Zuster Gerda en Marieke.
Zuster Gerda en Marieke.

'Zusters van Franciscanessen hebben Veghel groot gemaakt'

Opmerkelijk 2.510 keer gelezen

VEGHEL | Bescheiden als ze zijn, vinden de Zusters alle aandacht eigenlijk maar niks. Toch komen ze er dit keer niet onderuit. De Zusters Franciscanessen vieren het hele jaar hun 175-jarig bestaan. In dit 'Jubeljaar' is er van alles te doen.

Deken Bernardinus Johannes van Miert (1801-1870) onderkende, in een tijd dat Veghel in economisch opzicht onstuimig groeide, de noodzaak voor goede zorg en onderwijs voor de Veghelse bevolking. Hij richtte zijn eigen congregatie op. Het begon met zijn nichtje Koosje van Miert en twee vriendinnen, Maria van Hoof en Maria de Rooij. Met zijn drieën vertrokken ze naar Roosendaal voor een opleiding.
Het leek er even op dat deze zusters een andere Spiritualiteit zouden volgen, maar dankzij de eigenheid van Teresia van Miert bleven de zusters volgelingen van Franciscus en begon in 1844 de Congregatie der Zusters Franciscanessen in Veghel.

Energie
Nu bijna 175 jaar later is zuster Gerda van Gogh (70) de jongste nog levende Nederlandse zuster. Zuster Leonie is met haar 102 de oudste van het stel. Samen met Marieke van Grinsven, Coördinator Kloostergemeenschap, vertelt Gerda dat de zusters erg belangrijk zijn geweest voor Veghel. "Het is allemaal begonnen met de hulp aan zwervers. De zusters boden hen primaire levensbehoeften als eten en onderdak en boden ze werk aan." De zusters gingen zich daarna ook bemoeien met onderwijs, gezondheidszorg en de bejaardenzorg. "De gehandicaptenzorg kwam daar later bij. Daar was niks voor en dus boden de zusters uitkomst. De Congregatie werd door de jaren heen groter en groter en sloeg haar vleugels uit naar Indonesië (1906) en enkele jaren later in de Filipijnen (1929). Gezamenlijk werd in 1994 een missie in Kenia opgericht", vertelt Gerda. Deze en komende week volgen zusters uit Indonesië, Kenia en de Filipijnen een cursus economie in het Moederhuis. Gerda geniet van de aanwezigheid van de buitenlandse enclave. "Het hele moederhuis leeft dan op. Het geeft energie. Zo onderhouden we de contacten met onze buitenlandse 'Zusters van Veghel' en blijven we internationaal betrokken.

Einde in zicht
De Veghelse beschaving is rond het moederhuis van de zusters opgebouwd. Vele scholen, ziekenhuizen en zorgcentra. Gerda: "De zusters hebben Veghel groot gemaakt. We hebben door de jaren heen hopelijk veel goede dingen gedaan voor Veghel. Het is nu aan ons om het goed door te geven."

Bij zowel Marieke als Gerda begint het langzaamaan te kriebelen. Op de achtergrond de vlaggen met grondwoorden die bij de Zusters passen.

Het is misschien hard om te zeggen, maar het einde van de zusters komt in zicht. De kans is groot dat het 200-jarig bestaan niet gehaald wordt of wellicht door een select gezelschap. Gerda knikt vriendelijk: "Dat mag je best zo zeggen hoor. We zijn ons daarvan bewust. Daarom willen we nu veel aandacht schenken aan het 175-jarig bestaan van onze Congregatie. Niet per se met evenementen en tierelantijnen, maar vooral met het uitdragen van de boodschap wie we zijn geweest en vanuit de waarden waarmee we geprobeerd hebben goed te doen. De hoogtepunten en dieptepunten worden met elkaar besproken en de Veghelse bevolking wordt bij sommige activiteiten erbij betrokken. Het Jubeljaar is een eerbetoon aan alle generaties zusters die in moeilijke omstandigheden het ideaal hebben doorgegeven."

Uitdaging
Wat willen de zusters nalaten? "De waarden waarvan wij vinden dat ze belangrijk zijn. Voor elkaar zorgen en er voor elkaar zijn bijvoorbeeld. Iets wat in deze tijd niet vanzelfsprekend is. Dat is een uitdaging geweest, zowel binnen als buiten het Klooster. Ik hoop dat het gelukt is", vervolgt Gerda. Marieke vult aan: "De zusters hebben een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit komt voort uit hun spiritualiteit. Ze willen gastvrij zijn en mensen helpen." Bij zowel Marieke als Gerda begint het langzaamaan te kriebelen. "We krijgen er steeds meer zin in. Het was een heel geregel, maar nu gaan we een jaar lang vieren dat we 175 jaar bestaan. De zusters hebben een rijke geschiedenis en veel betekend voor Veghel. Zonder Zusters van Franciscanessen had Veghel er heel anders uitgezien. Wij zijn trots op alles wat er in al die jaren is bewerkstelligd", besluiten ze.

Afbeelding
Stichteressen congregatie: Francisca de Roij, Teresia van Miert en Bernardina van Hoof.

Uit de krant