Jan Brok en John Zijlmans zitten in het dagelijks bestuur van Wijkraad Zuidelijk Veghel.
Jan Brok en John Zijlmans zitten in het dagelijks bestuur van Wijkraad Zuidelijk Veghel. Foto:

Afvaldumpingen in Veghel-Zuid nemen af na weghalen kledingcontainers

Algemeen 1.964 keer gelezen

VEGHEL | Het weghalen van de kledingcontainers op De Boekt in Veghel heeft geleid tot minder afvaldumpingen. Dat concluderen de Wijkraad Zuidelijk Veghel en de gemeente Meierijstad. “Het is nog niet compleet opgelost, maar het gaat echt veel beter”, vertelt John Zijlmans van de Wijkraad Zuidelijk Veghel.

Het illegaal dumpen van afval is al jaren een groot frustratiepunt onder tal van inwoners van Veghel-Zuid. Tegenover de Albert Heijn-Jan Linders was het regelmatig één grote bende. Zijlmans ziet echter een flinke verbetering. “Na een aantal zachte maatregelen, zoals het uitdelen van folders en het ophangen van een lampje, besloot de gemeente begin oktober 2023 zwaarder geschut in te zetten. Ze hebben toen, na overleg met ons, besloten om de twee witte kledingcontainers bij winkelcentrum De Boekt weg te halen. Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar het werkt echt. Het aanbod zwerfafval is flink afgenomen, althans op De Boekt. Ik weet niet of de dumpingen nu elders plaatsvinden”, zegt Zijlmans. Wijkbewoners kunnen kleding en textiel inleveren bij andere kledingcontainers, onder andere bij de milieustraat.

Niet verwacht, wel gehoopt
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het aantal klachten van afvaldumpingen op De Boekt inderdaad is afgenomen. “Het aantal klachten is zelfs opmerkelijk afgenomen. Onze buitendienst merkt in haar rondes ook dat er minder bijzet is.” De gemeente had niet verwacht dat het zo snel zou resulteren in minder afvaldumpingen. Een gemeentewoordvoerder vervolgt: “Maar wel gehoopt. We zien verder geen toename in meldingen op andere locaties sinds we de containers op De Boekt hebben weggehaald.”

Jan Brok, net als Zijlmans lid van het dagelijks bestuur van Wijkraad Zuidelijk Veghel, is blij met de ontwikkelingen. “We hebben er als wijkraad veel energie ingestoken. We willen het woon- en leefklimaat in onze wijken optimaliseren. Daar is dit een goed voorbeeld van.”

Peplanting
De locatie waar de twee kledingcontainers voorheen stonden wordt in maart ingericht met beplanting. Dit om te voorkomen dat er alsnog afval wordt bijgeplaatst.

Zuidelijk Veghel is de verzamelnaam van de wijken Veghel-Zuid, De Scheifelaar, Veghels Buiten en De Leest. Lees meer over deze wijkraad in de Stadskrant Veghel van woensdag 21 februari.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant