Afbeelding

Gemeente Meierijstad maakt bijna veertig duizend euro over naar nep-CEO

Opmerkelijk 7.791 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad heeft op 11 mei 37.200 euro overgemaakt naar criminelen. “Wij zijn als gemeentelijke organisatie slachtoffer geworden van CEO-fraude”, meldt de gemeente. Bij CEO-fraude doen oplichters zich voor als hooggeplaatste functionarissen en geven vanuit die hoedanigheid opdracht aan medewerkers financiën tot het uitvoeren van een spoedbetaling. Op 12 en op 15 mei is een tweede en derde poging mislukt, omdat een medewerker bij de desbetreffende functionaris telefonisch om verificatie heeft gevraagd en zo is de fraude ontdekt.

“Criminaliteit is van alle tijden. Iedereen weet dat criminelen op allerlei manieren actief zijn, maar je hoopt dat het je niet persoonlijk zal treffen. Bij CEO-fraude is er sprake van tijdsdruk omdat het bedrag snel overgemaakt moet worden en de nadruk wordt gelegd op het zeer vertrouwelijke karakter van de betaling. Wij betreuren het ten zeerste dat collega’s uit onze organisatie slachtoffer zijn geworden en we bieden hen nazorg”, zegt burgemeester Kees van Rooij.

Aangifte
Onmiddellijk na de fraude zijn de procedures van de gemeente nogmaals tegen het licht gehouden en zijn aanvullende maatregelen genomen om CEO-fraude te voorkomen. Ook is er aangifte gedaan en is de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) in contact met de desbetreffende bank om te onderzoeken of het mogelijk is om het bedrag terug te halen.

De schade van 37.200 euro wordt betaald uit de post onvoorzien.

Uit de krant