Afbeelding
Foto:

Sterk staaltje: de rolkooi van VA Fabrication

Zakelijk 844 keer gelezen

NIJNSEL | Autosport gaat gepaard met de nodige risico’s. De kans dat je tijdens een autorace of rally over de kop slaat is reëel. Niet gek dat autoportfederatie FIA een zogeheten rolkooi verplicht stelt. VA Fabrication in Nijnsel is specialist is in het ontwerp én productie van deze bijzondere constructies.

“Een rolkooi is een stalen buisconstructie in de auto, of om de auto heen, die zorgt voor de veiligheid van de inzittenden bij een crash”, vertelt Guus van Lankveld, directeur/eigenaar van VA Fabrication. “De rolkooi moet flinke krachten kunnen weerstaan en absorberen. We bouwen ze van chroom-molybdeenstaal; een hoogwaardig en stijf materiaal, twee keer zo sterk dan regulier staal. Alles voldoet aan de reglementen van de autosportfederatie FIA.”

“De inbouw van de rolkooien vindt plaats in ons pand in Nijnsel. De auto meten we eerst digitaal in door middel van 3D-scantechniek. Daardoor hebben we de beschikking over een digitale ontwerpomgeving waarin we de rolkooi kunnen tekenen. In onze werkplaats wordt vervolgens alles op maat gezaagd, gebogen, geslepen en gelast. Per auto zijn we daar 40 tot 50 uur mee bezig.” 

Mijnbouw en defensie
“We kunnen alle mogelijke voertuigen van rolkooien voorzien. Het is 30 jaar geleden begonnen met race- en rallyauto’s, waaronder ook trucks voor de Dakar-rally. Dankzij die expertise zijn we ook in beeld gekomen bij de mijnbouw- en defensiesector.”

Productkenmerken:
* Gemaakt van chroom-molybdeenstaal (twee keer zo sterk dan normaal staal)
* Het ontwerpen vindt plaats met behulp van 3D-scantechniek
* VA Fabrication ontstond in 2021 uit VA Motorsport
* Ontwerp en inbouw vindt plaats in Nijnsel
* Weegt voor een race- of rallyauto 45 tot 55 kilo

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant