Geertje Gloudemans is van kleins af aan al groot wielerfanaat.
Geertje Gloudemans is van kleins af aan al groot wielerfanaat. Foto:

‘In de startblokken: cycle- en outdoorcentrum Vlagheide’

Algemeen 4.119 keer gelezen

EERDE | De Vlagheide, midden in het groene hart van Meierijstad, wordt verrijkt met Village Départ. Geertje Gloudemans start er een wielercafé en outdoorcentrum. Mét mooie mogelijkheden om te vergaderen en overnachten. Letterlijk vertaald de plek van vertrek, maar tegelijk ook een plek waar je juist graag verblijft.

“Begin 2020 begon het voor het eerst te kriebelen. Ik ben op deze plek opgegroeid en mijn ouders woonden er nog steeds. Maar met het ouder worden dachten zij na over de toekomst. Ooit zou het te groot worden. Maar tegelijk wilden ze liever niet weg. En zo bespraken we als gezin de mogelijkheden. Wilde een van mijn twee broers of ik het huis overnemen, waarbij onze ouders er met een mantelzorgconstructie bij konden blijven wonen? Wie dan en hoe? Die vragen speelden en bespraken we aan de keukentafel. De meeste interesse lag bij mij. Maar hoe dan? Want in de uitvoering en financieel natuurlijk best een uitdaging.”

Maar hoe kwam het hele idee voor de onderneming er dan bij? 
“Nou, ik ben een echte fietsliefhebber en zit veel op mijn wielrenfiets. Zo kwamen we tijdens een rit met een groepje toevallig uit bij Cyklist, een wielercafé in Eindhoven. Meteen bij binnenkomst vond ik het zo gaaf. Een bijzonder gevoel. De oude fietsen, historische wielershirts en de werkplaats. Een walhalla voor de echte fietsliefhebber. Ook de rest van mijn clubje had dat gevoel. En toen iemand liet vallen dat hij wel wist wat hij zou doen als hij ergens de ruimte had…dat triggerde me! Want hé, een plek met veel ruimte, die kende ik en die kon wellicht precies zo’n economische drager gebruiken! En zo was er een serieus zaadje geplant.”


Geertje Gloudemans is van kleins af aan al groot wielerfanaat. 

Hoe is de liefde voor het fietsen bij jou ontstaan?
“Van kinds af aan fiets ik al. Mijn vader en oudere broers fietsten ook. Dat zag ik natuurlijk en ik wilde meedoen. Een jaar of 6 oud, op mijn gewone fiets waarbij mijn pop in het mandje zat, deed ik al mee aan de dikke banden race door de Eerdse bossen. Later ben ik lid geworden van Wielervereniging Schijndel en fietste ik veel wedstrijden. In het veld en op de weg. Mijn liefde is zo ontstaan en nooit meer weggegaan!”

Hoe heb je dat verder opgepakt?
“Het idee zat wat te broeden en tijdens een volgende keukentafelsessie met mijn familie heb ik het op tafel gegooid. De eerste reacties waren enthousiast. Want naast ondernemend zijn we allen fietsliefhebbers. Vroeger al. Dan was het hartje zomer en dan waren bij ons de gordijnen dicht. TV aan met het geluid uit en de radio aan. En zo beleefden wij de Tour. En hoe dan ook, wie waar ook wint, zodra er iemand over de streep komt heb ik nog altijd kippenvel. Het is zo’n heldensport. Stoer, puur en robuust. Dat gevoel, die beleving, dat was de basis voor mijn eerste basic businessplan.”

Wat maakt het plan zo passend?
“Ons terrein spreekt veel mensen aan. Mijn vader heeft het van landbouwgrond omgetoverd tot een schitterend natuurplekje. Door een landschapsarchitect is het eerder een “verwonderlandschap” genoemd. Het is nu al open voor wandelaars die enthousiast zijn over het gebied. Het inspireert en veel mensen willen er iets organiseren. En met Village Départ kunnen we dat faciliteren.”

En hoe past dit in de plannen van de gemeente?
“Perfect! Nog voordat we het principeverzoek indienden bleek al dat de gemeente de Vlagheide ook in beeld had voor ontwikkelingen. Want naast De Noordkade en de Kienehoef als recreatieve clusters, heeft de gemeente de Vlagheide aangemerkt als recreatieve hotspot. En zij willen van de Vlagheideberg een beweegberg maken. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek en Village Départ sluit zo naadloos aan bij de plannen van de gemeente.”

Met wie pak je zoiets verder op? 
“In december 2020 is een co-creatieteam gevormd. Met een architect, strategisch adviseur ruimtelijke ordening, marketeer, landschapsarchitect en ik zelf. Er komt veel bij kijken als je een bestemmingsplanwijziging aanvraagt. Flora- en faunaonderzoek, geluid, geur, parkeerplekken. Om de impact op de omgeving te bepalen. En in dat team hebben we samen bepaald wat het precieze concept is.”


Het moet er zo uit komen te zien.

Wat is het concept van Village Départ? 
“Met helicopterview hebben we gekeken hoe we waarde kunnen toevoegen aan de omgeving, voor iedereen, maar wel steeds met die passie voor de fiets als basis. Het concept omvat verschillende pijlers: Patron (het wielercafé), Permanence (uitvalsbasis voor de teambuildings), Parcours (fietsverhuur & clinics), Podium (vergaderen) en Peloton (overnachten). In de Tour de France noemen ze de plek vanwaar de renners die dag vertrekken het ‘Village Départ’. Vandaar ook de naam. Het wordt een uitvalsbasis gebaseerd op ‘live slow, ride fast’, dat idee. Een stoere plek waar sport en het bourgondische samenvallen.”

Wat wordt er gebouwd?
“In het nieuw te bouwen hoofdgebouw komen het wielercafé, fietsverhuur, douches en de vergaderruimtes. Die ruimtes zijn flexibel in te delen en daardoor geschikt voor zowel grote groepen als voor 1-op-1 coaching. Achter op het perceel liggen twee vijvers. En daar komen, verderop in het groen en dicht bij het water, zes huisjes. Een soort trekkershutjes, maar met prima faciliteiten voor een fijn verblijf. Waar je dus kunt overnachten. En die bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden om te werken op locatie. Op het eiland, midden in de vijver, staat tenslotte nog een Kooikershuisje en ook dat wordt meegenomen. Dat is bijvoorbeeld een mooi plekje voor heisessies van bedrijven.”


Wie is Geertje Gloudemans?
Geertje Gloudemans is een stoere en slimme 43-jarige Eerdse. Van kleins af aan al groot wielerfanaat. Moeder van 15-jarige dochter Sophieke.
Ze is geboren op de Vlagheide waar ze, na de koop van haar ouderlijk huis, weer woont.
Na de basisschool onder andere VWO en Technische Bedrijfskunde aan de TU/e gedaan. En na dik twintig jaar werkend in loondienst nu trotse eigenaresse van Village Départ.


Wie kunnen er waarvoor terecht bij je?
“Met Village Départ willen we diensten bieden op maat. Zowel bedrijven als andere groepen geven we de mogelijkheid om zich hier een dag te vermaken, met arrangementen op maat. In de ochtend vergaderen met je bedrijf en aansluitend met een mountainbike de berg op. Of een familie die een MTB-clinic wil met een lunch. Daarnaast zijn natuurlijk voorbijkomende renners en wandelaars ook heel welkom in het café voor een bak koffie of een lekkere lunch.
Village Départ is vooral een toffe locatie met veel faciliteiten, van waaruit je de omgeving en het gebied optimaal kunt ontdekken. Vergaderen, teambuilden en de dag afsluiten met een barbecue? En dat gecombineerd met een goed bed. Een perfecte basis om alles te combineren.”

Wat is de status nu?
“Alles staat inmiddels in de startblokken. Ik ben er klaar voor. Omdat de seinen op groen staan heb ik recent de knoop doorgehakt om de veiligheid van een topbaan bij een erg goede werkgever op te geven. Want dan kan ik me volledig hier op storten voor een goede start! We onderzoeken nu of er timeshare mogelijkheden zijn bij de huisjes. Om ze zo optimaal in te kunnen zetten. En ik ben nog volop bezig met partners en andere specialisten die aan willen haken bij de outdoor activiteiten. Want naast fietsen zijn er ook andere sporten en buitenactiviteiten welkom. Als ze maar een beetje stoer en robuust zijn. Want dan past het bij Village Départ!” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant