Afbeelding
Foto: Marieke Odekerkenn

Nieuwe telmethode brengt veel dakloze kinderen aan het licht in Meierijstad

Wonen 175 keer gelezen

VEGHEL | Het nieuwe ETHOS-telonderzoek dak- en thuisloosheid dat in de regio Noordoost-Brabant is uitgevoerd wijst uit dat er veel kinderen en jongeren dak- of thuisloos zijn. Tot nu toe was er geen goed zicht op hoeveel mensen er daadwerkelijk dak- en thuisloos zijn. In de regio Meierij en Bommelerwaard zijn 1008 dak- en thuisloze personen geteld. 95 van hen verblijven in de gemeente Meierijstad.

In Meierijstad werden 58 dak- en thuisloze volwassenen geteld en 37 dak- en thuisloze kinderen. In vergelijking met de overige gemeenten in deze regio zijn er in Meierstad relatief veel kinderen geteld. Het onderzoek belicht dat dak- en thuisloosheid veel verschillende vormen kan aannemen. Van de 1008 dak- en thuisloze personen in de regio slapen er 32 buiten, zijn er 389 mensen die in een instelling of daklozenopvang verblijven, zijn er 513 mensen die bij familie of vrienden of in een auto of stacaravan verblijven en 36 hebben mensen te maken met een dreigende huisuitzetting. Van 38 mensen is onbekend waar zij verblijven. Daarnaast gaat het ook niet alleen om mannen, zoals vaak wordt gedacht. Een derde van de mensen is vrouw.

Niet iedereen in beeld
Volgens het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad bevestigen deze resultaten het belang van de nieuwe telmethode waarbij alle organisaties die contact hebben met dak- en thuislozen deelnemen aan de telling. “De uitkomsten bevestigen wat we al vermoedden: de dak- en thuisloosheid is groter dan de aantallen die in beeld zijn bij alleen de maatschappelijke opvang”, aldus het college. Bij de tellingen van het CBS worden kinderen bijvoorbeeld niet meegeteld en daarnaast tellen zij alleen de mensen die in een opvang verblijven.

Kastje naar de muur
De 30-jarige Nikki heeft haar leven op orde, heeft een baan en staat al jaren ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Toch moesten zij en haar dochtertje twee jaar lang noodgedwongen van de ene naar de andere plek verkassen omdat zij nergens permanent konden blijven. Nikki: “Iedereen wijst naar elkaar. Niemand zegt: het is onze verantwoordelijkheid, we gaan het nu regelen. Het is echt kastje muur, kastje muur. Constant. Dat maakt me eigenlijk nog het meest kwaad. Want ik weet door mijn werk als hulpverlener in de zorg waar ik kan aankloppen. Maar iemand die dat allemaal niet weet? Waar moeten vrouwen met kinderen zonder andere problemen dan naartoe?”

Effectief beleid
De onderzoekers schrijven in hun rapport dat een goed beeld op dak- en thuisloosheid belangrijk is voor het maken van effectief beleid. Het college meldt op dit moment de onderzoeksresultaten te duiden en op een later moment de gemeenteraad te zullen informeren over hun conclusies.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant