Gunter Demnig aan het werk.
Gunter Demnig aan het werk.

Acht nieuwe struikelstenen gelegd in de Hoofdstraat

Algemeen 2.489 keer gelezen

VEGHEL | Op initiatief van Stichting Struikelstenen Meierijstad is op zondag 16 april in de Hoofdstraat in Veghel een nieuwe reeks van acht struikelstenen gelegd met hulp van leerlingen van groep 8 van basisschool De Vijfmaster.

Voor Hout-Brox, destijds Hoofdstraat 21, liggen de steentjes voor Emma de Winter-Cohen, haar nicht Erna Neustadt en hun huishoudster Alida Schuijer-van Emmen. Tegenover Blokker, destijds Hoofdstraat 65, liggen de stenen voor het gezin Van der Sluis: Arnold, Bertha en hun dochters Lies (16), Jetty (14) en Emma (3).

De bedenker van de Stolpersteine, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, kwam naar Veghel om hoogstpersoonlijk de stenen te plaatsen. De plechtigheid werd sfeervol begeleid door violiste Andrea Pieper en haar leerling Robin. Ook was wethouder Menno Roozendaal aanwezig. Van elk slachtoffer werden de levensverhalen voorgelezen.

Indrukwekkende toespraak
Nabestaande Gideon van der Sluis kwam speciaal voor de plechtigheid met zijn vrouw en zes jonge kinderen over uit Israël. In zijn indrukwekkende toespraak vergeleek hij zijn gezin met dat van Arnold en sprak hij over het belang van het op gepaste wijze herdenken van de zeventien vermoorde Joodse inwoners van Veghel. “Blijven herinneren, ook na ruim 80 jaar, is heel bijzonder en belangrijk”, zei hij nadrukkelijk.
Groep 8 van basisschool De Vijfmaster adopteerde de stenen in de Hoofdstraat en zal deze onderhouden. Enkele leerlingen lazen gedichtjes voor en hielpen met het aangeven van de struikelstenen, bloemen en steentjes.

Zondag 21 mei worden de laatste vijf struikelstenen van Veghel gelegd, in de Heuvelstraat voor leden van de familie De Winter.

Hoofdstraat 65.
Hoofdstraat 21.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant