Een waterbaan van steigerplanken transporteert het water door de Hoogstraat naar het Heilig Hartplein (Foto: Bart Heesen).
Een waterbaan van steigerplanken transporteert het water door de Hoogstraat naar het Heilig Hartplein (Foto: Bart Heesen).

Speciale waterbaan loopt dwars door Veghel

Algemeen 2.893 keer gelezen

VEGHEL | De Hoogstraat tussen het Julianapark en de Noordkade is, ondanks allerlei initiatieven, tijdens het festival zelden een bruisende verbinding geweest. Dat wordt dit jaar anders. Een waterbaan van maar liefst 350 meter verbindt de twee locaties deze edities met stromend water. De baan begint bij de brug over de Aa, waar water uit de rivier maar liefst vier meter omhoog gepompt wordt.

Een waterbaan van steigerplanken transporteert het water door de Hoogstraat naar het Heilig Hartplein, waar een tweede systeem het in de haven deponeert.

Nieuw leven
Het idee is niet nieuw. De Veghelse kunstenares Jolanda van Doorn zag ruim twaalf jaar geleden al mogelijkheden om de aloude verbinding tussen de haven en de Markt nieuw leven in te blazen met stromend water.
Praktische uitdagingen hebben de realisatie, tot nu toe, altijd in de weg gestaan. Initiatiefnemer Geert Kloosterman wil Jolanda's idee werkelijkheid maken. Hij inspireerde ondernemer Stefan van de Ven om de financiering van het project op zich te nemen.

Uitvindersgilde en hergebruik
Voor de technische realisatie werkt Geert samen met het Uitvindersgilde. Acht creatieve ondernemers met als specialiteit kunst, constructie, ambacht en duurzame techniek. Jeroen Vissers en Simone Tenda komen uit Veghel en worden ondersteund door hun collega's Boele Zwanenburg, Jop Erken, Roland Lips, Pascale Pieksma, Jesse Kloosterhuis en Vincent Schoutsen.
Ook Jan Versteegde en vrienden en familie werken mee. Het team gebruikt materiaal dat afkomstig is van de fabrieken op de Noordkade. Zo hebben een oude trap, transportbakken uit de silo's en een drukvat al een nieuwe bestemming gekregen.

Kers op de taart
Als kers op de taart ontwierp het uitvindersgilde een waterboog in de haven bij de silo's van de Noordkade.
Een enorme pomp zorgt voor een draaikolk in het water.
Een bijzondere spuit maakt van het opgepompte water een zeer zuivere straal.
Licht blijft in de straal en kan niet ontsnappen.

Dat moet je zien!
De waterbaan en de waterboog zijn alleen te bewonderen tijdens het festivalweekeinde op 6, 7 en 8 juli. "Fabriek Magnifique stroomt. Dat moet je gezien hebben", aldus de organisatie achter het Veghelse festival.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant