Afbeelding
+ VIDEO

NK Escape Rooms maakt deelnemers bewust van privacy en hacking

Algemeen 1.486 keer gelezen

ERP | Begin dit jaar organiseerden zij het eerste NK Escape Rooms: Uitjesbazen uit Erp. Onlangs maakten zij bekend dat er een nieuwe editie komt in 2020. Het thema van de komende editie: Privacy. Een bewuste keuze van de organisatie. Naast een mooi evenement organiseren, is er ook een maatschappelijk doel: de deelnemers bewust maken van privacy en de gevaren van hacking.

Het NK Escape Rooms is een open Nederlands Kampioenschap waarvoor iedereen zich kan aanmelden. Het is geschikt voor zowel ervaren als beginnende escape room spelers. Een meerdaags evenement, want de teams spelen in totaal vier of vijf speelrondes tussen februari en april 2020. Ieder team dat zich aanmeldt doet minimaal vier rondes mee en de beste teams (een ruime selectie) spelen als slotstuk een grote finale. De winnaar van die finale wordt Nederlands Kampioen Escape Rooms 2020.

The Firm
Het NK is een mooi voorbeeld van een evenement waarin 'Gamification' wordt toegepast. Joris van den Bergh: "Het NK Escape Rooms is ten eerste een gaaf evenement. Daarbij hopen we dat deelnemers echt wat gaan leren van de games en het verhaal en dat we het gedrag ten aanzien van privacy en hacking op een positieve manier kunnen stimuleren. Dat principe heet Gamification. Gamification is niet nieuw, want mensen spelen al eeuwenlang spelletjes. De laatste jaren wordt het principe wel steeds vaker doelbewust toegepast; vaak binnen bedrijven en organisaties om gedrag van medewerkers te stimuleren of om kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Bijvoorbeeld rondom voeding, duurzaamheid of voor medewerkers om beter te leren samenwerken. Het is bewezen dat games en spelelementen daarvoor een effectieve methode zijn."

Het NK 2020 staat in het teken van privacy. Een actueel en maatschappelijk thema. "Privacy is een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft. We delen onze gegevens zonder al te veel moeite met allerlei bedrijven wereldwijd. En vaak gaan we er ook niet veilig mee om waardoor we kwetsbaar zijn voor hacking, met alle gevolgen van dien. Wij gaan de deelnemers daarmee confronteren. Wat kan er gebeuren als wij niet veilig omgaan met onze gegevens, zodanig dat deze gegevens ook in handen kunnen komen van onbetrouwbare mensen en organisaties? Wat als één bedrijf radicaal de macht grijpt in de wereld omdat zij al die gegevens in handen hebben gekregen? Dat is precies wat er gaat gebeuren tijdens het NK. De deelnemers gaan de strijd aan met The Firm, een onbekend en gevaarlijk bedrijf dat dankzij 'onze gegevens' radicaal de macht grijpt in de wereld. Het verhaal is fictief, maar wat ons betreft zeker niet onrealistisch", vindt Joris.

Spektakel
Het NK 2019 was groots, maar het NK 2020 wordt een nog groter spektakel. Wat maakt de komende editie nog groter? Joris legt uit: "Het verhaal van dit NK wordt echt meeslepend. De deelnemers zijn verwikkeld in een lange strijd en die strijd eindigt op de finaledag. De finale is echt de slotscène van het verhaal, maar wordt zo groot opgezet dat we het een evenement op zich kunnen noemen. De escape room games in de voorrondes zijn speciaal ontwikkeld voor het NK. Met technieken zoals Augmented reality en Virtual reality." De organisatie laat weten dat de prijzenpot groter is dan vorig jaar. "Er zijn honderd prijzen te winnen met een totale waarde van 25.000 euro. De top 25 van iedere ronde wint een prijs, zoals een uitje voor een grote groep of het spelen van een escape room in Nederland. Het team dat Nederlands kampioen wordt, wint de absolute hoofdprijs: een weekend naar Moskou met het gehele team, inclusief het spelen van drie escape rooms."
Een team aanmelden kan: www.nk-escaperooms.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant