De maquette van hoe het labyrint in de Kloostertuin er ongeveer uit komt te zien.
De maquette van hoe het labyrint in de Kloostertuin er ongeveer uit komt te zien. Foto:

Floris Alkemade ontwerpt trekpleister voor Veghel: ‘We zoeken Vrienden van het Labyrint’

Algemeen 2.490 keer gelezen

VEGHEL | De Kloostertuin krijgt er een speciaal door Floris Alkemade ontworpen trekpleister bij. De architect en voormalig Rijksbouwmeester gaat in de tuin van het klooster een landschappelijk labyrint maken. Het labyrint vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van dit gebied en het vormt een ontmoetingsplek. Het is het geschenk dat de Zusters Franciscanessen Veghel aanbieden.

Floris Alkemade is architect en tussen 2015 en 2021 Rijksbouwmeester. De inwoner van Sint-Oedenrode is verantwoordelijk geweest voor projecten over de hele wereld. In 2022 werd aan Alkemade de Rotterdam-Maaskantprijs, een prestigieuze oeuvreprijs voor architectuur, toegekend. Alkemade is een grote naam in de architectenwereld, toch hoefde hij niet lang na te denken toen de Zusters Franciscanessen hem vroegen om een ‘geschenk’ te bedenken voor Veghel. “De geschiedenis van de zusters intrigeert me. De eerbiedwaardige zusters zijn inmiddels gemiddeld een jaar of negentig. Ik vind niet dat we nu hun eeuwenoude geschiedenis in één beweging moeten uitgummen. De zusters verdienen het om blijvend herinnerd te worden. Ze hebben veel betekend voor Veghel.” 


Het labyrint dat Alkemade heeft bedacht komt in de Kloostertuin te liggen en wordt dertig bij dertig meter groot. De Rooise architect legt uit hoe het er straks uit komt te zien: “De entree verwijst naar zo’n prachtig gevouwen nonnenkap. Daarna wandel je tussen de kleine haagjes, hooguit tachtig centimeter hoog zodat je er makkelijk overheen kan kijken, een vaststaande route. Op tien plekken komen de grondwoorden van de zusters terug. Daar zijn ook zitplekken gemaakt van oude stenen uit het klooster.” Het wordt geen intimiderende maar wel een mooie en mysterieuze plek die tot nadenken stemt. “Nee, intimidatie dat past niet bij de zusters. Het wordt een subtiele toevoeging aan het park en het vormt een blijvende herinnering aan de zusters.”

Geen doolhof
Het is geen doolhof verzekert Alkemade: “Absoluut niet, het is een wandelpad van ongeveer 500 meter. Maar je kan via een poortje ook een shortcut nemen. Uiteindelijk kom je uit bij de symbolische bron van van Franciscus. Dat is het einddoel van de wandeling. Het is een verwijzing naar het Hof van Eden en daarmee ook naar het idealisme van de zusters.”
Volgens Alkemade past een labyrint goed bij deze tijd. “Als je kijkt naar wat we momenteel allemaal meemaken: klimaatverandering, oorlogen, vereenzaming, een onzekere economie en het verdwijnen van religie. Alsof alle vanzelfsprekendheden omvallen. We merken ineens hoe kwetsbaar we zijn. We moeten op zoek naar een nieuwe weg. Een labyrint speelt met het besef dat het leven niet bedoeld is om eenvoudig te zijn. Uiteindelijk komen we tot de bron, als je maar volhoudt. Dat vertrouwen is het verhaal van de zusters en van dit labyrint.”


De entree moet er ongeveer zo uit komen te zien.

Het is nog niet bekend op welke tijden de Kloostertuin straks geopend is. Coen Hendriks van ontwikkelaar Zenzo legt uit: “Daar gaan we met z’n allen mee experimenteren. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat de tuin opengaat bij zonsopgang en dichtgaat bij zonsondergang.” De tuin kan middels een viertal poorten simpel worden afgesloten.

Oproep
Het enige wat de start van de bouw van het labyrint nog in de weg staat, zijn de juiste vergunningen. “De zusters worden steeds ouder dus ik hoop oprecht dat de procedures snel kunnen verlopen zodat ze zelf nog in levenden lijve in staat zijn het geschenk aan te bieden. De monumentencommissie is erg enthousiast. Het is nu wachten op de gemeente. Ik hoop dat de ambtelijke molen in dit geval met snelheid, souplesse en compassie kan draaien. Wij staan in de startblokken om van start te gaan.”


De plek waar de nieuwe trekpleister moet komen.

Tot slot heeft Alkemade nog een oproep. Dit labyrint is een ontmoetingsplek en zou ook door de gemeenschap gedragen moeten worden. Hij en de zusters hopen een grote groep vrijwilligers op de been te krijgen om het project samen vorm te geven. “We zoeken Vrienden van het Labyrint. Het geschenk van de zusters krijgt zijn waarde als het echt een gemeenschappelijk project kan worden. Alle hulp is welkom, jong en oud, iedereen die zich betrokken wil voelen kan zich aanmelden: van metselen tot koffiezetten of van het bijhouden van het groen tot iemand die een goede planning kan maken en ervaring met projectorganisatie heeft. Echt iedereen die zich geroepen voelt kan zich aanmelden.” Geïnteresseerden kunnen mailen naar: info@franciscanessen.org.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant