Toon Kerkhof is voorzitter van RKVV Erp: 'Ik heb verschillende collega’s gesproken, maar allen hopen we dat de winterstop vervroegd begint en we in januari weer op kunnen starten.'
Toon Kerkhof is voorzitter van RKVV Erp: 'Ik heb verschillende collega’s gesproken, maar allen hopen we dat de winterstop vervroegd begint en we in januari weer op kunnen starten.'

Voorzitters denken aan winterstop: ‘Ik hoop dat de KNVB een duidelijk beleid gaat hanteren’

Voetbal 2.523 keer gelezen

REGIO | We houden het op deze pagina maar bij voetbal waar we normaal het overzicht brengen en de prognoses van onze regioclubs. Nu alles weer onzeker is geworden lijkt voetbal plots weer mijlenver van ons verwijderd. Wie had dit verwacht, zeker nadat het in de zomer leek dat we het coronamonster tot aan de rand van de afgrond brachten. Helaas niet over de rand en de oplopende besmettingen schreeuwen nu om maatregelen, onder andere van de KNVB. We vroegen een paar voorzitters uit de kern van Veghel naar hun ervaring, schade en mening. De KNVB laat weten komend weekend het amateurvoetbal alvast stil te leggen. Woensdag is er een kamerdebat.

Door: Peter Kuijpers.

Edwin van den Boom is voorzitter van de grootste sportvereniging in Veghel: Blauw Geel’38/Jumbo. Van den Boom: “Natuurlijk is het voor onze vrijwilligers een heel geregel. Hoe wil je nu voetballen zonder te trainen? Dat kan voor een week, maar langer moet het niet duren. We hebben het hier over selectieteams. Heel veel lagere elftallen trainen niet. Gelukkig maar want het is al sowieso passen en meten. Corona heeft ons al veel geld gekost. De omzet is gehalveerd en misschien nog wel meer. De competities zijn ook veel te groot. Als je ziet dat wij 34 wedstrijden spelen en nog tien in de voorbereiding dan mag er al niet veel meer gebeuren. Wij hebben gepleit voor een kleinere competitie met bijvoorbeeld 26 wedstrijden. Dat is te behappen en dat zou nu met deze corona toestanden maar wat goed uitgekomen zijn. Wij waren voor de voetbalpiramide, maar dan moet je ook ingrijpen. Als ik al die afgelastingen zie heb ik daarover wel eens mijn twijfels. Het is aan de KNVB om daar goed mee om te gaan”, zegt Erwin van den Boom voorzitter van Blauw Geel’38.


Edwin van den Boom is voorzitter van de grootste sportvereniging in Veghel: Blauw Geel’38/Jumbo.

Politieagent
Will Kemps is voorzitter van SCMH uit Mariaheide. Een omnisportvereniging met twee takken van sport: voetbal en vrouwenkorfbal, spelen beiden op hetzelfde complex. Ook de kantine omzet op Spoorzicht is ruim gehalveerd. Toch nam de club een resoluut besluit. Kemps: “Wij hebben voorgesorteerd op de besluiten die gaan komen. We gaan de komende drie weken dicht. Wij willen onze vrijwilligers niet opzadelen voor het handhaven van de regels. Ze hoeven niet voor politieagent te spelen. De anderhalve meter, het verplicht blijven zitten en het controleren van de QR-code. Zo gaan we in eigen vlees snijden en dat willen we niet. We pakken daarom wat onze kantine betreft een vroege winterstop. Hoe we nu verder moeten? Daar heb ik zo ook geen hapklare oplossing voor liggen.”

Duizenden euro’s
Toon Kerkhof is voorzitter van Erp waar corona hem als Erp-preses stevig in de greep houdt. “Het is zoals het is. Vergelijk het maar met vorig jaar. Ik hoop alleen dat de KNVB een duidelijk beleid gaat hanteren. Ik heb verschillende collega’s gesproken, maar allen hopen we dat de winterstop vervroegd begint en we in januari weer op kunnen starten. Er is ruimte genoeg, meer dan dat zelfs. Gooi het seniorenvoetbal eruit en laat de jeugd maar zijn gang gaan. Selectiespelers kunnen best een weekje zonder trainen dus zondag zou je nog kunnen spelen, maar ik hoop dat ze het stilleggen. De verschillen zijn significant, het ritme verdwijnt. Wat onze kantine betreft hanteren we al ruime tijd het beleid van de overheid. Wat binnenkomt zijn onze eigen supporters tot een beperkt aantal. We hanteren de QR-code en dragen mondkapjes als we lopen. Is iemand zijn mondkapje vergeten, hebben wij altijd een doos klaar staan. Iedereen mag binnen mits ze een werkende QR-code kunnen laten zien en daar doet niemand moeilijk over hier in Erp. De omzet valt ruim voor de helft weg. Duizenden euro’s, maar daar moeten we mee leven. We moeten snel schuiven en daar is ruimte voldoende voor.” Duidelijke taal van de voorzitter van RKVV Erp.


VOW voorzitter Marcel Zoete - Arno Korsten

Dalende ledenaantallen
Marcel Zoete van VOW uit Zijtaart vindt de kantineomzet niet eens zo belangrijk. “We hebben financieel wel wat vlees op de botten. Ik vind de schade voor de spelers en speelster veel ernstiger. Het voetbal is momenteel een lege dop. Mijn dochter bijvoorbeeld heeft nog maar vier wedstrijden gespeeld. Ik heb die spookachtige wedstrijden allemaal bezocht en niet alleen het eerste team. Ik hoop dat ik als voorzitter ze wat moed in heb kunnen schreeuwen. We moeten opletten dat leden niet de zin in voetbal verliezen. Dat vind ik vele malen erger dan kantine inkomsten. De kantine staat al op stationair. We laten alleen teams toe die gespeeld hebben en begeleiding, maar geen supporters. Iedereen moet zijn QR-code laten scannen, maar dat is geen enkel probleem. Ik hoop dat de competitie, met een enkele aanpassing, wordt opgeschoven en dat de winterstop kan beginnen. Want wat moet je zonder te trainen? Daar moet een passende oplossing voor komen van de KNVB”, aldus de VOW-voorzitter die vooral bang is voor dalende ledenaantallen bij de verschillende voetbalclubs.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
VOW voorzitter Marcel Zoete
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant