Cheyenne en Philine, beiden leerling van het Fioretti College, spelen de Hosselaar.
Cheyenne en Philine, beiden leerling van het Fioretti College, spelen de Hosselaar.

Nieuw spel opent ogen: ‘Gebeurt dit echt in Veghel?’

Algemeen 3.116 keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de activiteitenweek van het Fioretti College hebben jongerenwerk Meierijstad, preventiemedewerker Novadic Kentron en Gamificationers de game ‘Hosselaar’ geïntroduceerd op de Veghelse middelbare school. Zo’n 1000 tweede-, derde- en vierdejaars leerlingen deden mee. Aansluitend hierop vond er een ‘Uit met ouders’ plaats. “Omdat ook zij vaak onwetend zijn en ouders zijn keihard nodig om het probleem aan te pakken”, aldus jongerenwerker Lionel Saidjan.

De reacties van de leerlingen, leerkrachten en ouders waren enerzijds shockerend en anderzijds was het heel leerzaam. Precies wat de organisatie wilde bereiken. “Het verhaal komt echt bij de leerlingen binnen en ook bij mij, dit had ik niet verwacht”, aldus één van de docenten.

Het spel
Hosselaar is een spel dat in het teken staat van drugscriminaliteit. De spelers beleven een verhaal waarbij zij zich opwerken als drugscrimineel (hosselaar). Het doel is dat het spel leuk is om te spelen maar dat de spelers ondertussen bewust worden gemaakt van de gevaren, risico’s en minder leuke kanten. Jongeren kunnen via zeven opdrachten geld verdienen. Het doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen. Je moet ook jongeren ronselen. De jeugd leert wie er een makkelijke prooi is. Uiteindelijk loopt het verkeerd af. “Je wordt in de drugswereld gezogen en het geld? Dat moet je afgeven”, legt Saidjan uit.
Het spel wordt gespeeld door 12- tot en met 16-jarige op de middelbare school. Na het spel is er een vervolgtraject waarbij de leerlingen in gesprek gaan over het onderwerp.

Het doel van de game Hosselaar (= een drugscrimineel) is jongeren, leerkrachten en ouders bewust maken van drugscriminaliteit en het gebruik van alcohol en softdrugs. Saidjan: “De afgelopen jaren komt dat steeds meer voor en helaas op veel te jonge leeftijd (12-13 jaar). Daarom hebben we als jongerenwerk Meierijstad, samen met Gamificationers, een game ontwikkeld. Daarbij hebben we gebruikt gemaakt van de input van jongeren uit Veghel. Zo hebben we locaties gebruikt in Veghel en is het gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een Veghelaar. Dit zorgt voor herkenbaarheid en het besef dat het zich ook in Veghel afspeelt en niet alleen in de grote steden.” 

‘Gebeurt dit echt in Veghel?’
Dat het spel ook bij ouders zijn werking bleek te hebben, werd duidelijk tijdens Uit met ouders: “Gebeurt dit echt in Veghel? Dat moeten meer ouders weten”, sprak een van de ouders verrast.
Uit met ouders is een ouderbijeenkomst die georganiseerd wordt door de GGD, Centrum Jeugd en Gezin, HALT, Novadic Kentron, Jongerenwerk en de Gemeente.
Naast het kenbaar maken van het probleem, zorgt het spel ervoor dat men de kenmerken en signalen leert herkennen. De uiterlijke kenmerken komen hierin terug en hoe een ‘hosselaar’ te werk gaat wordt in het spel duidelijk gemaakt.

Doel
De reacties van de leerlingen waren positief. Het spel heeft ze iets bijgebracht en ze zijn meer op hun hoede. “Ik pas wel op wat ik van iemand aanneem. Ik wist niet dat je er zo makkelijk in kan rollen”, vertelt iemand. Saidjan vult aan: “We kunnen vol overtuiging zeggen dat we ons doel bereikt hebben, alleen is dit nog maar het begin. Willen we onze jeugd hiervoor behoeden dan hebben we iedereen keihard nodig”, besluit de jongerenwerker. Saidjan hoopt samen met Gamificationers de game landelijk uit te rollen. Te beginnen in Meierijstad.

Wil je meer weten over het spel, drugscriminaliteit en het gebruik van alcohol en softdrugs? Neem dan contact op met: info@dekluisveghel.nl.

Afbeelding
Ouders worden voorgelicht over de 'Hosselaar' en over drugscriminaliteit en het gebruik van alcohol.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant