Van links naar rechts: Mürüvet, Gülderen, Buket, Sara en Maria.
Van links naar rechts: Mürüvet, Gülderen, Buket, Sara en Maria. Foto:

Vier generaties, leerkracht Maria en de liefde voor de Vijfmaster

Onderwijs 2.540 keer gelezen

VEGHEL | Dit is het bijzondere, hartverwarmende verhaal van vier generaties van één familie en de verwevenheid en verbondenheid met de Vijfmaster in Veghel en leerkracht Maria.

Als Mürüvet Sünbül in 1976 vanuit Turkije naar Nederland komt is ze 24 jaar jong. Ze reisde destijds haar man achterna die al in Nederland verbleef, dat doet ze met haar oudste dochter Gülderen die dan 5 jaar oud is. Gülderen stroomt dat jaar nog in op de UkkePuk, de kleuterschool bij de Brigantijn in Veghel-Zuid. Hier begint de rode draad van deze familie met leerkracht Maria van Summeren.
Maria neemt in maart 2024 afscheid van het basisonderwijs, na een bijna 48-jarige loopbaan in Veghel-Zuid. Alle reden voor een gesprek met vier generaties van één familie en een gedreven leerkracht die bijna met pensioen gaat. Maria start in 1976 als KLOSSER (Kleuter Leidster Opleiding School) bij de UkkePuk. Daar bemande ze samen met twee collega’s de onderbouw, toen werd dat nog de kleuterschool genoemd. In 1985 werd de integratie van kleuterschool met lagere school een feit: UkkePuk ging op in de Brigantijn.

Betrokkenheid familie Sünbül
Terug naar de familie Sünbül. Mürüvet krijgt samen met haar man nog vier kinderen: Fatma, Neriman, Saban en Esma. In de hard groeiende wijk Veghel-Zuid stonden in die tijd twee basisscholen: de Brigantijn en de Barkentijn. Later worden deze scholen samengevoegd tot de Vijfmaster. Voor deze naam is bewust gekozen want de Brigantijn is een schip met twee masten en de Barkentijn is een driemaster, samen vormen ze de Vijfmaster. Dat de familie Sünbül altijd erg betrokken is geweest met de school blijkt ook uit het actieve lidmaatschap van Ouderraad (OR) en Medezeggenschapsraad (MR): Fatma heeft meer dan tien jaar in de OR gezeten, Neriman en Saban zijn beide lid van de MR geweest in de periode van 2013 tot en met 2017.

Tijdsbeeld
Leerkracht Maria schetst een goed beeld van de tijdsgeest en het verschil van toen en nu. Zeg maar gerust Andere Tijden Onderwijs. Maria licht toe: “Vroeger kon je gemakkelijker op huisbezoek gaan, dat deden we dan ook. De kleuterleidsters zijn zelfs begin jaren ‘80 op studiereis naar Turkije gegaan. Mürüvet, nu een lieve (overgroot)oma, was een jonge moeder die de Nederlandse taal natuurlijk niet eigen was. Maar de goede wil was er. Ze stond altijd klaar om te helpen en was altijd bereid om mee te denken. Dat vertrouwen was er gewoon. We wisten samen dat het heel erg in het belang van de kinderen was, om elkaar goed te begrijpen.”

Betrokkenheid zet voort
Ook de volgende generatie van de familie kiest voor de Vijfmaster. Buket (31) is de oudste dochter van Gülderen (52), ze woont met haar man in Veghels Buiten en bij de keuze voor de school van hun dochter hoefden ze niet lang na te denken. “Onze dochter Sara is vorig jaar gestart op basisschool de Vijfmaster, daarvoor heeft ze ook nog op peuterspeelzaal de Vijfmaster Start gezeten. Voor mij zijn er twee kernwoorden die vooraan hebben gestaan bij de keuze voor deze school en dat zijn Veilig en Vertrouwd. Ik kan met een gerust hart stellen dat ik echt goed basisonderwijs heb gekregen. Ik heb gestudeerd en werk inmiddels als logopediste, maar wat ik toch vooral heb ervaren is een enorme fijne tijd op de basisschool. Dat is wat je wil voor je kind, een zo zorgeloos mogelijke jeugd. Ishak, onze zoon van twee, mag binnenkort ook spelen bij Vijfmaster Start”, aldus Buket. Bovendien zet ze zich via de OR ook weer in voor de Vijfmaster. Dat er een goede basis gelegd wordt daar op de Vijfmaster in Veghel-Zuid, willen ze in dit gesprek ook niet onvermeld latn, want zowel Buket als diverse nichtjes van haar hebben een HBO-diploma op zak.


Maria
Maria werkt al 48 jaar op dezelfde locatie. Als één van de eerste KLOSSERS ging ze lesgeven op de basisschool, in groep 4. In de jaren daarna heeft ze haar eigen kinderen gekregen en ze heeft echt moeten strijden voor een deeltijdbaan in het onderwijs, want dat was toen nog niet zo normaal. Haar grote motivatie? De onnoemelijke passie en plezier voor haar werk, het centraal stellen van de kinderen, het uitgaan van de behoefte van de leerling. Op een spelende manier, doelgericht, goed en krachtig onderwijs. De pijlers van de Vijfmaster, de driehoek kind/ouders/school passen naadloos bij de onderwijskundige visie van Maria. Het fijne contact met de ouders, de korte lijntjes zijn erg belangrijk. “Dadelijk ben ik bijna 48 jaar werkzaam geweest op een hele fijne plek, waar ik eigenlijk niet weg te branden ben. Ik vind het fantastisch om te zien waar ‘mijn’ kinderen terecht zijn gekomen. Dat ze een mooie plek gevonden hebben in de maatschappij. En geweldig toch dat ook de volgende generaties weer voor onze school kiezen. Op woensdag 27 maart neem ik afscheid van de mooiste school.”

Afbeelding
Afbeelding
Van links naar rechts: Mürüvet, Gülderen, Buket, Sara en Maria.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant