Afbeelding

Waarom zijn Nederlandse loterijen zo winstgevend?

Zakelijk 1.357 keer gelezen

Het is een bekend ritueel onder veel Nederlanders om in het weekend even een lot te kopen bij de supermarkt of de Primera. Er is voor hen ook voldoende keuze, zo kunnen ze eenvoudig een lot kopen van onder meer de Postcode Loterij, Vriendenloterij, Staatsloterij, Lotto of de Nederlandse Loterij Organisatie. Toch het is niet vanwege deze Nederlanders dat de loterijen zoveel omzet maken. Het zijn namelijk vooral de grote aantallen deelnemers die niet losse loten kopen maar maandelijks een abonnement hebben op een loterij, waar Nederlandse loterijen zoveel aan verdienen.

Het verdienmodel van organisaties als de Postcode Loterij en Lotto
Nederlandse loterijen hebben net zoals ieder ander bedrijf als doelstelling om zoveel mogelijk omzet en winst te generen. In tegenstelling tot een regulier bedrijf, hebben loterijen echter ook nog te maken met extra uitgaande geldstromen. Zo moeten loterijen jaarlijks een percentage van hun omzet verplicht afdragen aan het ministerie van Financiën. Omdat loterijen bovendien als business model het uitdelen van prijzen hebben, moet er flink wat geld binnenkomen om de uitgekeerde prijsbedragen te kunnen compenseren. Met andere woorden, het is de loterij er alles aan gelegen om zoveel mogelijk betalende deelnemers te hebben.

Dit is een van de redenen waarom loterijen zoveel aan goede doelen doen: op die manier genereren ze positieve publiciteit voor hun commerciële organisatie, en geven ze potentiële klanten bovendien een verzachtende reden om mee te doen aan een spel waarin de kans op grote geldprijzen ontzettend klein is. “Het is in elk geval gedeeltelijk voor een goed doel,” is de gedachte die de loterijen aan consumenten probeert over te dragen.

Klanten die niet maandelijks overtuigd hoeven te worden
Maar alleen forse prijsbedragen, positieve publiciteit en een verzachtende reden zijn vaak niet voldoende om consistent mensen te lokken om een lot voor een loterij aan te schaffen. Dit is de voornaamste reden waarom loterijen met een abonnement werken. Op die manier is er een constante stroom van geld dat naar de loterij gaat. Het enige probleem: abonnementen kunnen natuurlijk ook weer opgezegd worden.

Gelukkig hebben de Nederlandse loterijen, met prominenten als de Nationale Postcode Loterij en Staatsloterij, hier wel wat op gevonden. Ze maken het namelijk zo ingewikkeld en vervelend om een abonnement op een loterij op te zeggen, dat veel mensen zich er uiteindelijk maar bij neerleggen dat ze eens in het verleden de vergissing maakten om deel te nemen. Die eerste gratis deelname aan een loterij blijft zo uiteindelijk als een financieel blok aan het been hangen. Het is veelzeggend dat diensten als Opzeggen.nl in het leven geroepen moesten worden, om het eenvoudiger én goedkoper te maken voor mensen om hun loterij-abonnement op te zeggen. Maar omdat veel mensen nog niet goed genoeg geïnformeerd zijn over dergelijke opzegdiensten, blijven de Nederlandse loterijen voorlopig nog altijd flink winstgevend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant