Op haar veertiende (!) verhuisde Van Nunen naar het TeamNL-centrum in Eindhoven om te gaan zwemmen bij PSV.
Op haar veertiende (!) verhuisde Van Nunen naar het TeamNL-centrum in Eindhoven om te gaan zwemmen bij PSV.

Sam van Nunen maakt debuut op EK: ‘Ik heb met mezelf afgesproken dat ik vooral wil genieten’

Sport

VEGHEL | De in Veghel geboren en getogen Sam van Nunen (21) maakt maandag 15 augustus haar debuut op het EK. In Rome komt de zwemster uit op de 50 meter vrij slag en vermoedelijk ook op de 4x100 meter vrije slag.

Zondagochtend vloog Van Nunen naar Rome. Op maandagmiddag zit ze veilig op haar hotelkamer. “Ik ben nu best relax eigenlijk. Het duurt natuurlijk nog even voordat ik mag zwemmen. Dus de komende dagen zal de spanning wel iets toenemen, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik vooral wil genieten.”

De Beemd
De eerste baantjes trok Van Nunen als kind in zwembad De Beemd in Veghel. Daar haalden ze haar A-, B- en C-diploma. “Een van de zwemjuffen stelde toen voor om lid te worden van de Veghelse zwemvereniging Nautilus. Daar ben ik op mijn zesde echt begonnen met zwemmen.” Het meedoen aan wedstrijden zat er toen nog niet in. De kleine Sam was daar te jong voor. Wel werd al snel duidelijk dat ze bovenmatig getalenteerd was. “Toen ik acht jaar was mocht ik voor het eerst wedstrijden zwemmen. Daarna is het snel gegaan. Ik lag vaak voor schooltijd (basisschool en Zwijsen College – red.) al in het water om mijn trainingsuren te maken.”


Sam van Nunen in actie - Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

PSV
Het talent van de Veghelse zwemster bleef niet onopgemerkt. Op haar veertiende (!) verhuisde ze naar het TeamNL-centrum in Eindhoven om te gaan zwemmen bij PSV. “Mijn ouders en ik kwamen er al snel achter dat elke dag op en neer rijden niet ideaal was. Verre van zelfs. We stonden vaak in de file en het vroege opstaan ging ten koste van de energie die ik in het zwemmen wilde steken. Verhuizen was de beste optie. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk geweest, maar ik woonde niet alleen op de campus. We zaten er met zo’n dertig topsporters in wording. Iedere avond werd er voor ons gekookt en op woensdagmiddag en de weekenden was ik in Veghel te vinden bij mijn ouders.”


Ranomi Kromowidjojo
Een voorbeeld in de zwemsport heeft Van Nunen nooit gehad. Wel keek ze altijd op tegen dames als Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. “Zij hebben een fantastische carrière gehad. Vlak voordat Ranomi en Femke zijn gestopt heb ik nog een tijdje met ze mogen trainen. Heel gaaf om mee te maken.”


Toen Van Nunen zeventien was verhuisde ze naar haar eigen appartement in Eindhoven, schuin tegenover het zwembad. Ze vervolgt: “Daar woon ik nog steeds. Ik train inmiddels bij de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond).” Ondertussen behaalde Van Nunen haar havodiploma en momenteel zit ze op de Pabo. Als haar wedstrijdschema het toelaat, is de zwemster ieder weekend in Veghel te vinden. Werken doet ze dan bij De Broederkapel. “Mijn ouders betalen de huur van mijn appartement. Ik ben nog op zoek naar extra sponsoren die me willen helpen om nog beter te worden.”

Persoonlijk record
Komende maandag zwemt Van Nunen de series van de 50 meter vrije slag. De snelste zestien plaatsen zich voor de volgende ronde, al mogen er per land maar twee zwemsters door. Dus Van Nunen moet zich ook bij de beste twee Nederlandse deelneemsters zwemmen. “Dat zou geweldig zijn, maar niet echt reëel”, denkt ze. “Het is mijn eerste eindtoernooi dus ik ben er vooral om ervaring op te doen. Het allerbelangrijkste is zo hard mogelijk zwemmen. Ik hoop mijn persoonlijk record (PR) van 25.33 te verbeteren. Het zou mooi zijn als ik 25.10 of 25.20 kan zwemmen.”


Keerpunt
Het sterkste punt van Van Nunen is het zwemmen. De keerpunten gaan haar moeilijker af. “Gelukkig zit ik op zwemmen”, lacht ze. Dan serieus: “Maar het keren moet beter. De laatste jaren heb ik daarin al flinke stappen voorwaarts gezet, maar het kan nog beter. Daar werk ik keihard aan.”


Ze heeft er in ieder geval heel veel zin in. “Het zwembad ligt er geweldig bij. Ik kan me geen betere entourage voorstellen. Het geeft een enorme kick om hier rond te lopen.” Naast de 50 meter vrije slag bestaat er een grote kans dat Van Nunen ook mag uitkomen op de 4x100 meter estafette.

Olympische Spelen
Van Nunens grote droom is om ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen. “2024 in Parijs zou ideaal zijn, want dat is lekker dichtbij huis. Al is Los Angeles in 2028 gaver denk ik.” Nog mooier zou het zijn als de talentvolle zwemster zowel in Parijs als Los Angeles mag uitkomen. “Ja! Dat zou helemaal fantastisch zijn. Wie weet”, lacht ze. Voor nu is het is EK in Rome het belangrijkste doel. Daarna richt Van Nunen haar de pijlen op het WK in Japan in de zomer van 2023. “Ik moet genieten van wat ik aan het doen ben dan komt de rest vanzelf”, besluit de Veghelse zwemster.

Sam van Nunen in actie - Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Uit de krant

Uit de krant