
Oekraïense vluchtelingen in Veghels klooster gaan begin 2024 verhuizen
Wonen 2.042 keer gelezenVEGHEL | Het gedeelte van het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel is tot begin volgend jaar beschikbaar voor de opvang van 150 Oekraïense vluchtelingen. 40 van hen verhuizen dan naar een ander deel van het kloostercomplex, rechts naast het moederhuis in de Deken van Miertstraat. Een ander deel van de bewoners kan waarschijnlijk naar de woningen aan de Bremweg in Schijndel.
Op dit moment worden er ongeveer 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen. Begin 2024 is deze plek echter niet meer beschikbaar. Een gemeentewoordvoerder legt uit: “Het pand is bestemd voor het realiseren van het project Leefgoed en het Kloosterkwartier. We hebben dit pand slechts tijdelijk in gebruik.”
Momenteel wordt een ander deel van het kloostercomplex, de bovenverdieping van de Hoekbouw aan de Deken van Miertstraat, gereed gemaakt voor de opvang van ongeveer 40 Oekraïense vluchtelingen. De rest verhuist, als het goed is, naar de Bremweg in Schijndel. “We zijn daarbij afhankelijk van de snelheid waarmee de woningen aan de Bremweg gerealiseerd kunnen worden”, vult een gemeentewoordvoerder aan.
Oekraïense vluchtelingen
Oekraïense vluchtelingen mogen zonder belemmeringen werken. In de gemeentelijke opvanglocaties in Sint-Oedenrode (Rabobank en Zwembadweg) werkt een kleine 75 procent van de (volwassen) Oekraïners. Dit vaak in de grotere distributiecentra in de regio Eindhoven en bij plaatselijke ondernemingen in bijvoorbeeld de horeca. In Schijndel (Hoevenbraak) ligt dit aantal rond de 71 procent. In Veghel ligt dit percentage met 60 procent ((klooster en Nederboekt) en maar 25 procent van de bewoners in de Watersteeg aanzienlijk lager. Niet zo heel gek laat een gemeentewoordvoerder weten: “Dat heeft te maken met de samenstelling van de groep bewoners. In Veghel wonen relatief meer kinderen.”
De bewoners in Veghel en Schijndel werken vaak bij distributiecentra van bijvoorbeeld food-bedrijven en/of bij lokale ondernemers waaronder een advocatenkantoor. Ook werken Oekraïners bij de catering op de locaties zelf.
Langere termijn
Inmiddels duurt de oorlog in de Oekraïne voort en is het einde nog niet in zicht. Sterker nog: de instroom van Oekraïense vluchtelingen stijgt. “Duidelijk is bovendien dat de opvang van asielzoekers in onze gemeente langjarig aan de orde zal zijn. Daarom is en wordt gezocht naar (semi)permanente opvanglocaties die voor de langere termijn (5 tot 15 jaar) oplossingen kunnen bieden. Tegelijkertijd blijft flexibiliteit belangrijk. De instroom van (Oekraïense) vluchtelingen en/of asielzoekers kan immers wijzigen. De ambitie is om te komen tot 2 tot 4 (semi)permanente opvanglocaties voor de opvang van asielzoekers en/of (Oekraïense) vluchtelingen en daarnaast te werken met tijdelijke satelliet-locaties. Op- en afschalen blijft dan mogelijk”, meldt de gemeente. De gemeente heeft nog geen (semi)permanente opvanglocaties op het oog. Over eventuele nieuwe tijdelijke satelliet-locaties, locaties voor de kortere termijn, wil de gemeente nog niks prijs geven. “Er zijn al tijdelijke satelliet-locaties zoals de vleugel in woonzorgcentrum de Watersteeg die nu tijdelijk bewoond wordt door Oekraïense vluchtelingen. Ondertussen kijken wij uiteraard ook vooruit. Als wij nieuwe locaties in gebruik gaan nemen, informeren wij allereerst omwonenden.”
