Afbeelding
column

Veel verbaal geweld op en langs het veld: clubs moeten spelers verplichten om wedstrijd te fluiten

Voetbal 1.940 keer gelezen

Bij bijna elke vereniging is er hetzelfde probleem: een tekort aan scheidsrechters. Ook in deze regio is dat tekort er en ik kan me heel goed voorstellen dat je op je vrije zaterdag of zondag niet voor de lol het veld instapt om regelmatig voor rotte vis (of erger) te worden uitgemaakt. Er ligt hierin ook een verantwoordelijkheid bij de clubs: zorg ervoor dat je leden verplicht om minimaal 1 wedstrijd per seizoen te fluiten.

door Leon Voskamp

Ook de afgelopen weken heb ik me enorm geërgerd aan het verbale geweld rondom de amateurvelden. Los van het niveau van diverse scheidsrechters -ik besef dat daar ook een stuk frustratie zit- maar afgelopen zondag was ik getuige van een man die de hele wedstrijd de grens- en scheidsrechter ernstig beledigde. Er was helemaal niemand die hem daarop aansprak. In het veld is er emotie, dat snap ik helemaal. Maar constant de scheidsrechter aanspreken op iedere beslissing en daarbij woorden gebruiken die ver over de grens gaan, dat maakt het enorm lastig voor een scheidsrechter om nog met liefde zijn/haar hobby uit te voeren.

Waarom voeren clubs niet de verplichting in dat ieder seniorenlid een keer een wedstrijd moet fluiten? Je komt er dan zelf achter hoe lastig is het om te fluiten of hopelijk kom je erachter dat het leuk is om vaker te doen. Gegarandeerd ga je er tijdens je eigen wedstrijden op letten om niet constant iets tegen de scheidsrechter te zeggen.

Ik besef dat veel clubs al moeite hebben met het binnenhouden van spelers, maar als deze ontwikkeling zich voortzet, zijn er straks bijna geen scheidsrechters meer en dus ook geen wedstrijden. Wat ook helpt, is als er binnen clubs wat meer sociale controle is. Iemand die constant over de grens gaat, moet de consequenties dragen.

Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de KNVB. Help nieuwe scheidsrechters en zorg in overleg met clubs voor een goede begeleiding. En ondersteun de huidige scheidsrechter beter.
Er zijn nog veel stappen te zetten!


Scheidsrechter Jeroen van Rossem floot probleemloos bij Venhorst - Vitesse’08. Er waren echter ook wedstrijden waar de arbiters geen leuke middag kenden. (Foto: Eric Elbers).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant