Rick van der Voort mag dan wat kleiner zijn dan de rest. Hij zit vol ambitie en positivisme.
Rick van der Voort mag dan wat kleiner zijn dan de rest. Hij zit vol ambitie en positivisme.

Erpenaar doet mee aan Wereldspelen voor Kleine Mensen: 'We gaan voor goud'

Sport 3.499 keer gelezen

ERP | Veel geluk met zijn lengte heeft de 1.25 meter 'grote' Rick van der Voort niet, maar bij de pakken neerzitten heeft de 16-jarige Erpenaar nooit gedaan. Van 4 tot en met 12 augustus doet hij in Canada mee aan de Wereldspelen voor Kleine Mensen. "Het is gaaf om onze doelgroep positief op de kaart te zetten", vertelt Rick trots.

Vanaf zijn geboorte was al bekend dat Rick geen normale lengte zou bereiken. Hij weet dan ook niet beter. "Ik heb er mee leren leven en maak er het beste van", legt hij uit. Zijn instelling valt te prijzen, zelf blijft hij er nuchter onder. "Ik doe gewoon mijn eigen ding. Het sporten zit er al vanaf jongs af aan in."

Goud
De twaalf sporters en een begeleider reizen eind juli af naar Canada om daar Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Wereldspelen voor Kleine Mensen, de World Dwarf Games 2017 (WDG). De sporters doen zowel aan individuele sporten (onder andere atletiek, badminton, zwemmen) als aan teamsporten (onder andere voetbal, basketbal) mee. Rick doet mee aan maar liefst zeven disciplines. Een mooie prestatie met het Nederlands voetbalteam is zijn hoofddoel. "We gaan voor goud, maar het lastig in te schatten hoeveel kans we maken. Ik heb geen zicht op het niveau van onze tegenstanders." In het basketbal- en hockeytoernooi doet Rick mee met de Europese selectie. Verder hoopt hij hoge ogen te gooien bij de individuele sporten badminton en gewichtheffen. "Hij is altijd sportief geweest", vertelt moeder Jolanda. "Zo'n toernooi is fantastisch. Wij gaan mee en plakken er een vakantie achteraan."

Een mooie prestatie met het Nederlands voetbalteam is Ricks hoofddoel.

Normaal
Naast het sporten doet Rick zoveel mogelijk dingen die 'normale' jongens van zestien ook doen. Zo zit hij op het Zwijsen College. "Volgend jaar ga ik naar havo 5 en daarna ga ik iets technisch studeren. Ik wil ook gewoon normaal behandeld worden. Zielig ben ik totaal niet en zo wil ik ook niet overkomen", vertelt hij. Moeder Jolanda vult aan: "Rick is nog niet helemaal uitgegroeid. Vermoedelijk wordt hij rond de 1.35 meter. Daarnaast is er tussen zijn oren niets mis. Hij wil behandeld worden als ieder ander."

Spanning voelt Rick (nog) niet: 'Ik heb er vooral ontzettend veel zin in.'

Imago
De Spelen zijn speciaal bedoeld voor mensen die bij volwassenheid kleiner dan 1,5 meter zijn. Naast de sportieve uitdaging van de spelen is ook het sociale element van belang: de bijzondere ervaring om met zo'n groot aantal kleine personen van over de hele wereld samen te zijn. Rick kijkt ernaar uit. "Alle deelnemers begrijpen elkaar. In het dagelijks leven kom je niet zoveel kleine mensen tegen." Hij is blij dat de emancipatie van kleine mensen en het zelfbewustzijn van deze doelgroep een boost krijgt met de WDG. "Het imago van ons wordt positief beïnvloed."
Spanning voelt Rick (nog) niet. "Ik heb er vooral ontzettend veel zin in. Het mag van mij zo snel mogelijk beginnen", besluit hij.

Rick van der Voort mag dan wat kleiner zijn dan de rest. Hij zit vol ambitie en positivisme.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant