Afbeelding

Powerlifter Rick van der Voort laat de concurrentie in het stof bijten

Overige sport 2.194 keer gelezen

ERP | Rick van der Voort (22) uit Erp reisde eind juli af naar Keulen om daar deel te nemen aan de World Dwarf Games, de vierjaarlijkse wereldspelen voor kleine mensen. Bij het bankdrukken tilde hij maar liefst 90 kilo, 20 kilo meer dan de nummer twee, en ging dus naar huis met een gouden medaille.

“Je krijgt drie pogingen om zoveel mogelijk te drukken en ik kwam dus tot 90 kilo”, vertelt Rick aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis in Erp. “Ik houd me al langer bezig met fitness en bodybuilding, maar sinds een jaar of twee ben ik serieus bezig met bodybuilding. Zes jaar geleden tijdens de vorige editie van de WDG zag ik op een livestream dat ik al redelijk presteerde. Toen heb ik besloten om daar serieus op in te zetten. Van tevoren dacht ik dus al dat er deze editie kansen lagen voor mij, maar het blijft lastig in te schatten omdat je ook niet weet hoeveel anderen sindsdien zijn gegroeid.”

‘Kon het niet bijhouden’
Rick vertelt verder: “Ik ben altijd wel sportief geweest. Ik heb verschillende sporten gedaan, waaronder voetbal. Maar toen ik op een groot veld moest gaan spelen kon ik het niet meer bijhouden dus haakte ik af. Daarna heb ik nog fietscross gedaan, maar ook daar liep ik tegen mijn lengte aan waardoor ik het niet bij kon houden. Je kan dan met een jongere groep meedoen, maar dat is ook niet leuk. Het is jammer dat je dan moet stoppen omdat je het niet kan bijbenen, terwijl het wel leuk is.”

Roeping gevonden
Maar met fitness heeft Rick nu zijn roeping gevonden, vijf keer in de week is hij in de sportschool te vinden. “Fitness doe je met jezelf en voor jezelf. Je hoeft je niet aan anderen te meten, maar aan jezelf. Omdat je niet met anderen te maken hebt zijn er ook geen belemmeringen. Met mijn spieren is dan ook niets mis, maar door mijn groeistoornis maak ik minder kraakbeen aan en heb ik kleinere botten.”

‘Bijzonder’
Hoewel Rick in het dagelijks leven dan ook bijna geen belemmeringen ervaart door zijn lengte, vindt hij het fijn dat er spelen worden georganiseerd voor kleine mensen. “Het is bijzonder om zoveel kleine mensen bij elkaar te zien en het is fijn om te sporten met mensen die hetzelfde probleem hebben. Dan kun je je toch met elkaar vergelijken en jezelf meten ten opzichte van anderen.”

Gezelligheid
Hoewel veel atleten er dus voor de serieuze sport komen draait de WDG daar niet alleen om. Een ander doel is ook om kleine mensen met elkaar in contact te brengen. “We zijn veel uit geweest, ook met mensen uit andere landen”, aldus Rick. “De WDG wordt vaak vergeleken met de Olympische Spelen, maar dat is het niet. Zolang je een groeistoornis hebt en onder de 1,50 meter bent kun je meedoen. Er deden 512 atleten met 24 nationaliteiten mee.” Daaronder was een behoorlijk grote groep van 41 Nederlanders.

Team Netherlands
Vanwege zijn passie voor sport en vanwege de gezelligheid nam Rick daarom ook deel aan een aantal andere sporten. Zo maakte hij deel uit van Team Netherlands in het voetbal, basketbal en volleybal. “Je kan gewoon meedoen voor de contacten en de gezelligheid en misschien kun je samen iets presteren. Ik sport liever mee dan dat ik langs de zijlijn sta te kijken. Omdat iedereen in dezelfde poule speelt weet je van tevoren wel dat er anderen deelnemen die professioneel zijn in die sport en daar dus kans maken te winnen. Zo heb ik me juist gericht op het powerliften.” Verder deed Rick ook nog mee met een paar andere individuele sporten. “Voor de gezelligheid.”

Tweede deelname
In 2017 deed Rick op 16-jarige leeftijd in Canada voor de eerste keer mee aan de WDG. Via de Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM) leerde hij over de spelen. “De BVKM organiseert ook sportdagen en evenementen en vanuit hen is er dan ook aandacht voor de WDG. Dat sprak me erg aan en ik wilde graag meedoen. Ik ben toen met mijn ouders naar de spelen in Canada gegaan, maar het was toen nog meer een vakantie. Nu ik ouder ben ben ik op mezelf gegaan en heb ik me ook echt goed voorbereid op de sport waar ik voor wilde gaan.”

Rotterdam
De sportschool in Veghel zal Rick echter moeten gaan missen. Afgelopen weekend verhuisde Rick namelijk naar Rotterdam, aan de Technische Universiteit Delft gaat hij de driejarige master Construction Management en Engineering (CME) volgen. Rick is daarnaast ook fervent drummer, maar hoe zijn deelname aan de slagwerkgroep in Erp er in de toekomst uit gaat zien weet hij dus nog niet. Ook op dat vlak gaat het Rick trouwens goed af. Op 10 juni werd hij met één punt verschil tweede op het Nederlands Kampioenschap van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie.

Over vier jaar
Over vier jaar vindt de volgende editie van de WDG plaats in Australië. Rick is zeker van plan om ook dan weer mee te doen. “Mijn hoofdfocus blijft het powerliften, maar ik zou het ook leuk vinden om weer aan andere sporten mee te doen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant