Afbeelding
Foto:

Massaal dumpen van grofvuil loopt spuigaten uit, maar wat is de oplossing?

Algemeen 2.786 keer gelezen

VEGHEL | Het massaal dumpen van (grof)vuil bij de afvalcontainers tussen winkelcentrum De Boekt en het Aatrium in Veghel loopt al tijden de spuigaten uit. Buurtbewoners ergeren zich mateloos aan de troep en vragen zich hardop af wanneer er eindelijk ‘echt’ wordt ingegrepen. De gemeente snapt de frustratie, maar volgens een gemeentewoordvoerder is het niet één, twee, drie op te lossen: “Het probleem heeft veel te maken met het gedrag van inwoners.”

De gemeente Meierijstad vindt alle rotzooi op straat er schandalig uitzien. Ze hebben al verschillende acties ondernomen: van intensieve inzet van de buitendienst om tijdig bijgeplaatst afval op te ruimen tot het opknappen van de omgeving rondom de containers zodat de locatie een netter karakter kreeg. Ook zijn er contacten gelegd met de ondernemers van het winkelcentrum om mee te denken in het oplossen van dit probleem en zijn inwoners die afval hebben bijgeplaatst aangesproken door medewerkers van de gemeente. Zij werden verzocht om het afval naar de milieustraat te brengen. Al deze acties hebben echter maar weinig opgeleverd. 


Afval bij de containers.

“De twee basisscholen in de Leest zijn benaderd voor een schoolproject rondom afval. Helaas was hier geen interesse voor”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Camerabeveiliging
Een aantal buurtbewoners pleit voor camerabeveiliging, maar dat gaat zomaar niet. “Het ophangen van camera’s in de openbare ruimte is niet zomaar toegestaan. Dit is namelijk onder bepaalde omstandigheden een (opsporings-)bevoegdheid van de politie dan wel een vergaande noodbevoegdheid van de burgemeester. Het plaatsen van camera’s door de burgemeester dient nader te worden gemotiveerd, mede aan hand van een advies van de politie, dit naar aanleiding van meldingen. Daarnaast dient de inzet van deze camera’s plaats te vinden ter handhaving van de openbare orde. Het voorkomen en tegengaan van de omschreven overlast valt niet onder de handhaving van de openbare orde”, legt een gemeentewoordvoerder uit.


Het is vrijwel iedere week raak.

‘Mensen zijn te lui’
De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen hun afval op straat dumpen. “Uit interviews die op locatie zijn afgenomen kwam het volgende naar voren. Mensen denken dat je hier afval kan bijplaatsen. Dit geldt vooral wanneer er al één of twee zakken liggen. Mensen geven er niets om. Mensen zijn te lui. Mensen hebben zelf geen vervoer om naar de milieustraat te rijden en mensen willen niet betalen voor het storten van afval.” Voor omwonenden blijft de afvaloverlast moeilijk te accepteren. Door bijgeplaatst afval snel op te ruimen hoopt de gemeente dat anderen niet uitgenodigd worden om afval bij te plaatsen. “Omwonenden kunnen mensen die afval dumpen aanspreken, maar dat durft niet iedereen”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Afvalcontainers weghalen?
De afvalcontainers helemaal weghalen, een optie die in de buurt steeds luider klinkt is volgens de gemeente op dit moment niet aan de orde. “In eerste instantie zeggen we ‘nee’. Deze locaties zijn zo gekozen om voor volledige dekking binnen de gemeente te zorgen. Daarnaast zijn deze afvalinzamellocaties bewust gekozen, bijvoorbeeld bij een glascontainer nabij een supermarkt. Er wordt echter wel gekeken naar andere mogelijkheden voor glas- en kledingcontainers. Maar dit zal eerst in een pilotvorm in 2024 bekeken gaan worden”, besluit de woordvoerder van de gemeente. Wordt dus vervolgd.

Rotzooi, rotzooi en nog eens rotzooi bij de afvalcontainers tussen winkelcentrum De Boekt en het Aatrium in Veghel.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant