De Victoriafabriek op de Zuidkade in Veghel moet op den duur plaatsmaken voor verschillende appartementencomplexen. Een loop- en fietsbrug moet de Zuid- en Noordkade met elkaar gaan verbinden.
De Victoriafabriek op de Zuidkade in Veghel moet op den duur plaatsmaken voor verschillende appartementencomplexen. Een loop- en fietsbrug moet de Zuid- en Noordkade met elkaar gaan verbinden. Foto:

Stefan van de Ven wil doorbutsen op de Zuidkade: ‘Strijp-S? Paleiskwartier? Het wordt mooier dan dat’

Algemeen 2.414 keer gelezen

VEGHEL | ‘Doorbutsen’ dat is precies wat Stefan van de Ven gaat doen op de Zuidkade. De Veghelse ondernemer staat te trappelen om de Victoria mengvoederfabriek te transformeren in een gloednieuwe hippe woonwijk. Daarnaast wil Van de Ven 50 tot 70 woningen bouwen op de Noordkade. In twee delen nemen we zijn plannen onder de loep. Vandaag deel twee: ‘De Zuidkade wordt mooier dan Strijp-S en Paleiskwartier’.

Van de Ven weet dat hij zijn plannen over de Zuidkade, ook wel Havenkwartier genoemd, nog niet definitief kan presenteren. Er volgt eerst een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijke herontwikkeling van de locatie van de mengvoederfabriek. Uit dat onderzoek moet blijken of de fabriek plaats gaat maken voor grootschalige woningbouw. Of om met de woorden van wethouder Jan Goijaarts te spreken: “Op dit moment kan nog niet met zekerheid worden gezegd dat het daadwerkelijk tot de beoogde herontwikkeling komt. Dat moet uit onderzoeken blijken.”

300 woningen
Ondertussen kan Van de Ven bijna niet wachten om aan de slag te gaan. “Ik wil doorbutsen”, lacht hij. Dan serieus: “Ik denk dat er op de Zuidkade ruimte is voor zo’n 350 woningen. Dat aantal hoeven we niet per se te halen, maar we willen eigenlijk wel naar de 300 woningen toe. Dat is redelijk”, denkt Van de Ven. De projectontwikkelaar heeft al een idee hoe het eruit moet komen te zien. “Als je vanuit de Bloemenwijk richting de Zuidkade gaat, loopt het langzaam omhoog. Je stijgt eigenlijk tussen de gebouwen door omhoog. De weg gaat door tot het water. Dan zit je op vijfenhalve meter en kun je via een loop- en fietsbrug de oversteek naar de Noordkade maken. Bij de brug komt een pleintje met bijvoorbeeld een koffie- of broodjeszaak. Dat lijkt me echt vet.”


Stefan van de Ven is eigenaar van Noordkade Ontwikkeling BV.

De verschillende appartementencomplexen worden niet allemaal even groot en worden onderling met elkaar verbonden via loopbruggen. “Het bouwen van losstaande gebouwen is iets duurder, maar voor bewoners wel prettiger want ze hebben veel meer daglicht”, zegt Van de Ven. “Strijp-S? Paleiskwartier? Het wordt mooier dan dat, met meer karakter. Google maar even op Coolhaven Rotterdam. Dat komt meer in de buurt”, glimlacht Van de Ven. “Het lijkt me geweldig als we de Victoria-letters mogen gebruiken om boven op de hoogste woontoren van ongeveer 30 meter (iets lager dan de betonsilo’s) te plaatsen.”

Hippe stadswoningen
Net als op de Noordkade moeten het hippe stadswoningen worden. “We richten ons op mensen die stedelijk willen wonen, een- en tweepersoonshuishoudens. Denk aan starters, expats en studenten. Verder voegen we een paar grondgebonden woningen met tuin toe om er een mooi geheel van te maken.” In tegenstelling tot op de Noordkade worden het hier wel koopwoningen. Als het aan het Veghelse bouwbedrijf ligt, wordt het niet veel drukker in de Bloemenwijk. “Het autoverkeer moet aan de kant van de Zuidkade blijven. Daar moet je de parkeergarage in kunnen rijden. Het lijkt me niet wenselijk om het autoverkeer door een woonwijk te ontsluiten. De nieuwe wijk moet overigens wel goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Als je hip en trendy wil zijn dan is goed openbaar vervoer noodzakelijk.”


De kolossale Victoria mengvoederfabriek op de Zuidkade.

Woon- en vrijetijdslocatie?
Noordkade Ontwikkeling BV, een bedrijf van Van de Ven, koopt het ongeveer twee hectare grote fabrieksterrein van Fransen Gerrits. Het Erpse mengvoederbedrijf krijgt drie tot maximaal vijf jaar om de productie naar elders te verplaatsen. Van de Ven heeft die periode om samen met de gemeente en provincie te komen tot concrete plannen. De gemeente wil van de Zuidkade een zogenaamde woon- en vrijetijdslocatie maken. Van de Ven voelt daar wat minder voor. “Ik zie dat niet zo zitten. Op de Noordkade en rondom het Heilig Hartplein is genoeg te doen op het gebied van horeca en vrije tijd. En waarom zouden we op de Zuidkade bijvoorbeeld een kledingwinkel willen. Die we hebben in het centrum al en bovendien levert het extra parkeerdruk op. Kijk een ateliertje of een ruimte voor kookworkshops, dat moet kunnen. Maar ik hoop dat de focus op woningbouw ligt.”


Het zicht vanuit de Bloemenwijk. ‘Het lijkt me geweldig als we de Victoria-letters mogen gebruiken om boven op de hoogste woontoren te plaatsen.’

Terug naar de gemeente Meierijstad. Waarom hebben ze mengvoederfabriek eigenlijk niet zelf aangekocht? Daaraan zouden te grote financiële risico’s kleven. Daarom is het voor de gemeente geen optie geweest om het terrein aan te kopen. Wel hebben ze met Van de Ven afgesproken dat ze bij de verdere ontwikkeling, onder andere bij het maken van een nieuw bestemmingsplan, alle ruimte krijgen om mee te denken en te sturen.

Diepste geheim
De gesprekken met de gemeente en Fransen Gerrits werden de afgelopen tijd in het diepste geheim gehouden. “We hebben lang op onze lip moeten bijten, want het liefste hadden we het meteen gedeeld met de buurt. Alleen dat ging in dit geval niet. In de fabriek van Fransen Gerrits werken mensen. Als je dan gaat roepen dat de fabriek weggaat, ontstaat er onnodig veel onrust. Fransen Gerrits heeft dat op een correcte manier gecommuniceerd met hun personeel”, besluit Van den Ven.

Deel één is hier terug te lezen:

Stefan van de Ven is eigenaar van Noordkade Ontwikkeling BV.
De kolossale Victoria mengvoederfabriek op de Zuidkade.
Afbeelding
Het zicht vanuit de Bloemenwijk. Van de Ven: 'Het lijkt me geweldig als we de Victoria-letters mogen gebruiken om boven op de hoogste woontoren te plaatsen.'

Uit de krant