbij men één consumptie krijgt. Meer informatie is te vinden op: www.kroniekmeierijstad.nl.


Maar heeft Meierijstad eigenlijk wel een noemenswaardige geschiedenis? Vonk vindt van wel: “Absoluut. Natuurlijk is het onmogelijk om in een documentaire alles te behandelen, maar het is goed dat Christ er aandacht aanbesteedt. Er zijn genoeg verhalen te vertellen over Meierijstad. Het is niet zo dat we hebben moeten schrapen.”

Schaduwzijde
Het is onmogelijk om alle lagen af te pellen. Vonk, die onder andere actief is voor Heemkundekring Vehchele en Erfgoed Brabant, is blij dat de passage over boerencoöperaties de documentaire heeft gehaald. Zij stonden immers aan de basis van onze gemeente. “De corporaties hebben heel veel opgeleverd, maar niet voor iedereen. De Joodse medemens en de katholieke arbeiders werden lange tijd buitengesloten. Deze groepen telden in Meierijstad toch echt minder mee. Dat is de schaduwzijde van de boerencoöperaties.” Wat ook opvalt is het aantal rijke boeren wat vooral in Schijndel en Veghel relatief hoog lag. Vonk vervolgt: “De reden is eigenlijk heel simpel. Het heeft namelijk te maken met de bodemgesteldheid. We hadden goede grond. Een gelukje.”

Veelbelovend
De Veghelaar schittert in de documentaire tussen een paar grote namen. Vonk schrok er zelf een beetje van. “Ik wist helemaal niet wie ze allemaal gevraagd hadden. Het is een mooi rijtje. Leuk dat al deze mensen de tijd nemen om mee te werken aan een documentaire over Meierijstad.”


Rolf Vonk in de Heemkamer in Het Raadhuis in Veghel.

Christ en Bart hopen dat de documentaire mensen kan overhalen om in Meierijstad te komen wonen. De neven willen Meierijstad op de kaart zetten. Vonk glimlacht: “Dat is niet de achterliggende gedachte waarom ik heb meegedaan. Ik vind het vooral leuk wanneer mensen uit Meierijstad de film bekijken, trots op onze gemeente zijn en er wat meer vanaf weten. Als het lukt om te laten zien wat er betekenisvol is in deze gemeente, dan is dat al heel veel waard. We gaan toch met elkaar de toekomst in.”
Het eindresultaat heeft Vonk nog niet gezien, maar hij heeft er alle vertrouwen in. “Ik wel al wat beelden mogen bekijken en dat zag er veelbelovend uit. Ik ben heel benieuwd naar de complete documentaire. Christ is een vakman dus het komt vast goed.”

Een beeld uit de documentaire die op zondag 26 mei groots in première gaat.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant