Arie de Zwart (rechts) samen met PvdA-GroenLinks wethouder Menno Roozendaal.
Arie de Zwart (rechts) samen met PvdA-GroenLinks wethouder Menno Roozendaal. Foto: Foto Keetels

PvdA-raadsleden van Meierijstad worden lid van GroenLinks: ‘Het mag eigenlijk niet’

Politiek 996 keer gelezen

VEGHEL | De PvdA-raadsleden van Meierijstad zijn nu ook lid van GroenLinks. Ze zaten al in de raadsfractie PvdA/GL maar de PvdA-leden zijn nu tevens lid van GroenLinks. Hun PvdA-lidmaatschap loopt gewoon door. Tijd voor een gesprek met hun fractievoorzitter Arie de Zwart.

Mag dat eigenlijk wel wat jullie doen?
“Nee, tenminste niet volgens de PvdA partijstatuten, zolang wij nog in functie zijn. Maar dat houdt ons niet tegen. Enkele landelijke prominente PvdA-ers gingen ons al voor al waren die niet allemaal meer in functie. Er is eigenlijk geen enkele reden om het niet te doen. Programmatisch zitten we zó dicht bij elkaar en het is een verjonging. Ik hoop zelfs dat er een landelijke fusie komt. Als grotere partij heb je natuurlijk meer invloed en het politiek landschap wordt duidelijker, een tegenstroom tussen al die splinterpartijtjes.”

Gaan de boeren, burgers en buitenlui van Meierijstad iets merken van jullie stap?
“Jawel, maar eigenlijk gaat dat geleidelijk. Sinds we één fractie vormen met GroenLinks is dat al merkbaar, omdat we nu meer met milieu bezig zijn, zoals onlangs onze motie om op pachtgronden van de gemeente geen bestrijdingsmiddelen meer toe te staan. Wat ook helpt, is de nieuwe portefeuille Energietransitie en Duurzaamheid die naar onze wethouder Menno Roozendaal is gegaan.”

Is jullie lidmaatschap van GroenLinks al helemaal in kannen en kruiken?
“Technisch zijn we daar nog niet helemaal uit, bijvoorbeeld betaling van ons lidmaatschap. We zijn nu in Meierijstad één fractie en dragen nog af aan de landelijke PvdA en niet aan GroenLinks, maar dat zal straks één potje moeten worden.”

De PvdA heeft de afgelopen jaren nogal wat ledenverlies gehad. 
“Daar zitten ook veel persoonlijke teleurstellingen tussen. Na zoveel kabinetten Rutte valt het ook niet mee om als fractie je eigen koers te blijven varen, maar je moét gewoon compromissen sluiten anders gebeurt er niks. Een coalitieprogramma is geven en nemen, al voelt het soms of je een meloen moet doorslikken. Ik zelf was al 43 jaar lid van de PvdA toen ik ook lid werd van GroenLinks. Het brengt een heel andere dynamiek teweeg. Eén plus één is drie, ja.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant