Op Twitter verschenen tal van grappen.
Op Twitter verschenen tal van grappen. Foto: Twitter

Hobbyblindheid

Column 1.853 keer gelezen

Wat hadden ene Elizabeth (Londen) en ene Frits (Heeswijk-Dinther) de afgelopen week gemeen? Een ongelooflijke bult publiciteit. Terecht? In geen van beide gevallen wat mij betreft. Door overerving koningin mogen spelen van een groot rijk of eerste trompet in een groot bedrijf dat door pa goed in de grondverf is gezet, is hen overkomen. Waar ze het beste van hébben gemaakt of probéren te maken. Dát is eigenlijk hun enige verdienste. Of daar zóveel publiciteit aan gegeven moet worden? U kent echter het spreekwoord ‘hoge bomen vangen veel wind’.

Ik vermoed dat ze er bij Jumbo niet ‘rouwig’ om zullen zijn geweest dat gaandeweg de week de artikelen over ‘hullie Frits’ naar achteren schoven in kranten en kliklijsten. De pracht, praal en tradities in Engeland bleken blijkbaar aantrekkelijker om naar te kijken, over te lezen en schrijven, dan wat mógelijke witwaspraktijken en btw-fraude in ons kikkerlandje. Prinsjesdag, ons eigen koninklijke en politieke verkleedpartijtje, zal bovendien de focus nog wel even op allerlei problemen houden die iederéén aangaan. 

In Groot Brittannië zal de rust snel terug keren. In Veghel en Heeswijk-Dinther is dat nog maar de vraag. Bij de ooit motorcrossende beerputeigenaar Theo E. uit het Drentse plaatsje Gasteren schoot namelijk door onbekende oorzaak een putdeksel los waarbij zóveel putlucht vrijkwam dat politie en Fiod er óók eh… lucht van kregen. Hierna kwam er stront aan de knikker. Aan een heleboel knikkers zelfs. Sponsorknikkers. Een hoop ervan waren afkomstig van Frits van Eerd. Theo E’s creatieve vormen van boekhouden zouden vervolgens op verschillende manieren te linken zijn aan de Veghelse auto- en motorsportfanaat. Hiervan is echter nog geen bewijs op het moment van dit schrijven.

Als mede-Veghelaar en goedgelovig type ben ik sterk geneigd te denken dat Frits ook wat naïef is geweest. Zelfs ‘een beetje dom’, om koningin Maxima te citeren. Met een voor iedereen zichtbare, dikke portemonnee in de achterzak je favoriete hobby’s uitoefenen is vragen om vragen. Wanneer ‘nee’ zeggen dan niet tot de sterkste eigenschappen mag worden gerekend én je mensenkennis niet of nauwelijks getoetst wordt door naasten, dan loop je risico. Dat is een zekerheid. Nee, niet één van de zeven, Jumbo staat hier los van.

Frits van Eerd wéét dat hij stil moet zitten nu hij geschoren wordt. Niemand is echter schuldig tot het tegendeel bewezen is. Of ie bewust de zaak geflest heeft? Ik geloof er niks van. Volgens mij gevalletje(s) ‘hobbyblindheid’…

Uit de krant

Uit de krant