
Wijkraad gaat strijd aan met afvaldumpers: ‘Het interesseert mensen gewoon niet, ze gooien het op klaarlichte dag op straat’
Algemeen 2.151 keer gelezenVEGHEL | Wijkraad Zuidelijk Veghel is helemaal klaar met alle illegale afvaldumpingen bij de afvalcontainers tussen winkelcentrum De Boekt en het Aatrium in Veghel. In samenwerking met de gemeente gaan ze de strijd aan met deze ‘onverlaten’. “Wij staan achter de controles die de gemeente heeft uitgevoerd en nog gaat uitvoeren”, aldus Jan Brok, lid van het dagelijks bestuur van de wijkraad.
Het probleem met de afvaldumpingen in Veghel-Zuid speelt al langere tijd. Omwonenden ergeren zich groen en geel aan de constante rotzooi. Ook de wijkraad is het beu. Brok vertelt dat er sinds enige tijd, dag en nacht, foto’s en filmpjes worden gemaakt door mensen uit de buurt. Daaruit kwamen een aantal opvallende zaken naar voren. Brok: “Veruit de meeste illegale bijplaatsingen worden gedaan in het weekend. Het vermoeden dat er vooral ’s nachts wordt gedumpt is niet waar, de meeste afvaldumpingen zijn overdag. Het interesseert deze mensen gewoon niet. Ze gooien het op klaarlichte dag op straat. Zo kwam er een man voorbij met oude tapijten. Toen hij in de buurt van de afvalcontainers kwam, passeerde er net een politieauto. De man reed door om even later alsnog terug te komen en zijn rotzooi te dumpen.”
Schrijnende gevallen
De wijkraad heeft alle beelden doorgespeeld aan de politie en de gemeente. Brok vervolgt: “Nummerborden, gezichten en de manier waarop er wordt gedumpt. Het staat allemaal op beeld. Mensen laten echt een puinhoop achter.” Het onderzoek van de wijkraad leidde ook tot nieuwe inzichten. “We zagen mensen met drie zakken kleding weglopen en er later twee terugbrengen. Vermoedelijk om de kleren thuis te passen. Dat zijn schrijnende gevallen waar we eerder geen zicht op hadden.”
Verder heeft Brok het vermoeden dat een aantal mensen met een buitenlandse achtergrond niet op de hoogte zijn van het feit dat het hier neerzetten van afval verboden is. “Er wordt vaak afval bijgeplaatst als er al wat bij de containers staat. In het Nederlands staat aangeven dat het niet mag, maar niet iedereen is de taal machtig. Sommige mensen lijken niet beter te weten. De gemeente heeft ons laten weten dat ze borden met pictogrammen gaan plaatsen zodat meteen voor iedereen duidelijk is wat in Nederland wel en niet mag. Daar zijn we blij mee.” De samenwerking met de gemeente is volgens het bestuurslid van de wijkraad erg goed. “We hebben veel waardering voor de BOA’s. Ze zijn onderbezet en voeren toch controles uit om de notoire zondaars aan te pakken. De gemeente en zeker ook wethouder Jan van Burgsteden nemen de afvalproblematiek serieus”, stelt Brok.
Woongenot
Toch blijft het zoeken naar oplossingen. Het uitdelen van boetes werkt afschrikwekkend, maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing voor het probleem. Brok: “Klopt, we kijken daarom ook naar initiatieven om de dumpingen verder tegen te gaan. Daarbij is in ieder geval van belang dat de omgeving van de containers schoon wordt gehouden. Misschien is het een optie om twee keer per jaar een actie te houden waarbij mensen gratis hun afval mogen inleveren of de gemeente kiest ervoor om grofvuil weer aan huis op te halen. Dat kost natuurlijk geld, maar de inzet van BOA’s en het ophalen van al het illegaal gedumpte afval is ook niet gratis.”
Bovendien tast al dat afval het woongenot van de omwonenden aan. “Dat snappen wij als wijkraad maar al te goed en daarom gaan we er alles aandoen om het te laten stoppen. En als dat echt niet lukt? Dan moeten de containers misschien maar gewoon weg worden gehaald”, zucht Brok. Ondanks dat de moed bij veel omwonenden al lang en breed in de schoenen is gezonken, blijft Brok strijdvaardig. “Samen met de gemeente gaan we de strijd tegen deze onverlaten aan.”
Bewegingssensor
Brok vertelt dat er binnenkort een bewegingssensor geplaatst gaat worden. “Wanneer mensen bij de afvalcontainers in de buurt komen gaat er licht branden. Aan de ene kant hopen we mensen die illegaal afval willen dumpen op deze manier af te schrikken en aan de andere kant willen we voorkomen dat mensen over het afval vallen.” Verder is Wijkraad Zuidelijk Veghel in gesprek met de gemeente om de locatie waar de containers staan iets op te fleuren met onder andere bloemen.


