Afbeelding
UPDATE + VIDEO

Spelers Erp 1 in reclamespotje voor landelijke Voetbalshirtweek

Sport 2.537 keer gelezen

UPDATE:
De video staat online en is hieronder te bekijken:


ERP | Piet Vromans heeft ALS. Samen met buurtgenoten en spelers van Erp 1 figureert hij in een reclamespot voor de Voetbalshirtweek van 25 tot en met 29 mei.

“We staan hier voor een doel”, zegt Roy Verhagen met krachtige stem, terwijl hij zondagavond met strakke blik de camera in kijkt. De cameraman kijkt de opname terug. “Top! Wie nu?” Om beurten spreken de spelers van Erp 1 hun vooraf ingestudeerde tekst in. “Mooi dat ze meewerken”, zegt Henk Verbruggen, die door Stichting Topsport for Life was benaderd om als RKVV Erp mee te werken aan het spotje. “Ik ben donderdag naar de training gegaan en heb ze uitgelegd wat het doel was. Er waren gelijk spelers die mee wilden werken. Mooi.” Dat doel is heel simpel: geld inzamelen. Geld om activiteiten en ondersteuning te kunnen organiseren voor mensen met ALS. “Dat geld gaat niet naar onderzoek. Begrijp me goed: het is heel belangrijk dat er onderzoek plaatsvindt. Maar alle mensen met ALS hebben daar nu niets meer aan. Wij willen er juist voor hen zijn. Wij willen hen afleiding bieden. Zorgen dat hun ziekte even op het tweede plan komt te staan”, vertelt Miel in ‘t Zand namens de Stichting.

ALS
ALS is een spierziekte, waarbij je spieren een voor een uitvallen. Nadat de diagnose is gesteld, leven patiënten gemiddeld nog 3 tot 5 jaar. Het is met name voetballer Fernando Ricksen die de ziekte een gezicht heeft gegeven. In Nederland zijn er zo’n 1.500 mensen met ALS.
Een van die mensen is Piet Vromans. “Ik ben 42”, vertelt hij met een verkrampte stem. De ziekte heeft zijn spraak aangetast. Maar zijn lachende ogen verraden dat hij liegt. Piet is 57, geeft hij toe. Hij was 50 toen bij hem de diagnose kwam. Zijn Erpse vriendin Jacqueline van de Ven is zijn mantelzorger. “Piet heeft PLS. Dat is weer een variant op ALS”, vertelt Jacqueline. “Die variant zorgt dat Piet nog leeft. Tenminste, dat denken we, maar dat is juist ook het probleem van ALS. Er is zo weinig over bekend. Piet is een paar jaar terug in Japan geweest voor experimentele behandelingen. Of die gewerkt hebben? Dat weten we niet. We weten niet hoe hij er nu voor had gestaan als hij die behandelingen niet had gehad.”

Overlijden
Wat ze wel weet, is dat Piet de afgelopen jaren veel steun heeft gehad van de Stichting Topsport for Life. Miel: “Wij willen iets betekenen voor mensen die midden in het leven staan en van de ene op de andere dag geconfronteerd worden met het bericht dat ze een ziekte hebben waar ze aan overlijden. Dat doen we door activiteiten te organiseren, maar ook door ondersteuning te bieden, een luisterend oor en dromen te vervullen. Dat doen we op vrijwillige basis. Voor mensen met ALS, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld uitbehandelde kanker.”

De Voetbalshirtweek
Twee jaar geleden deed een ALS-patiënt zijn verhaal op het SUMMA-college. Dat verhaal greep de leerlingen zo aan dat zij besloten om zelf in actie te komen en geld in te zamelen in de strijd tegen ALS. “Dat gaf iedereen op school zo veel voldoening dat we die acties zijn blijven voeren. Dit jaar doen we dat voor de stichting Topsport for Life”, vertelt Rob van Moorsel namens het college.
Er stonden dit jaar dan ook verschillende acties op het programma, maar door de huidige 1.5 meteromstandigheden konden die niet doorgaan. Op één actie na: de voetbalshirtweek. Het idee is als volgt: trek het shirt aan van je favoriete sportclub, maak een selfie, plaats die op je social media, doneer minimaal een euro aan Stichting Topsport for Life en vraag je volgers om hetzelfde te doen.

Promofilmpje in Erp
Omdat Piet al meerdere jaren dankbaar gebruik maakt van de ondersteuning van Topsport for Life, besloot hij de Voetbalshirtweek te helpen promoten. Dat begon met het maken van een selfie in het shirt van RKVV Erp en leidde uiteindelijk tot het idee om een promofilm te maken met Piet in de hoofdrol.

Volg de Erpse ‘topsporters’
De Voetbalshirtweek loopt van 25 tot en met 29 mei. Onder andere Hans van Breukelen, Arthur Numan, Ernest Faber, Sonny Silooy, Roelof Luinge en Jack van Gelder hebben inmiddels via social media video-oproepen gedaan om de actie te ondersteunen. De video van de Erpse voetballers komt later online.

Vanaf maandag 25 mei 09.00 uur is de donatiepagina geopend. Alle informatie staat op www.topsportforlife.nl

Uit de krant