Gerald van Berkel is al jaren een vaste kracht bij TTCV 1.
Gerald van Berkel is al jaren een vaste kracht bij TTCV 1. Foto:

Avontuur TTCV in landelijke competitie begonnen: ‘We gaan strijden voor lijfsbehoud’

Overige sport 771 keer gelezen

VEGHEL | Voor TTCV is de eerste wedstrijd in de landelijke competitie uitgelopen op een flinke nederlaag. De Veghelse tafeltennissers speelden verdienstelijk, maar ze kwamen niet verder dan twee winstpartijen. In Sittard werd er met 11-2 verloren. “Een geflatteerde uitslag. We hebben als team goed gespeeld”, blikt Gerald van Berkel terug op de eerste competitiewedstrijd.

TTCV heeft jarenlang in de landelijke competities gespeeld, zowel in de jaren ’90 als in de periode 2009 tot en met 2018. TTCV-coryfee Hein Timmermans: “Hoogtepunt is tweemaal een tweede plaats in de Eerste Divisie, wat net geen promotie naar de Eredivisie opleverde. In de tweede periode speelde Veghelaar Jef van Doorn een grote rol. Samen met regionale kleppers als Erwin Andriessen, Pascal van Gemert en Tim Tinus was TTCV een gevreesde opponent.”

Spannend 
In 2014, toen enkele spelers stopten of verkasten naar andere clubs, moest TTCV opnieuw beginnen in de Derde Divisie. Inmiddels zijn ze weer terug in landelijke competitie. Dit deden ze met nieuwe en teruggekeerde spelers, zoals Gerald van Berkel die nog voor TTCV actief was in de Tweede Divisie. Afgelopen zaterdag haalde Van Berkel aan de zijde van Daan Hamstra één van de in totaal twee punten binnen. Een toch ietwat schamele oogst. Van Berkel legt uit: “Het was eigenlijk de hele dag hartstikke spannend. Verschillende keren werden er wedstrijden in de laatste game pas beslist. Dus qua dat betreft is 11-2 een geflatteerde uitslag.” Het verlies tegen Sittard was ook ingecalculeerd. “Ik zie Sittard als kampioenskandidaat, terwijl wij gaan strijden voor lijfsbehoud. Ons niveau was prima. Het biedt vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

Troef
Bovendien heeft TTCV nog een troef achter de hand. Frank Boute, oud-international en jarenlang sparringpartner van wereldtopper Bettine Vriesekoop, heeft toegezegd een paar wedstrijden mee te doen. “Het is nog niet bekend wanneer en hoevaak Frank meedoet. Misschien is hij er komende zaterdag voor het eerst bij, maar dat is nog niet zeker. Overigens is teamgenoot Alexandra Cano, destijds nog jeugspeler, de enige die van Vriesekoop heeft gewonnen. Daar kunnen we mee thuiskomen”, lacht hij.

‘Beetje mazzel’
Van Berkel is blij dat TTCV terug is in de landelijke competitie. De tafeltennisser vindt dat ze er thuishoren. “Absoluut. Het wordt niet eenvoudig om erin te blijven, maar het zit er zeker in. Vermoedelijk vormen Alexandria ‘66 en The Back Hands (tegenstander van komende zaterdag - red.) onze grootste concurrenten. De laatste twee degraderen.” Voor Van Berkel is de landelijke competitie niks nieuws. Hij heeft jaren op dit niveau gespeeld. “Het gaat allemaal iets sneller en de competitieopzet is anders. Je speelt tegen allemaal toppers.”
Zo stonden Van Berkel en Hamstra vorig weekend tegenover twee Duitsers. “Ik had niet verwacht dat we daarvan zouden winnen. We speelden een hele goede wedstrijd en trokken uiteindelijk aan het langste eind. Zo’n bonuspuntje is lekker meegenomen. TTCV moet tegen hoogvliegers als Sittard gewoon proberen om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Met een beetje mazzel waren het er nog meer geweest.”
Volgens Van Berkel is de tafeltennissport ‘hartstikke’ leuk. “Het is een complete sport vol dynamiek. Je moet beschikken over balgevoel, goed voetenwerk, maar ook reactievermogen. Het is bizar hoeveel effect je zo’n balletje kan geven. Dat maakt het ook zo interessant”, besluit hij.

The Back Hands
TTCV hoopt zich komende zaterdag te revancheren. In eigen huis spelen ze dan tegen The Back Hands uit Sint Willebrord. De wedstrijd begint om 14.30 uur in het Tafeltenniscentrum op het PWA-sportpark in Veghel.

De landelijke competitie heeft een nieuw speelsysteem.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant