Aäron werd als eerste teruggeplaatst op zijn vertrouwde stek (Foto's: Ties van Dooren).
Aäron werd als eerste teruggeplaatst op zijn vertrouwde stek (Foto's: Ties van Dooren).
+ FOTO'S

Aäron en Mozes terug van 'vakantieperiode'

Opmerkelijk 929 keer gelezen

VEGHEL | De twee natuurstenen beelden van Aäron en Mozes die voor de Lambertuskerk in Veghel staan, werden op 29 januari verwijderd. Beide beelden gingen na 152 jaar tijdelijk op 'vakantie' om vandaag, maandag 7 november, terug te keren. "De beelden zijn gerestaureerd en niet nagemaakt. Het zijn dus nog steeds de oorspronkelijke beelden. Daar ben ik erg blij mee.", aldus André Velthausz.

Aäron en Mozes werden in januari losgewrikt door beeldhouwer Koen van Velzen. De beeldhouwer nam de beelden daarna mee naar zijn werkplaats in Leusden om ze grondig te renoveren. Daarna zijn ze in Duitsland geïmpregneerd. Stadsgids André Velthausz is naast gids ook nauw betrokken bij het wel en wee van de Lambertuskerk. Hij legt uit waarom de werkzaamheden langer duurde dan verwacht. "De beelden zijn in Duitsland ondergedompeld in een bassin met een vloeistof die ervoor zorgt dat ze lang meekunnen. Het drogen kostte meer tijd dan verwacht. Het moet 100 procent in orde zijn van de renovatie is erg kostbaar." André is blij dat beelden terug zijn, want tijdens zijn rondleidingen miste hij ze wel degelijk. "Ik kreeg er veel vragen over. Men zag duidelijk dat er iets had gestaan. Na deze opknapbeurt kunnen ze weer 200 jaar mee." De renovatie van Aäron en Mozes is mede mogelijk gemaakt door Rotary Veghel en met een aanvullende subsidie van de provincie Noord-Brabant. "Ik weet niet precies wat de ingreep heeft gekost, maar dat loopt in de tientallen duizenden euro's. Voor mij is vooral het eindresultaat belangrijk en dat stemt tot tevredenheid", legt André uit. 

Beeldhouwer Koen van Velzen plaatst de beelden geconcentreerd terug.

'Zeer vereerd'
Het is overigens best bijzonder dat de twee broers Aäron en Mozes voor de Lambertuskerk staan. "Toen de plannen er waren om de kerk te gaan bouwen, moest er eerst toestemming worden gevraagd aan de Synagoge die tegenover de kerk staat", vertelt André. Religieuze gebouwen mochten destijds alleen dicht bij elkaar staan met toestemming. André: "Die toestemming is er gekomen, maar alleen als Aäron en Mozes voor de deur kwamen te staan. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld in het jodendom. Toen de beelden in 1863 werden geplaatst waren de Joden zeer vereerd." 

Precisiewerk

Renovatie
Een volgende grote stap in de renovatie van de Veghelse kerk staat nog niet op de planning. Er is echter genoeg te doen. "Elke week zijn we weer bezig met een ander klusje. Het zijn kleine dingetjes. De kerk is natuurlijk een oud gebouw en dient daarom goed te worden onderhouden", besluit André.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant