De mishandeling vond plaats in het gemeentehuis in Veghel.
De mishandeling vond plaats in het gemeentehuis in Veghel.
UPDATE

Oud-wereldkampioene kickboksen (27) zit achter mishandeling in gemeentehuis in Veghel

Algemeen 4.878 keer gelezen

VEGHEL | In het gemeentehuis in Veghel zijn er op woensdag 1 november twee ambtenaren mishandeld door een oud-wereldkampioen kickboksen uit Schijndel (27). Eén van de slachtoffers ging bewusteloos naar de grond en moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Zij had volgens de medici een hersenschudding, een snee boven haar oog en een gekneusde kaak. Dat werd dinsdag duidelijk in de rechtbank in Den Bosch.

De politierechter heeft de Schijndelse een taakstraf van 150 uur opgelegd vanwege een poging tot zware mishandeling. Ze moet tevens een schadevergoeding van 2000 euro betalen. Mocht de voormalig kickbokskampioene nogmaals in de fout gaan dan moet ze twee maanden de gevangenis in. De rechter sprak van een ‘milde straf’.

Bijstandsuitkering
De gemeente Meierijstad nodigde de verdachte uit voor een gesprek over haar bijstandsuitkering. Er zou sprake zijn van fraude. De gemeente wilde haar uitkering stopzetten en er zou geld terugbetaald moeten worden. Bij dit gesprek in het gemeentehuis in Veghel zaten twee vrouwelijke ambtenaren. De gemoederen liepen al vrij snel op en op enig moment deelde de verdachte een aantal klappen uit in het gezicht van beide ambtenaren. Eén van de slachtoffers ging bewusteloos naar de grond en moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Zij had volgens de medici een hersenschudding, een snee boven haar oog en een gekneusde kaak.

Frustratie en stress
Bij het bepalen van de straf houdt de rechter er rekening mee dat de vrouw van de frustratie en stress door het lint is gegaan en harde klappen heeft uitgedeeld. Er was sprake van een poging tot zware mishandeling en van mishandeling van een ambtenaar. De rechter keurt dit geweld tegen overheidsambtenaren streng af. Ook weegt mee dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt en geen empathie of medeleven toont met de slachtoffers, maar dat zij de schuld juist in hun schoenen probeert te schuiven.

2000 euro
De officier van justitie eiste een taakstraf van 150 uur en één maand voorwaardelijke celstraf. De politierechter vindt dat mild. Naast een taakstaf van 150 uur legt hij een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden op. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan één slachtoffer van 2000 euro.

Anonieme brief
De gemeente heeft er bewust voor gekozen om niets over dit voorval naar buiten te brengen. Een anonieme medewerker van de gemeente Meierijstad vindt dat hoogst opmerkelijk. In een brief die in handen is van de Stadskrant Veghel is het volgende te lezen: ‘Ik vind het opmerkelijk dat de gemeente ervoor heeft gekozen hier niets over naar buiten te brengen, zeker in deze tijd (vol met geweld tegen hulpverleners en ambtenaren). Was er anders gehandeld wanneer er een wethouder of burgemeester was mishandeld? Waarom neemt de gemeente geen duidelijk standpunt in en staat deze niet achter haar medewerkers door geen enkele vorm van geweld te accepteren en dit ook uit te dragen naar buiten’. De medewerker van de gemeente vindt dat haar werkgever ‘open en eerlijk’ naar de burger moet communiceren.

Reactie gemeente
De gemeente is zich van geen kwaad bewust. “Het incident vond in een besloten ruimte plaats waardoor de media en het publiek hier niets van hebben meegekregen. Als dit anders was geweest, dan zou de gemeente een open houding hebben aangenomen en zeker op vragen zijn ingegaan”, laat een woordvoerder weten. De gemeente vindt dat het belang bij de eigen medewerkers en hun welbevinden en privacy ligt. Daar is, volgens de gemeente Meierijstad, alle aandacht op gericht. “Het is helder dat de gemeente dit gedrag niet tolereert, daarom is er ook direct aangifte gedaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant