Het zicht op de Markt wordt bepaald door auto's.
Het zicht op de Markt wordt bepaald door auto's.

Foutparkeren is de nieuwe standaard: ‘De controles moeten op de juiste momenten plaatsvinden’

Verkeer en vervoer 2.696 keer gelezen

VEGHEL | Foutparkeerders op de Markt, bij het Prins Willem Alexander Sportpark, aan de Kempen, loslopende honden in ’t Hurkske in Erp en illegale afvaldumpingen op de Boekt in Veghel-Zuid. Dagelijks gaat het mis in de regio Veghel. De gemeente Meierijstad is op de hoogte van de problemen en laat weten dat ‘boa’s op verschillende momenten, verschillende rondes door de gemeente doen’. 

Op De Kempen en op de Markt in Veghel is foutparkeren de nieuwe standaard. Een bewoner van het nieuwe appartementencomplex Aan de Markt in Veghel ziet de laatste tijd zelfs een nieuwe trend. “De auto’s staan niet meer met de voor- of achterkant naar de Markt, maar horizontaal. Heel bijzonder allemaal.” 


Het zicht op de Markt wordt bepaald door auto’s.

Dit alles leidt tot veel frustratie onder verschillende ondernemers op de Markt. “De parkeerplaatsen achter de ijssalon zijn met een blauwe streep. Werknemers die in het centrum werken die parkeren daar de hele dag en komen om de twee uur terug om de parkeerschijf te verzetten. Daardoor is er geen plek voor mensen die snel een boodschap willen doen. Het gevolg? Ze parkeren midden op de Markt”, laat een van deze ondernemers weten. Daarnaast stoort hij zich enorm aan de bestelbusjes die af- en aanrijden en keihard over de Markt scheuren. “Er zijn gewoon regels in het centrum. Je mag laden en lossen tot 11.00 uur, maar daar houdt eigenlijk niemand zich aan want er wordt toch niet gecontroleerd. Ook het laden en lossen in de Kalverstraat loopt de spuigaten uit. Er rijden verschillende busjes keihard over de Markt waar in de zomer kinderen spelen. Dat gaat nog een keer mis”, vreest de ondernemer. 

Geen visitekaartje voor Veghel Centrum
En ook hij ziet maar zelden een boa lopen. “Op het moment dat de eerste zijn auto aan de verkeerde kant parkeert, is het hek van de dam. Binnen no time staat het helemaal vol. Het komt de sfeer niet ten goede en het is absoluut geen visitekaartje voor Veghel Centrum. Hooguit één of twee keer per jaar zie ik een boa rondlopen en nooit in de weekenden of op drukke momenten. De controles zijn bijvoorbeeld op maandagochtend, ja dan valt het inderdaad wel mee.” Volgens de gemeente klopt dit niet. Zij laten weten dat er op verschillende momenten wordt gecontroleerd, ook op vrijdag- en zaterdagavond.

‘Boa’s zien we maar zelden’
Freek Laurijssen is vrijwilliger bij Blauw Geel’38. Hij herkent zich in het geschetste beeld. “De controles moeten wel op de juiste tijdstippen plaatsvinden, anders heeft het geen zin. Op maandagochtend is hier niks te doen, maar op zaterdagochtend en op de trainingsavonden is het spitsuur.” Zelfs wethouder Jan Goijaarts, ook vrijwilliger bij de Veghelse voetbalverenging, heeft ooit een klacht ingediend. Laurijssen: “Er worden wekelijks klachten ingestuurd, zowel door de club als door leden van Blauw Geel of bezorgde ouders. Boa’s zien we hier echter maar zelden.”


Parkeeroverlast bij Blauw Geel: al deze auto’s staan hier fout geparkeerd en riskeren dus een boete.

Bij Blauw Geel’38 snappen ze dat het lastig is om constant boa’s te sturen. Daarom zouden ze graag een uitneembaar paaltje geplaatst zien worden aan de achterzijde van tennisverenging Frisselstein. In april 2023 zei een gemeentewoordvoerder het volgende: “We gaan graag met Blauw Geel in gesprek over gepaste maatregelen waarbij de toegankelijkheid voor hulpdiensten gewaarborgd blijft.” Er is een gesprek geweest, maar tot op heden is er geen paaltje geplaatst en dus gaat het foutparkeren vrolijk door.


Een paaltje zou een heleboel oplossen, denken ze bij Blauw Geel.

Surveillancerondes
Een gemeentewoordvoerder verzekert dat de klachten serieus worden genomen. “Afhankelijk van de aard van de melding wordt er direct actie ondernomen of wordt de plek meegenomen tijdens de surveillancerondes.” Feit blijft dat je en op de Markt, en tegen de kantine van Blauw Geel en op De Kempen niet mag parkeren, toch gebeurt het iedere dag weer. Bert van Dam, woonachtig in het appartementencomplex De Kempen: “Bij ons kunnen mensen met kinderwagens of mensen met een rolstoel er niet langs, omdat er auto’s op het trottoir staan. Ze moeten dus over de weg wandelen. Er rijden hier auto’s rond alsof het circuit Zandvoort is. Het is hartstikke gevaarlijk.” Ook bij Blauw Geel en de Markt levert de parkeerproblematiek gevaarlijk situaties op. Er fietsen en wandelen immers veel kinderen.

Concrete oplossingen
Rondom De Kempen hebben omwonenden de laatste tijd meer boa’s zien lopen. “Na het stuk in de Stadskrant Veghel zijn er meer controles geweest. Daar zijn we blij mee, maar ze komen altijd op de verkeerde momenten. Op dinsdagochtend is het hier niet zo druk. De boa’s moeten eens komen controleren op bijvoorbeeld donderdag- of vrijdagavond.” Van Burgsteden reageert: “Als dat zo is dan moeten we daar als gemeente kritisch naar kijken. Het is overigens niet zo dat we extreem veel boa’s hebben (9 FTE voor de hele gemeente - red.). Dus als iemand een melding doet, kunnen we niet à la minute komen kijken. Zo werkt het gewoon niet”, legt hij uit.
De gemeente vindt niet dat ze te weinig boa’s hebben. Van Burgsteden vervolgt: “Het is overigens niet zo dat door meer controles alle problemen worden opgelost. Ik zoek liever naar concrete oplossingen”, besluit de wethouder.


Bert van Dam en Betsie van den Hoogen overhandigen Van Burgsteden de handtekeningen.

Parkeeroverlast bij Blauw Geel: al deze auto's staan hier fout geparkeerd en riskeren dus een fikse boete.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Parkeeroverlast aan De Kempen in Veghel: 'Misschien kunnen we dit stukje wel autovrij maken.'
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant