Groep 8 van basisschool Heycant zijn samen met twee acteurs klaar voor vertrek.
Groep 8 van basisschool Heycant zijn samen met twee acteurs klaar voor vertrek. Foto:
+ FOTO’S

Start viering 200 jaar Zuid-Willemsvaart: ‘Tot op de dag van vandaag profiteert Meierijstad van Het Kanaal’

Algemeen 1.257 keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij heeft woensdagochtend samen met zijn collega-burgervaders Jack Mikkers (’s-Hertogenbosch) en Pieter van Dieperbeek (waarnemend in Bernheze) het startsein gegeven voor 200 jaar Zuid-Willemsvaart. De komende periode wordt er in Meierijstad tijdens verschillende festiviteiten en activiteiten stilgestaan bij verleden, heden en toekomst van deze belangrijke waterweg. Dit gebeurt met de inzet van veel verschillende partijen uit de hele gemeente. De start was aan het water op de Noordkade in Veghel.

De eerste activiteit waar woensdagmorgen uitgebreid aandacht aan werd besteed is het educatieve programma van Cultuurkade Meierijstad voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs in heel Meierijstad. De eerste groep kinderen, groep 8 van basisschool Heycant uit Schijndel, stapten aan boord van de Waterproeverij om een spannende boottocht te maken over het kanaal naar de Inland Terminal van Van Berkel. Er gaan in zijn totaliteit 30 groepen deelnemen aan de boottocht die deel uitmaakt van het educatieprogramma.


Het team achter Cultuurkade Meierijstad met op de voorgrond de escapekist. 

Ilona van den Koedijk van Cultuurkade Meierijstad laat weten dat er veel scholen interesse hebben in het educatieve programma over 200 jaar Zuid-Willemsvaart: “29 van de 33 basisscholen in Meierijstad hebben zich aangemeld. Dit programma laat zien dat het heden, verleden en de toekomst met elkaar verbonden zijn. Door samen te werken, je te verplaatsen in een ander en begrip voor elkaar te hebben kun je samen verder bouwen. Met kennis van het verleden, ga je invloed uitoefenen op jouw toekomst. In totaal zullen er meer dan 2000 leerlingen deelnemen aan de verschillende activiteiten rond 200 jaar Zuid-Willemsvaart.” 


De Zuid-Willemsvaart is 123 kilometer lang. 18 kilometer daarvan bevindt zich op het grondgebied van de Meierijstad.

Escapekist
Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Marion de Laat vult aan: “Zo is er een escapekist voor in de klas. Leerlingen verzamelen informatie over verschillende personages en komen daardoor steeds meer te weten over het kanaal en de omgeving. Het is eigenlijk een escape room in het klein. Alle informatie leidt uiteindelijk tot een oplossing voor de escapekist.” In de bodem vinden de leerlingen een filmpje van de burgemeester. De Laat vervolgt: “De leerlingen mogen een terrein in Meierijstad (Schijndel, Sint-Oedenrode of Veghel) opnieuw ontwerpen en indelen in 2D.” Uiteindelijk komt er één klassenontwerp wat in 3D gebouwd gaat worden.
Ook de middelbare scholen in Veghel en de Pabo gaat met het educatieprogramma werken.

Twee kanalen vol verhalen
Naast het initiatief van Cultuurkade Meierijstad kreeg het boek van journalist en schrijver Domien van der Meijden veel aandacht tijdens de opening van de festiviteiten omtrent de Zuid-Willemsvaart. Van der Meijden heeft een boek genaamd Twee kanalen vol verhalen geschreven over 200 jaar Zuid-Willemsvaart en 10 jaar Maximakanaal. 


Domien van der Meijden in het midden.

Burgemeester Jack Mikkers van ’s Hertogenbosch complimenteerde de schrijver met het eindresultaat: “Bedankt voor de prachtige verhalen in het boek. Je moet wel een beetje gek zijn om al die verhalen op te tekenen. Maar ik ben er blij mee”, aldus Mikkers. Het boek van Van der Meijden is online te verkregen en bij Boekhandel Schellen.

Industrie en handel
Burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij is gelukkig met alle aandacht voor de Zuid-Willemsvaart. “Het Kanaal, zoals we het in de volksmond noemen, heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van onze gemeente. De Zuid-Willemsvaart zorgde voor veel welvaart en groei van bedrijvigheid en werkgelegenheid. Tot op de dag van vandaag profiteert Meierijstad van deze infrastructuur en de economische voorspoed die het brengt.” 


Trossen los en varen maar.

De burgemeester liet tot slot weten dat er van alles te doen is om jubileum van de Zuid-Willemsvaart kracht bij te zetten. “Er volgt nog een groot congres voor ondernemers, de dag voor Fabriek Magnifique (21 juli) is er aan het water van alles te doen en er is een reizende tentoonstelling van kunstenaar Monique Broekman. Ook komt er een nieuw kunstwerk aan het kanaal. Ideeën voor aanvullende activiteiten zijn overigens welkom.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant