De kleuters van de Bernadette op bezoek in de expositieruimte van Thom Noordman.
De kleuters van de Bernadette op bezoek in de expositieruimte van Thom Noordman.

Jonge kunstenaars in spe bezoeken eigen expositie: ‘Deze heb ik zelfgemaakt’

Onderwijs 1.903 keer gelezen

VEGHEL | De kleuters van b.s. Bernadette hebben de afgelopen vier weken gewerkt aan een kunstproject. De kinderen exposeren donderdag en vrijdag hun eigen gemaakte werk in het Veghelse centrum. “Deze heb ik helemaal zelfgemaakt”, zegt Sem (6) trots. 

“We zijn gestart met een bezoekje aan het atelier van drie kunstenaars aan de NCB-laan. De kleuters hebben daar uitleg gehad over hoe je je fantasie kunt gebruiken met het zien en maken van kunst”, vertelt Gonnie Verhoeven, leerkracht op de Veghelse basisschool. Daarna zijn de kleuters zelf aan de gang gegaan met diverse technieken van kunst. 


De kinderen kregen een schilderdoosje cadeau van de ateliereigenaren. 

Donderdag was het een komen en gaan van kinderen. Overdag met de klas en in de middag met hun ouders en opa’s en oma’s. Morgen (vrijdag) volgt de rest. Juffrouw Gonnie vervolgt: “De kunstwerken zijn gemaakt door de kleuters van de Bernadette. Ze vonden het hartstikke leuk om te doen. We hebben de kinderen onder andere kennis laten maken met de Mona Lisa, Mondriaan, Picasso, Kandinsky en Vincent Van Gogh.”

Thom Noordman
Als afsluiting van het project exposeren de kleuters hun werkstukken in het atelier van kunstschilder Thom Noordman in de Korte Kerkstraat 4 in het Veghelse centrum. Op donderdag- en vrijdagochtend nemen de kinderen samen met hun leerkrachten een kijkje. De kleuters vertellen honderduit over hun zelfgemaakte werkstukken.


Kunstschilder Thom Noordman geeft uitleg.

Noordman kijkt glimlachend. Hij vindt het belangrijk dat de jeugd in contact komt met kunst. “Ik kreeg de vraag of ze mijn atelier mochten gebruiken als expositieruimte. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met kunst is de kans groter dat ze erin geïnteresseerd blijven. Het kunstonderwijs in Nederland kan een stuk beter”, stelt Noordman. Hij ziet dat dit in de landen om ons heen beter gaat. “Ik heb geëxposeerd in België en Duitsland en daar zie je toch significant meer jeugdige bezoekers. In Nederland vrijwel geen. De aandacht voor kunst loopt in ons land qua dat betreft een beetje achter.”

Handjes op de rug
Daar was donderdagochtend weinig van te merken. De kleuters van de Bernadette liepen verschillende rondjes door het atelier op zoek naar eigen werk. “Handjes op de rug en nergens aankomen. Zo hoort dat in een museum”, fluistert juffrouw Gonnie. Ze spreekt van een succesvol project. “De kinderen vonden het hartstikke leuk om te doen en wij als leerkrachten zijn ook enthousiast.”


Evy kijkt geconcentreerd naar het piratenschip gemaakt door Efraim. 

Piratenschip
De kinderen zijn onder de indruk van hun eigen gemaakte kunstwerken. Het ziet er in zo’n mooie ruimte toch net iets beter uit dan in de klas. Zo staat Sem met grote ogen naar zijn eigen creatie te kijken. “Deze heb ik helemaal zelfgemaakt”, zegt hij vol trots. Evy, de tweelingzus van Sem, staat geconcentreerd te kijken naar het piratenschip gemaakt door Efraim. “Mooi”, zegt ze. “Nu ga ik mijn eigen kunstwerk zoeken. Loop je mee?”


‘Helemaal zelfgemaakt’, zegt Sem trots.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant