De maquette.
De maquette. Foto:

Woningbouw op de Noordkade: ‘We gaan in de eerste fase vijftig tot zeventig woningen bouwen’

Algemeen 3.862 keer gelezen

VEGHEL | ‘Doorbutsen’ dat is precies wat Stefan van de Ven gaat doen op de Zuidkade. De Veghelse ondernemer staat te trappelen om mengvoederfabriek Victoria te transformeren in een gloednieuwe hippe woonwijk. Daarnaast gaat Van de Ven in de eerste fase 50 tot 70 woningen bouwen op de Noordkade. In twee delen nemen we zijn plannen onder de loep. Vandaag deel één: ‘Woningbouw op de Noordkade als grote wens’.

Het aangekondigde vertrek van de Victoriafabriek heeft niet alleen gevolgen voor de Zuidkade. Ook op de Noordkade maakt het de weg vrij voor nieuwe plannen. Van de Ven legt uit: “Als de fabriek weg is vervalt de geurhinder. Daardoor kunnen we op de Noordkade een volgende stap zetten. Ik heb altijd de grote wens gehad om woningbouw op de Noordkade te realiseren. Dat gaat nu gebeuren”, hoopt de Veghelse projectontwikkelaar. 


De maquette met links de silo’s en daarvoor Wittern en de Industry Bioscoop. Aan de overkant de woningen met daarachter de parkeergarage.

Hij is druk bezig met het uitwerken van de woningbouwplannen. Van de Ven vervolgt: “In de eerste fase is er ruimte voor 50 tot 70 woningen. Die gaan we daar bouwen in combinatie met een parkeerbak. De nieuwbouw komt te staan waar nu P1 is (de parkeerplaats tegenover de bioscoop en restaurant Wittern – red.) en stopt ruim voor de entree van Bioscoop Industry.” De parkeergarage wordt aan de kant van de NCB-laan maximaal 7.5 meter hoog. Zowel de nieuwe parkeergelegenheid als de te bouwen woningen mogen geen zicht hebben in de achtertuinen van omwonenden.

‘Geweldig hotel’
Het contact met enkele buurtgenoten verliep de laatste jaren stroef. Toch lijken de buurt en Van de Ven de strijdbijl te hebben begraven. Het Silotel komt er in een afgeslankte vorm en ook met de nieuwe parkeergarage worden de argumenten van de buurt zoals lichtinval meegenomen. “De relatie tussen ons en een aantal buurtbewoners is lange tijd niet goed geweest”, beaamt Van de Ven. Hij steekt de hand in eigen boezem. “Wij als Noordkade hebben dat niet goed aangepakt. De buurt is te weinig meegenomen in onze plannen. Dat had anders gemoeten, maar daar kunnen we niks meer aan veranderen. Wat we wel kunnen doen is omwonenden meenemen in alle nieuwe plannen.”


Tussen de woningen en Industry en Wittern komt een weg.

En zo geschiedde. Van de Ven liet een grote maquette (zie foto) bouwen om geïnteresseerden uit de buurt mee te nemen in de plannen. “Met een lampje hebben we de zon en schaduw nagebootst. In de maquette hadden we ook het oorspronkelijk idee van het Silotel verwerkt. De bewoners vonden het verschrikkelijk. Hun woningen verdwenen in de schaduw. Toen we het Silotel van de maquette aftilden, ontstond er nog net geen gejuich. Ik snapte de omwonenden toen ook beter. We gaan nu één bouwlaag boven op de silo’s plaatsen en meer aan de kant van het water. De rest van het hotel komt tussen de silo’s. Daar komt ook een warmte- en koudeopslag. We hebben ontzettend leuke ideeën. Het wordt een geweldig hotel”, belooft Van de Ven.

Sociale huurwoningen
Alle onderzoeken, onder andere naar de vleermuizenkolonie, een valkenkast en geluidsoverlast, zijn al uitgevoerd voor de realisatie van het Silotel. Dat scheelt veel tijd. Van den Ven: “Daarom willen we met spoed aan de gang op de Noordkade. Ik verwacht dat we aan het einde van dit jaar kunnen beginnen met de bouw. Dan zijn we eind 2024 klaar”, denkt Van de Ven. Hij is van plan om er alleen huurwoningen van te maken, voor alle portemonnees. “Als we uitgaan van 70 woningen dan willen we 26 sociale huurwoningen realiseren. Dat is meer dan de 25 procent waar we van de gemeente aan moeten voldoen. De sociale huurappartementen worden minimaal 50m2.” Het is overigens mogelijk om meerdere woningen bij elkaar te trekken, waardoor je een groter woonoppervlak krijgt.

Tweede fase
De projectontwikkelaar wil er een hippe woonwijk van maken. “Perfect voor starters, expats en studenten. De woningen krijgen geen grote keukens en komen midden in de dynamiek te staan. Dicht bij de bioscoop, sportschool en horecagelegenheden. Het worden stadse woningen.” In de toekomst moeten er op de Noordkade nog extra woningen bijkomen. Deze tweede fase, richting de NCB-laan, kan niet tegelijk worden gerealiseerd in verband met de parkeerdruk.

Volgende week deel 2: ‘De Zuidkade wordt mooier dan Strijp-S en Paleiskwartier’ 

Tussen de woningen en Industry en Wittern komt een weg.
De maquette met rechts de silo's en daarvoor Wittern en de Industry Bioscoop. Aan de overkant de woningen.
De maquette met links de silo's en daarvoor Wittern en de Industry Bioscoop. Aan de overkant de woningen met daarachter de parkeergarage.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant